I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Ušteda na računima za struju uz solarne sisteme kompanije MGS Solar systems

Solarni paneli, solarni sistemi, invertori, obnovljivi izvori energije… Sve su to pojmovi koji se poslednjih godina svakodnevno koriste u javnosti. Ipak, šta oni tačno predstavljaju i na koji način funkcionišu solarni sistemi i dalje je za većinu stanovništva nepoznanica. Mnogima je teško objasniti kako se iz sunčeve svetlosti dobija električna energija koju možemo da koristimo isto onako kako koristimo struju iz elektrodistributivne mreže. O tome šta su solarni sistemi, na koji način funkcionišu, koliko košta njihova montaža i kako sa njma štedimo proveravali smo u firmi MGS Solar systems iz Zrenjanina.

Firma MGS Solar systems je otvorena 1. avgusta ove godine. Nalazi se na uglu ulica Koče Kolarova i Kornelija Radulovića nekadašnja Prva proleterska. Bavi se ugradnjom solarnih sistema tj. sistema za proizvodnju električne energije i sistemima za grejanje vode.

“Novim solarnim sistemima je da bi radili dovoljno samo da je dan. Ne mora da bude sunca. Oni proizvode električnu energiju koja može da se akumulira u akumulatorima, a može i da se šalje direktno u mrežu. Samim tim u objektima gde postoji električna energija iz mreže smanjuju se računi za struju. Ranije je postojao problem, jer električna energija koja se dobijala preko solarnih sistema nije smela da se vraća u mrežu. Sada je to pravno definisano i funkcioniše tako što jednostavno sklopite ugovor sa Elektrovojvodinom i električnu energiju koju dobijete preko ovog sistema možete da vratite u mrežu. Imate opciju da tu energiju prodate državi ili da je deponujete u mreži, pa da je nekada iskoristite uz neku određenu nadoknadu“, počinju priču u kompaniji MGS Solar systems.

Šta su Off-Grid sistemi?

Osim za objekte koji već imaju struju, solarni sistemi su pogodni i za objekte koji nisu priključeni na postojeću mrežu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Off-Grid sistemi su sistemi koji su namenjeni za vikendice, pomoćne objekte gde električne energije nema. Tu se postavljaju solarni paneli, akumulatori i jednostavno na tim vikendicama, salašima imate električnu energiju kao da ste priključeni na mrežu. Znači, dođete kod nas kažete šta imate od potrošača, mi vam izračunamo koliko bi vam od prilike električne energije trebalo. Shodno tome određuje se kakav invertor vam je potreban, koliko panela, koliko akumulatora, eventualno mali neki vetrogenerator za pomoć kada je magla i kada nema toliko svetlosti da možete da dopunjujete akumulatore. Montažom ovog sistema vi ste faktički obezbeđeni sa električnom energijom bukvalno za sve“, objašnjavaju u ovoj kompaniji.

„Preko našeg sistema svi uređaju mogu da rade. Često nas pitaju da li preko njega može da radi apart za varenje. Naravno da može. Može da radi i pumpa za navodnjavanje. Ovo su sistemi koji mogu da se nadograđuju. To znači da vi možete da uđete u sistem koji košta recimo 1.000 ili 2.000 evra i da ga kasnije, kada zahtevi za energijom postanu veći, nadogradite. U tom slučaju doplaćuje se samo razlika za iznos te nadogradnje. Ove sisteme mogu da uzmu svi. I fizička i pravna lica. Trenutno su za njih veoma zainteresovana poljoprivredna gazdinstva jer pokrajina subvencioniše nabavku solarnih sistema. Najčešće se montiraju tamo gde ima podnih skladišta, izdvojenih objekata“, preciziraju u kompaniji MGS Solar systems.

Koje solarne panele koristi kompanija MGS Solar systems?

MGS Solar systems koristi najnoviju generaciju panela i dodatne opreme prilikom montaže solarnih sistema.

“Abi solar je jedna od vodećih firmi za proizvodnju solarnih panela u svetu. Reč je o američkoj kompaniji koja je napokon ušla i na tržište Evrope. Oni su jedna od retkih firmi koja proizvodi solarne panele. Većina firmi te solarne panele sklapa. Neko radi jedan deo elektronike, neko radi panel i onda firma to sklopi i izda svoj tehnički pregled za to. Abi solar je firma koja u potpunosti proizvodi solarni panel. Daje garanciju od 10 godina na panel i čak 25 godina garanciju da će panel raditi sa minimum 80 posto svoje snage“, objašnjavaju u kompaniji koja je nedavno otvorena u Zrenjaninu.

„Oni rade panele koji su u svetu poznati pod imenom „pola ćelije“. Veliku smetnju mnogim panelima za proizvodnju električne energije prave fiksne senke, poput senki objekata. Ako, recimo, imamo panel od 2 metra dužine i ako je njegov donji deo u dužini od 50-60 centimetra zaklonjen senkom nekog objekta on ceo neće raditi sve dok ima te senke. Panel Abi solara je podeljen na dva dela i funkcioniše tako da ako jednu polovinu panela zahvati senka, druga polovina i dalje radi. To je nešto najnovije“, ističu u kompaniji MGS Solar systems.

Šta sve sadrži solarni sistem?

Da bi solarni sistem funkcionisao on mora da sadrži nekoliko delova.

“Jedan sistem mora da ima solarne panele i instalaciju od solarnih panela do kontrolera. Kontroler je sprava koja kontroliše struju sa panela i šalje je u akumulatore. Njegova uloga je da ne dozvoli da dođe do prepunjavanja akumulatora, jer bi u tim situacijama akumulatori izgoreli. Struja iz akumulatora ide u invertor koji pretvara struju sa 12 na 220 volti. Sve što imamo u kući radi na 220 volti i uz pomoć ove električne energije uređaji najnormalije mogu da rade, kao kada koriste električnu energiju iz mreže“, kaže naš sagovornik.

„Stari sistem je nekada funkcionisao tako da je sa panela električna energija išla u akumulatore i iz njih smo trošili struju. Novi sistemi funkcionišu tako što struju trošimo direktno sa panela sve dok ne premašimo kapacitet sistema, a akumulatori se čuvaju za noć tj. za deo dana kada svetlosti nema i kada paneli ne mogu da proizvode električnu energiju“ dodaju u kompaniji MGS Solar systems.

Postavljanje solarnih panela

Solarni paneli moraju biti postavljeni tako da mogu da koriste energiju sunca za proizvodnju električne energije.

“Nova generacija panela koju imamo je snage 330 vati. Jedan panel proizvodi 330 vati na sat u idealnim uslovima. Mi te panele vezujemo. Tri panela su dovoljna za kilovat električne energije na sat. Kada znamo koliko nam energije treba, shodno tome kupujemo onaj broj panela koliki nam je potreban. Generalno je najbolje da paneli budu postavljeni na krovu objekata. Jako bi dobro bilo da objekat ima južnu stranu. Ali i ako je nema mi imamo nosače sa kojima menjamo konfiguraciju krova, tako da paneli svakako idu na južnu stranu i to je najidealnije. U nedostatku prostra na krovu ili neke loše konstrukcije, mada ovi paneli nisu teški, jedan u proseku ima 20-ak kilograma, oni mogu da idu i na neku drugu konstrukciju ili na zemlju. Rade se nosači i konstrukcije bukvalno na zemlji i paneli se postavljaju tamo gde ne smetaju“, objašnjavaju u ovoj kompaniji.

Kalkulacija kompanije MGS Solar systems – koliko košta solarni sistem i u kom roku se investicija vraća?

Postavljanje solarnih panela znači uštedu novca na računima za električnu energiju.

„U zavisnosti od toga koliko hoćemo da smanjimo račun za električnu energiju shodno tome i investiramo u solarne panele. Neki sistem od 150 do 600 kilovata mesečno prosečno kada su dobri uslovi, koštaju od 1.500 do 5.000, 6.000 ili 7.000 evra. Ako smo mi sa tih 600 kilovata u nekoj crvenoj zoni, naravno da će se taj sistem mnogo brže isplatiti jer ćete kada za tih 600 kilovata smanjite potrošnju izaći iz crvene zone u kojoj je električna energija najskuplja. Mi imamo sklopljen ugovor sa Prokredit bankom za kreditiranje. U ovom trenutku država subvencioniše nabavku ovih sistema samo za pravna lica. Za fizička još ne, ali mislim da će to biti i za fizička lica, jer su solarni sistemi budućnost kako u svetu, tako i Evropi, pa i kod nas“, kažu u kompaniji MGS Solar systems.

„Realno je da se investicija u solarne sisteme vrati za nekih 5-6 godina. Ako uzmemo u obzir da možete da uzmete kredit kod banke, možete da napravite takav sistem da vam rata iznosi bukvalno onoliko za koliko ste smanjili račun za električnu energiju. Ja imam ugrađen jedan sistem od 2 kilovata. On me je koštao tačno 1.960 evra kompletno sve. Preko njega mi funkcionišu frižider, pumpe za centralno grejanje, internet, televizor, sva rasveta, hidropak za vodu, punjači, radio aparati… Dva kilovata je mera za prosečno domaćinstvo. Cenovno to je od 1.000 do 2.000 evra u zavisnosti šta će sve obuhvatiti taj sistem“, dodaje naš sagovornik.

Solarni sistem navodi na nabavku štedljivih aparata

„Kada ugradite solarni sistem onda se samo po sebi nameće korišćenje energetski efikasnih uređaja. Znači nećemo koristiti standardne sijalice od 100 vati, već led koje troše 7-8 vati. Stari frižideri su trošili 600-700 vati na sat… Danas, međutim, kao što postoje invertorske klime, postoje i invertorski frižideri i slični aparati. Jedan invertorski frižider sada troši oko 300 vati za 24 sata“, ističu u kompaniji MGS Solar systems.

Koliko traje montaža i koliku garanciju na solarni sistem daje kompanija MGS Solar systems?

Montaža solarnog sistema traje jedan dan.

„Pre nego što uđemo u bilo kakvu priču mi prvo izađemo na teren da izvidimo šta nam je potrebno sve da bismo montirali jedan sistem. Kada pripremimo sve što je potrebno dolazimo i to montiramo. Istog dana klijent dobija struju iz ovog sistema. Garancija na sistem je dve godine, pod uslovom da ga mi postavljamo. Ovo naglašavam zato što ima ljudi koji to kupuju i sami pokušavaju da povežu sistem. U tom slučaju mi ne možemo da garantujemo ništa jer ne znamo koliko je stručan taj neko ko postavlja sistem. Održavanja nema bukvalno nikakvog. Kod baterijskih sistema će u periodu od nekih 7-8 godina biti potrebna zamena baterije. I to je jedino što se haba u solarnim sistemima. Sve ostalo funkcionište perfektno. U cenu ugradnje uračunat je još jedan naš izlazak na teren. On može da se iskoristi za konsultacije, za kontrolu sistema“, navode u ovoj kompaniji.

„Iskustva i recenzije su, rekao bih, ne odlične nego perfektne. Ljudi koji imaju ove sisteme su prezadovoljni. Kod nas se malo teže odlučuju ljudi za solarne sisteme. Vi kada uđete u kuću i uključite prekidač imate električnu energiju. Sada treba da ubedite nekoga da on uloži nekoliko hiljda evra i da će se to za 3, 4, 5 godine vratiti i da će posle još neko vreme donositi novac. Mnogo je lakše to objasniti ljudima koji nemaju električnu energiju na salašima, vikendicama ili onima koji su na neki način ostali bez mreže. Za mnoge je još nepojmljivo da sunce može da proizvodi energiju koju možemo da koristimo kao električnu“, zaključuju u kompaniji MGS Solar systems.

Dodatne informacije o kompaniji MGS Solar systems i solarnim sistemima koje rade

Više inromracija o solarnim sistemima moguće je dobiti na broj telefona 061 292 55 55 ili putem mejla mgs.solarsystems@gmail.com.

Zainteresovani za uvođenje ovih sistema mogu otići i lično u kompaniju MGS Solar systems koja se nalazi na adresi Koče Kolarova 12. Radno vreme firme je radnim danima od 9 do 14 sati.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh