I love Zrenjanin

 • Centar Lux
 • 3D gradjevinska kuca
 • Kuća zdravlja
Marketing Zrenjanin

„Work and travel“ sve popularniji izvor zarade zrenjaninskih studenata

˝Work and travel˝ programi su veoma popularni i oni omogućavaju studentima da tokom leta žive i rade u Americi. Poslove studenti sami biraju, shodno svojim željama i afinitetima, a pored toga imaju mogućnost da biraju i lokaciju posla.

Prednosti programa su razne, počev od upoznavanja američke kulture i putovanja širom amerike, preko upoznavanja drugih studenata, sticanja novih prijateljstava, radnih navika, novih sposobnosti, kao i poslovnog usavršavanja i usavršavanja jezika.

Program može da traje i do 5 meseci. Radna viza traje do 4 meseca (posao ne moze poceti pre 21. maja i ne moze trajati duze od 30. septembra). Peti mesec je grace period trajanje vize tokom kojeg se može putovati ali se ne može raditi, poručio je Radoslav Jokoa, agent Ayusa work and travel agencije.

Pravo prijave na program imaju svi redovni studenti bilo kog stepena studiranja.

Cene satnice i trošak života zavise od lokacije

Studenti rade sezonske poslove u restoranima, marketima, zabavnim parkovima, hotelima, suvenirnicama, kao i nacionalnim parkovima na raznim pozicijama.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.


Najpolularnije pozicije su ˝server˝, ˝busser˝ i ˝food runner˝ jer se uglavom zarađuje preko bakšisa pošto su satnice realtivno male.
(2-3$ ˝server˝, oko 6-8$ ˝food runner i busser˝).
Ostale satnice se krecu od 7.25$ što je federalni minimum pa do 14$ u zavisnosti od lokacije.

Gde je veća satnica tu su i veći troškovi života, a svaka država ima drugačiju minimalnu platu.

Raznovrsne lokacije u programima

Lokacije su raznovrsne. Cela istočna obala, delovi Zapadne obale, Aljaska,  a moguće je raditi i u veliki gradovima, iako so te ne proporučuje studentima, u Centralnoj Americi gde se nalazi mnoštvo zabavnih parkova, pa čak i na Havajima.
Neke od najpopularnijih destinacija su Aljaska, ˝Cape Cod˝ i ˝Martha’s vineyard˝, dodao je.

Benefiti koji koji se ostvaruju preko agencije ˝Ayusa˝:

 • Najpovoljniji uslovi plaćanja (Najmanje cena na tržistu i troškova prijave)
 • Bez uslovljavanja kupovine avio karte preko agencije
 • Raznovrsnost lokacija i poslovnih ponuda
 • Besplatne pripreme za intervjue
 • Opcija jedinstvenog osiguranja u slučaju odbijanja za vizu

Potrebno je uložiti priblizno oko 3000 dolara. U to spada trosak za agenciju 1400, troskovi viziranja 160. Cena avio karte izuzetno varira od mnogo faktora ali je cena oko 650, dok je džeparac relativan i zavisi od osobe do osobe, a američki sponzori preporučuju od 800 do 1200$.

Ulaganje se moze vratiti visestruko

Ukupna zaradna zavisi od mnogo faktora:

 • Koliko će osoba raditi sati nedeljno,
 • Studenti obično rade više poslova,
 • Satnice na poslu, cene smeštaja,
 • Individualnih troškova studenta tokom života u Americi

Život u Americi je prepun mogućnosti ali i izazova. Studenti se mogu susresti i sa problemima ali ja dosada nisam upoznao osobu koja je imala loše iskustvo ili čuo da ga je neko imao, kaže Joka.

Lični doživljaj putnika

-Bio sam učesnik programa 3 puta do sad. Samim tim što sam se vraćao, govori da sam prezadovoljan. Jedno od najlepsih iskustava u životu. Sve 3 godine sam živeo i radio u malim gradovima na istocnoj obali u kojima je bilo puno studenata. Upoznao sam ljude iz svih krajeva sveta i stekao odlična priajteljstva. Neke od zemalja su Uzbekistan, Francuska, Poljska, Litvanija, Jamajka, Bugarska, Brazil, Turska, naravno i Amerika. Iskustvo je stvarno nezaboravno. Pored zabavnih strana, usavršio sam i neke životne veštine. Čovek je prepušten sam sebi, ima radnu obavezu, bori se za sebe, nalazi poslove, sam raspolaže novcem… Amerikanci jako volje naše ljude jer cene vredan rad i uvek su spremni da pomognu. Pored posla sam i proputovao. Video sam i neke od najvećih gradova Boston, Vašington, Čikago, Filadelfiju, Njujork.
Predivno iskustvo koje bih preporucio svima, za kraj je poručio.

Za više informacija o učešću na programima pozovite broj: 069/16-88-171

 • Divider

 • Divider
 • Daruši
Na vrh