I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Stomatolozi upozoravaju: Nedostatak zuba nije naivna stvar, evo i zašto (VIDEO)

Vađenje zuba često se, zbog niske svesti o njihovoj važnosti, ne smatra naročitim hendikepom. Tako je, prema mišljenju stomatologa koji su u direktnom kontaktu sa svojim pacijentima, često i mišljenje da ni ne osete kako nemaju taj jedan ili dva zuba, kako žvaću zubima na drugoj strani vilice. Posebno, ako je reč o zubima koji su duboko u usnoj duplji i čiji nedostatak nije vidljiv svima, tek tada se mogu čuti razna opravdanja zašto gubitak zuba „nije strašna stvar“.

Niska svest povezana je i sa neinformisanošću. Iako su nam stomatolozi uvek dostupni za savet i razgovor, više smo skloni tome da odlaskom u stomatološku ordinaciju rešimo problem, a manje da saslušamo savet.

U poseti Stomatološkoj ordinaciji dr Miloša Mančića, razgovarali smo upravo o problematici izvađenih zuba, propadanju vilične kosti nakon vađenja, i načinima na koje možemo nadomestiti nedostajući zub.

-Situacija je dovoljno loša kada se izvadi jedan zub, a nedostatak više zuba u vilici predstavlja ozbiljan problem. Recimo, ukoliko se radi o totalnoj bezubosti, onda je jasno da gubimo visinu zagrižaja. Visina zagrižaja je ustvari razmak između gornje i donje vilice koju dobijamo prirodno, rastom zuba. Kada imamo sve zube i kada su oni u kontaktu, postoji individualna visina zagrižaja za svaku osobu, kaže dr Mančić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Vađenjem, odnosno gubitkom jednog zuba, sile žvakanja se raspoređuju na preostale zube, koji sada neminovno pokušavaju da zatvore taj prazan prostor. Osovina tih zuba prestaje da bude normalna u odnosu na silu, pa opterećenje zuba više nije vertikalno kako treba da bude, nego pod određenim uglom.

-Tu već dolazi do uticaja bočnih sila, zubi se krive i lakše se mogu slomiti. Pored toga, nakon svakog vađenja zuba, neminovno je da za neko vreme dolazi do povačenja kosti i sluzokože i da na tom mestu nastaju karakteristična udubljenja. Stomatolozi znaju da se mesto na kome zubi rastu i na kome su raspoređeni, zove greben. Do nestanka tog grebena upravo dolazi u situaciji vađenja zuba. Nekada, taj greben, naročito kod onih koji su odavno izgubili zube, može drastično da se povuče, ispod takozvanog poda usne duplje, a koji je ispod jezika u donjoj vilici. Onda možete da zamislite koliko u dubinu vilična kost može da propadne, objašnjava dr Miloš Mančić.

I tu nije kraj. Zub u suprotnoj vilici, antagonist, više ne udara u zub koji je izvađen i počinje da „isplivava“, da štrči u odnosu na druge zube. Tako se narušava okuzalna ravan koju je teško povratiti onda kada se ubacuje proteza.

KAKO ISPRAVITI ILI NADOMESTITI ZUB?

Postoje privremene i stalne proteze, fiksne i mobilne, kao i proteze za ispravljanje i nadoknadu zuba.

Kada je reč o fiksnim protezama, dr Miloš Mančić preporučuje da se ne čeka dugo sa njihovim postavljanjem.

-Preporučujem ljudima uvek da odmah reaguju. Po vađenju zuba treba sačekati najmanje 15-20 dana da rana dobro zaraste. Neki stomatolozi odmah po vađenju zuba uzimaju meru kako im pacijent kasnije ne bi otišao kod drugog stomatologa. Međutim, pravi protetičari znaju da postoje takozvane intermedijatne proteze. To su proteze kojima se uzimaju otisci pre vađenja zuba. Ovo je naročito dobro za one koji ne žele dugo da budu bez zuba. U toj situaciji, onda kada pacijent dođe na dogovoreno vađenje zuba, istog dana i vadimo zub i stavljamo protezu. Proteza tada služi kao neka vrsta čuvara prostora. Ona više ne dozvoljava tim zubima pored da se pomeraju i istovremeno čuva ranu koja zarasta ispod nje. Višestruka je dobit tog postupka.

U Stomatološkoj ordinaciji dr Miloša Mančića ugrađuju se sve vrste fiksnih (parcijalnih i totalnih) proteza: metalokeramičke, čisto keramičke, imedijatne, proteze od običnog akrilata, od mekog akrilata, kristala, metalne -skeletirane proteze….

KOLIKO TRAJE IZRADA PROTEZE?

-Ako se radi o jednom ili dva zuba, to je parcijalna proteza čija je cena vrlo povoljna, ona je gotova za dva dana. Velika ili totalna proteza, za stanja kada nema nijednog zuba, ona se izrađuje za pet dana. Skeletirana proteza koja se izrađuje livenjem metala, jeste skuplja, ali takve proteze traju najmanje 20-25 godina. Njena izrada traje deset dana, koliko traje i izrada fiksne metalokeramičke proteze, priča dr Mančić.

CENE PROTEZA POGLEDAJTE OVDE

ŠTA SE DEŠAVA KADA ZUBE NE OPEREMO PRED SPAVANJE, PROČITAJTE OVDE

ZAKAZIVANJE PUTEM INTERNETA

Na sajtu Stomatološke ordinacije dr Miloša Mančića www.zubarzrenjanin.com, možete sami zakazati pregled jednostavnim popunjavanjem onlajn obrasca.

KONTAKT

063 779 4709

Banjalučka 36, Ečka

zubarzrenjanin@gmail.com

Fejsbuk stranica: Stomatološka ordinacija Miloš Mančić

Instagram profil: ZubarZrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh