I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

Tegobe odojčadi u prvim mesecima života

U prvim mesecima od rođenja, mnoga odojčad prolaze kroz slične tegobe – probleme sa grčevima, dijarejom, bolnim desnima, a majke, naročito u periodu nakon porođaja, neretko imaju problema sa izlučivanjem mleka. Pedijatri savetuju da se roditelji oslone na stručnu pomoć, naročito u slučaju prvorođene dece kada ne postoji prethodno iskustvo.

beba ilove

Jedna od najranijih tegoba sa kojom se novorođenčad sreću jesu grčevi. Pedijatri kažu da se ova pojava kod svake bebe manifestuje različitim intenzitetom, a kod nekih se i ne javlja. Za bebe koje dobiju stomačne kolike, pedijatri preporučuju kombinaciju metoda koje prethode podoju, a u slučaju intenzivnijih i učestalijih grčeva – preporučuje se upotreba namenskih čajeva.

U prvim danima života novorođenčadi, grčevi ne iziskuju posebne čajeve i specijalne formule zato što je tada prisutan proces adaptiranja svih organa  za varenje i koordinacija pokreta creva još uvek nije sasvim usaglašena zbog čega grčevi i nastaju. Drugi važan razlog pojave grčeva jeste nepravilna tehnika dojenja. Često se desi da se bebe  ne stave u pravilan položaj te da uz mleko sisaju i dosta vazduha koji kasnije širi creva i izaziva bolove, odnosno kolike. Iz tog razloga, iziuzetno je značajno pomoći majkama u tehnici dojenja i time smanjujemo mogućnost za nastajanje grčeva. Nakon podoja je jako važno bebu podići da izbaci višak vazduha. Pre hranjenja detetu možemo pomoći blagim masiranjem stomaka, kružnim pokretima  u smeru kazaljke na satu, što pospešuje pravilno kretanje crevnih vijuga. Neke bebe imaju izraženije kolike  i u tom slučaju mogu da se daju čajevi protiv grčeva koji su prilagođeni bebinom uzrastu. Na našem tržištu imamo lepe i kvalitetne čajeve koje majke biraju u dogovoru sa pedijatrom – kaže doktorka Svjetlana Ždrale, neonatolog porođajnog odeljenja zrenjaninske bolnice.

Specijalni cajevi

Specijalizovani čajevi pomažu kod opuštanja creva i na taj način sprečavaju bol. Jedna od delotvornih tehnika jeste upotreba savremenih, kreativno dizajniranih termofora čija toplota smiruje bebu. Većina ovih termofora funkcioniše po principu aktiviranja metalne pločice unutar termofora,  koja vrši kristalizaciju i zagrevanje. Zagrejani termofor stavlja se na bebin stomak, a u takvom, toplom  stanju ostaje oko 40 minuta.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Termofori

U prvim danima nakon porođaja, i porodilje mogu imati određene tegobe,  najčešće one koje se odnose na izlučivanje mleka.

–  Prvi dani posle porođaja za ženu mogu biti izuzetno teški bez obzira na to koliko je srećna zbog dolaska bebe na svet. Žena u tim danima ima velike promene u svom telu. Tu najpre mislim na promenu hormonskog statusa koja dovodi do naglih oscilacija raspoloženja pa je vrlo često prisutan osećaj tuge, griže savesti. To jeste jedno prirodno stanje, uobičajeno je kod velikog broja porodilja i brzo prolazi, ali je u tom periodu jako važno da psihološki podržimo mame, počevši od osoblja u porodilištu, neonatološke službe, pedijatara, ginekologa i babica, do članova porodice čija je uloga nekad i presudna. Kada se uspostavlja laktacija, posebno kod prvorotki, to ne ide uvek  jednostavno i  mame budu tužne kada nemaju mleko odmah. Često kažem majkama da proces dojenja ne kreće iz grudi, nego iz glave. Znači, potrebno je da žena shvati da je porođaj prošao, da je sve u redu, da treba da počne da se opušta, i tek tada kod mnogih počinje lučenje prolaktina koje stimuliše mlečne žlezde na proizvodnju mleka. Jako je bitno imati strpljenja i ništa ne forsirati. Laganim masažama se pomaže da se mlečni kanalići opuste, a onim majkama kod kojih mleko naglo nadolazi, moramo pomoći ceđenjem ručno, blagim masiranjem, međutim ukoliko nema efekta, onda se može koristiti i pumpica, što je opet najbolje da proceni pedijatar – kaže Dr Ždrale.

Porodiljama osim velikog broja efikasnih pumpica, mogu pomoći i veštačke bradavice, jastučići za grudi i niz proizvoda koji im mogu olakšati eventualne tegobe pre i posle dojenja.

Milupino pumpice

Milupino I, Brigadira Ristića 2, 023.580.690 (radnim danima 08-20:30h, subotom 08-17h)
Milupino II, Laze Kostića 5, 023.542.920 (radnim danima i subotom 08-20:30h, nedeljom 08-12:30h)
Milupino III, Koče Kolarova 29, 023.526.599 (radnim danima 08-20:30h, subotom 08-17h)
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh