I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

13 Saveta za vožnju automobila u zimskim uslovima

Već je mala količina snega na putu dovoljna da se mogućnosti upravljanja automobilom u potpunosti promene. Sve reakcije vozača moraju biti odmere i blage, jer u suprotnom dolazi do gubitka kontakta sa podlogom, pogonski točkovi se vrte u prazno, sposobnosti skretanja su znatno smanjene, a zaustavni se put višestruko povećava.

Vlasnik Vozačke Akademije, Gradimir Radišić, upravo na ovu temu je održao sastanak sa svojim instruktorima, sa ciljem da što bolje obuče kandidate za vožnju u zimskim uslovima.

Evo i saveta Vozačke Akademije za sve učesnike u saobraćaju:

1. Preventiva na prvom mestu.

Redovno proveravajte ispravnost vozila i ne izbegavajte servise. Manje će vam novca trebati za pripremu vozila za zimu nego za šlep službe i spašavanje na putu. Akumulator, ventilacija u kabini i brisači su najvažniji.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

2. Zimske gume.

Iako je zakon jasno propisao obavezu posedovanja zimskih guma, nije na odmet da proverite u kom su stanju (ukoliko ste ih kupili u prethodnoj sezoni), pre nego što temperature padnu ispod 0 C.

Zimske gume imaju specijalnu šaru koja pravi bolji gaz od univerzalnih guma. Sa univerzalnih guma sneg teže otpada, pa auto češće proklizava u dubokom snegu.

Najbolje bi bilo da imate zimske gume na sva četiri točka, ali ako ste ograničenog budžeta i vaš auto ima zadnju vuču postavljanje zimskih guma samo na zadnje točkove će vam pomoći da se lakše krećete, ali će vam upravljanje biti ograničeno. (Po zakonu je obavezno da u zimskom periodu imate zimske ili SM univerzalne gume na sva četiri točka)

Kod automobila sa prednjom vučom se preporučuje montaža sve četiri zimske gume. Zadnje gume treba da imaju jednak ili veći gaz od prednjih da bi se obezbedilo bezbedno kočenje, naročito kada se krećete nizbrdo.

3. Vežbajte vožnju po snegu.

Ako ste svež vozač ili nemate mnogo iskustva u vožnji po snegu bilo bi dobro da vežbate na praznom parkingu uz prisustvo iskusnijeg vozača. To je bezbedna prilika da osetite kako se auto ponaša, da naučite da bezbedno kočite i da se izvučete iz nanosa snega.

4. Ukoliko se zaglavite u snegu

ili proklizavate, bacite malo šljunka ili peska ispod točkova, to će vam olakšati da krenete.

5. Gledajte ispred sebe

Držite rastojanje u odnosu na vozilo ispred vas (duplo veće nego u normalnim uslovima), jer naglo kočenje po snegu i ledu je veoma rizično.

6. Smanjite gas.

Ako vaš automobil klizi dok pokušavate da ubrzate – smanjite gas. Iskusni vozači savetuju da se krećete u drugoj brzini, kako bi umanjili proklizavanje.

7. Vozite polako i oprezno.

Koliko god da ste dobro pripremljeni, vožnja po snegu i ledu je nepredvidiva. Razmišljajte o mestima na kojima ćete skrenuti ili stati, kako biste mogli nežno da pristupite, ne ubrzavajte kada se okrećete.

8. Ne kočite naglo.

Kada planirate da stanete, ne kočite naglo. Nežno pritiskajte kočnicu. Raskrsnice su često veoma zaleđene, pa ukoliko ne posedujete ABS kočioni sistem, priskajte i puštajte kočnicu više puta (tačkasto kočenje). Ako postoji prepreka na vašem putu, a sudar je neizbežan, najbolje što možete da uradite je da pustite kočnicu i zaobiđete prepreku bez dodavanja gasa.

9. Lagano okrećite volan

Instrukcije u vezi sa proklizavanjem su često veoma konfuzne i oslanjaju se na iskustvo vozača. Većina ljudi ne shvata da je proklizavanje izazvano suviše glatkom podlogom i plitkom šarom guma, što onemogućava zadnjim točkovima da podlozi pruže otpor. Da bi ispravili vozilo koje proklizava, pustite gas i lagano okrenite volan u smeru kom želite da se krećete. Budite oprezni da ne namotate volan previše i ne stiskajte gas dok ne ispravite volan.

10. Lagano otpuštajte gas

Ako auto ne skreće u željenom smeru ili skreće u suviše velikom luku, lagano otpuštajte gas. Ako to ne pomaže, najnežnije moguće taknite kočnicu i lagano usmerite prema uglu. Oštra skretanja i panika će samo pogoršati situaciju.

11. Ne ubrzavajte dok skrećete.

Ako se sećate časova iz fizike postoje tri načina da promenite brzinu. Sva tri izazivaju proklizavanje: 1. ubrzavanje 2. usporavanje 3. menjanje pravca. Ako odaberete jedan, nemojte simultano da radite i drugi.

Nežno upravljajte kolima, ali budite u pripravnosti za brzo okretanje volana tako da to ne trzne auto. U oštrim krivinama, brz okret volana može izazvati zakasnelu rekaciju auta, pa se preporučuje nežan dodir kočnice.

12. Ne koristite kočnicu na uzbrdici

Većina vozača izbegava uzbrdice po snegu i ledu. Prvo pravilo je: ne koristite kočnicu na uzbrdici bilo da idete uzbrdo ili nizbrdo. Kada se približavate nagibu, ubrzajte malo da vam to da impuls da se krećete uzbrdo. Ići nizbrdo je teže. Kada se približavate nizbrdici usporite, pa se na samoj nizbrdici krećite po inerciji. Kočnicu koristite što manje i trudite se da kočite motorom.

13. Kako se rešiti vlage?

Ako vam je šoferšajbna zamagljena, grejanjem će postati vlažna. Ukoliko uključite klimu i malo otvorite jedan prozor, brže ćete se rešiti vlage, naročito ako je klima podešena na „Fresh air“.

NAJVAŽNIJE:

Nežno, polako i bez naglih pokreta. Ne zaboravite: krenite ranije, ako želite da stignete na vreme!

KONTAKT

ZRENJANIN: Koče Kolarova 19, Mob: 065 55 15 831

SEČANJ: Vožda Karađorđa 74, Mob: 069 615 831

BANATSKO KARAĐORĐEVO: U zgradi Mesne zajednice

facebook stranica

internet stranica

E-mail: obuka@vozacka.rs

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh