I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Uskoro premijera dokumentarnog filma „Šampioni iz 1956.“

Dokumentarni film „Šampioni iz 1956.“ sniman povodom 60 godina od kada je zrenjaninski Košarkaški klub „Proleter“ osvojio titulu košarkaškog prvaka Jugoslavije, biće premijerno prikazan krajem aprila.

Film je finalnoj izradi, a realzovala ge je Agencija Digital Style iz Zrenjanina, po ideji književnika Zorana Slavića.

SAMPIONSKA

Te daleke 1956. godine dvanaestorica momaka iz ovog grada uspela je da prekine dominaciju prestoničkih klubova i tu prestižnu titulu donese u Zrenjanin, na stadion u Petefijevoj ulici. Košarkaški klub „ Proleter“ je pored tog trijumfa u domaćem prvenstvu, tih godina imao i velikih uspeha u međunarodnim utakmicama i turnirima,  koji su bili preteče današnjih evropskih takmičenja. Zanimljiva i još neponovljena činjenica je da je tih godina prva petorka zrenjaninskog kluba bila i deo državne reprezentacije, a da je čak i šesti igrač KK Proletera takođe bio član elitne selekcije.  Da se podsetimo njihovih imena: Vilmoš Loci, Lajoš Engler, Ljubomir Katić, Dušan Radojčić i Milutin Minja. Spomenuti šesti igrač, povremeni reprezentativac bio je Feri Kurc.

PerSu marketi

Veliki zrenjaninski košarkaš Vilmoš Loci je tih godina bio proglašen za najboljeg sportistu u Jugoslaviji, a do kraja karijere uspeo je da postigne još jedan rekord, postao je prvi sportista u državi koji je zabelezio preko 100 nastupa u dresu sa državnim grbom.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Loci, Engler, Radojčić

U tom šampionskom timu, te 1956. igrali su još Rošival Laslo, Aleksandar Tornjanski, Kifer Jovan, Bjelis Đura, Branimir Lipovčić, Ante Šeparević, Pavle Skorobrin, Miroslav Mirosavljević I Šifliš Lajoš. Oni su takođe zaslužni i deo su tog podviga. Trener  i  inicijator ovim neverovatnim momcima je bio  Miroslav Mire Putnik.

-I pored svih ovakvih rezultata i dostignuća, utisak je da se grad Zrenjanin nije dostojno odužio tim igračima, odnosno, nije na pravi način obeležio značaj njihovih postignuća u danas najelitnjem kolektivnom sportu. Kao da je tadašnja nespremnost da se pravilno i pravovremeno oceni veličina tog podviga, uticala da podvig iz 1956. ostane u senci, kaže književnik Zoran Slavić.

U želji da se to na neki način ispravi i nadomesti, da se medijski dostojanstveno obeleži jubilej osvajanja te titule, kao i da se podsete ljubitelji košarkena veličinu sportskih i ljudskih kvaliteta momaka koji su pre 60. godina doneli titulu šampiona u Zrenjanin, autori i realizatori ovog projekta nastoje da ovim filmom reafirmišu taj rezultat, kao i da aktere šampionskog trijumfa prikažu mladim generacijama kao istinske i vrhunske sportiste.

Uloga naratora u ovom filmu pripala je glumcu Branimiru Brstini.

Brstina na snimanju

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh