I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

Ruše predrasude: Žene preuzimaju muški posao za volanom kamiona

Žena za volanom kamiona? Nekada je to bila nestvarna slika, a danas sve češća realnost.

Instruktor Žarko Solomun kaže da sve više žena polaže za kamion

Tragom priče da sve više Zrenjaninki počinje da se bavi ovim tradicionalno muškim poslom, kontaktirali smo Žarka Solomuna – Žarca, iskusnog instruktora Vozačke Akademije, koji je potvrdio ove navode.

– Tačno je da sve više žena upisuje obuku za C kategoriju. Taj trend je naročito u porastu u poslednje tri godine. Razlozi su naravno, ekonomske prirode, jer sa dozvolom za kamion lakše nalaze posao. Inače, one lakše savladaju obuku od muškaraca i uglavnom polože iz prve! Razlozi za to su sledeći – slušaju šta im savetujem, koncentrisane su, ne filozofiraju i imaju ozbiljniji pristup – jasan je Žarko Solomun.

Milkica Divnić (27) iz Perleza je nedavno postala vlasnica dozvole za C kategoriju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Vozim taksi već 9 godina, a sada želim da otvorim svoju firmu. Položila sam za kamion, jer da bih otvorila taxi preduzeće, moram da imam zvanje profesionalnog vozača. Instruktor Žarko Solomun je zaista sjajan. Uz prijateljski odnos je uspeo da mi prenese svoje znanje.  Izlazio mi je u susret i sa terminima za časove vožnje, kako bih uspela da sve uklopim sa svojim poslom. Sve pohvale i za Vozačku Akademiju. Planiram uskoro da polažem i za CE kategoriju, odnosno za kamion sa prikolicom – kaže Milkica Divnić.

Nevena Tiri (36) iz Lukinog sela će dozvolu za kamion iskoristiti da pomogne mužu u njihovom porodičnom poslu.

– Imamo poljoprivredno gazdinstvo, na kojem smo se uglavnom bazirali na proizvodnju karfiola i brokolija. Povrće prodajemo na veliko u Novom Sadu. Zbog toga smo kupili kamion, koji ću uglavnom ja voziti, jer suprug ima mnogo više posla na njivi i ne može sve da stigne. Inače, već vozim traktor i kombi. Vožnja kamiona mi takođe ide odlično. Imam još nekoliko časova vožnje i nadam se da ću ispit položiti iz prvog puta. Pohvalila bih Vozačku Akademiju, sve je na maksimalnom nivou – ističe Nevena Tiri.

SA MUŽEM U KAMIONU

Zrenjaninka Marica Praštalo (54) je nedavno položila za C i CE kategoriju u Vozačkoj Akademiji, a u Sloveniji je stekla i međunarodnu profesionalnu licencu CODE 95. Njen suprug Dragan već pet godina vozi kamion u Italiji, a ona planira da radi zajedno sa njim.

– U junu sam bila kod muža u Italiji i mesec dana sam provela u kamionu sa njim. Shvatila sam da mogu da se adaptiram na šoferski život. Planiramo da zajedno vozimo ture po Evropi. To nije ništa neobično, je u njegovoj firmi već ima nekoliko bračnih parova, koji zajedno voze dugačke ture, na koje svakako idu po dva vozača. Firma je italijanska, ali je smeštena u Sloveniji. U njoj radi mnogo Zrenjaninaca, a među njima je i jedan bračni par iz Zrenjanina.

Marica Praštalo planira da vozi kamion u Italiji, u paru sa suprugom Draganom

BOLJE ŠOFER U ITALIJI, NEGO PRIVATNIK U ZRENJANINU

Marica je inače vlasnica butika u Pupinovoj ulici, ali kaže da će posao privatnika u Zrenjaninu rado zameniti vožnjom kamiona u inostranstvu.

– Prvi razlog je zato što je to jedini način da muž i ja budemo zajedno, a ne razdvojeni kao u poslednjih pet godina. Drugi razlog je ekonomske prirode. Privatnik sam već 20 godina i sve je teže održati posao. U poslednje četiri godine radim sve sama, jer ne mogu da plaćam radnike. Zaradim samo za osnovne potrebe. Sve to nema više smisla. Ja sam u Zrenjaninu, suprug u Italiji, ćerka studira psihologiju u Novom Sadu. Ovako će biti bolje za sve nas.

Ona dodaje i da je Žarko Solomun odličan instruktor, koji joj je mnogo pomogao da položi za C i CE kategoriju.

– Zahvaljujući njemu vožnju sam savladala bez problema. Međutim, na polaganju me savladala trema. Valjda zato što sam žena, stvorila sam sebi pritisak da pokažem svima da mogu da vozim kamion bolje od muškaraca, pa sam napravila početničke greške. Drugi put je sve proteklo glatko.

Menja butik za kamion: Marica Praštalo

Na opasku da nije uobičajeno da se u pedesetim godinama menja profesija i život iz korena, ona uz osmeh odgovara:

– Nikad nije kasno! Ja sam uvek bila mlada duhom. Verujem da svaki čovek treba da se bori, a ne da čeka, da se stvari same od sebe promene na bolje – uz osmeh priča Marica Praštalo.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh