I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Večita dilema: First ili last minute?

Prodaja aranžmana za sezonu leto 2015. je počela malo ranije nego prethodnih godina – već u decembru 2014. Ranu uplatu aranžmana koriste svi oni koji znaju kada mogu ići na godišnji odmor i koji žele da na vreme rezervišu baš onaj smeštaj koji hoće i to po veoma pristupačnim cenama.

Predrag Vrzic

Koji su razlozi za ovakav trend, pitali smo vlasnika turističke agencije Solaris travel, diplomiranog turizmologa Predraga Vrzića.

– Aktuelni „First Minute“ popusti i veliki izbor slobodnih kapaciteta su bili osnovni razlog za rano bukiranje – kaže Vrzić na početku razgovora.

Koje destinacije su najpopularnije među Zrenjanincima?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Kao i svake godine, Grčka je najpopularnija turistička destinacija. Od letovališta bih izdvojio Hanioti i Pefkohori na Kasandri, Sarti na Sitoniji, Stavros i Vrasnu u regiji Sv. Đorđe, Paraliju, Nei Pori i Leptokariju u Olimpskoj regiji, Pargu, Lefkadu i Krf na Jonskoj obali. Sve popularnija turistička destinacija postaje i ostrvo Evija zbog vrlo pristupačne cene paket aranžmana.

GRČKA BROJ 1

Prema zvaničnoj statistici, 55 odsto Srba letuje u Grčkoj. Oko 10 odsto njih bira Španiju i Tursku, dok devet odsto naših ljudi na odmor ide u Bugarsku. Nešto manje, pet odsto, odlazi u Italiju, četiri odsto u Egipat, a daleke zemlje – Kubu, Tajland i Indiju, poseti svega tri odsto turista iz naše zemlje.

– Što se tiče zemalja poput Tunisa i Egipta, politička nestabilnost prouzrokovana dešavanjima od pre par godina nadoknađuje se povoljnim cenama aranžmana za ol inkluziv usluge. Bezbednosna situacija na ovim destinacijama je stabilna, ali mi naše putnike ipak savetujemo da svoje vreme probvode isključivo u turističkim mestima gde je pojačana kontrola i bezbednost, a da izlete poput posete piramida i haramova doline Nila ostave za neku drugu priliku.

Koje vrste usluge se najčšće traže?

– Vrsta usluge, koje naši gosti najčešće koriste zavisi od destinacije. U Grčkoj je popularan najam apartmana, gde putnici mogu sami spremati svoje obroke, snabdevati se u lokalnim marketima ili na pijacama. Oni sa dubljim džepom se odlučuju za polupansion (doručak i večera), čiji kvalitet i raznovrsnost zavisi od cene i kategorije smeštaja. Ol inkluziv (all inclusive – sve uračunato) nije toliko popularan u Grčkoj zbog visoke cene hrane i radne snage u EU, ali je to najpopularnija usluga u Egiptu, Tunisu i Turskoj.

Naši putnici najčešće koriste autobus kao uslugu prevoza u okviru paket aranžmana?

– Da. U tom slučaju postoji jedinstvena cena za smeštaj i prevoz. Sopstveni prevoz je takođe popularan, kod onih koji žele slobodu prilikom putovanja i da obilaze destinaciju. Avionski „čarter“ prevoz je jedina opcija za grčka ostrva poput Krita, Rodosa, Kosa ili Santorinija, većinu destinacija u Turskoj, Tunis i Egipat.

Da li su veće uštede kod uplate za first ili last minute?

– Večita je dilema First ili Last minute. I jedna i druga opcija imaju svoje prednosti. Kod ranog „first minute“ bukiranja odobravaju se popusti od 10 – 15%, a u ponudi je mnogo veći izbor smeštaja i termina putovanja. Kod Last Minute ponude veći su popusti, koji se kreću do čak 30% u nekim slučajevima, ali je izbor aranžmana limitiran – rekao je Vrzić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh