I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Muzika iz Zrenjanina

„Aradačke meškarke“ izdale prvi CD

Aradačke meškarke uspele su da na jedinstven način popularišu slovačku kulturu, pokažu kako treba čuvati stare vrednosti od zaborava i zaintrigiraju nas specifičnim zvukom simpatičnih harmonika, takozvanih „meški“. Nedavno su otišle i korak dalje, objavivši prvi CD, kojim će njihova muzika dopreti do još većeg broja ljudi.

Aradačke meškarke

Erža Janošik, Erža Jančo, Ana Hučok, Zuzana Zelenak, kao i Ana Puderka postigle su nesvakidašnju slavu kada su otpočele da se pojavljuju u javnosti obučene u tradicionalnu slovačku nošnju, noseći raritetne jednoredne harmonike – meške. Ujednačenih glasova, ovih pet žena postale su jedinstveni brend Aradca. Pozivane su u brojne zabavne emisije, događaje, predstave, o njima su snimljene emisije, napisano je mnoštvo tekstova. Dokazale su na koji način narodni običaji i kulturno dobro Slovačkog naroda može da se promoviše ne samo u Srbiji, već i u svetu koji je takođe „čuo“ za njih.

Prvi kompakt disk objavljen je uz pomoć Memorialnog centra “Dr. Janko Buljik” u Kovačici krajem prošle godine, a sadrži  dvadeset jednu pesmu.

PerSu marketi

Aradačke meškarke, koje moderno nazivaju “vojvođanskim Spajsicama” uspele su da sačuvaju ovu vrednu tradiciju punih 35 godina. Danas pevaju slovačke, rumunske i srpske pesme.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh