I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

Savet stomatologa: Kakvu četkicu i pastu za zube treba da koristimo

Navika o pranju zuba posle svakog obroka vrlo je retka, a od stomatologa koji razgovaraju sa svojim pacijentima, možemo čuti da je najveći procenat onih koji zube peru jednom dnevno.

Takođe, veliki je broj onih koji to rade samo ujutru, pritom ne znajući da čine veliku grešku. Jedan broj ljudi posvećuje pažnju odabiru četkice za zube, zubne paste, dodataka poput konca za zube, intradentalne četkice, i koliko god mislili da je svejedno čime održavamo oralnu higijenu, stomatolozi ukazuju da nije tako.

– Na tržištu je velika ponuda četkica, zubnih pasti, tečnosti za ispiranje usne duplje, i svaki od tih proizvoda može biti i te kako koristan za naše zube i desni, međutim, moramo voditi računa šta biramo za sebe. Svaki put kada pitam pacijenta koju vrstu četkice koristi – meku, onu srednje tvrdoće ili najtvrđu, dobijam upravo odgovor „najtvrđu“. Objašnjenje je da takva četkica odjednom ukloni sve nakupljene naslage i da zapravo tako, jednim pranjem tvrdom četkicom, nadoknađuju propuštena dva pranja u toku dana. Ne razmišlja se da se takvim četkicama, u kombinaciji sa nepravilnim pokretima, odnosno trljanjem levo-desno, umesto gore-dole, oštećuje zubna gleđ, priča stomatolog dr Miloš Mančić.

On napominje da uloga četkice nije samo ta da opere zube, već i da se njome skinu naslage sa jezika i sa unutrašnje strane obraza. Takođe, četkicom treba masirati desni kako bismo podstakli cirkuaciju. Svakako da nije preporučljivo raditi masažu pomenutom tvrdom četkicom. Većina današnjih četkica sa zadnje strane ima neravni deo izrađen od gume ili silikona, koji služi za praktično uklanjanje naslaga sa jezika. Električne četkice imaju svoju dobru stranu jer obezbeđuju brzinu pranja zuba i napravljene su tako da naslage hrane ukanjaju sa svih strana.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kada je reč o pastama za zube, dr Miloš Mančić i tu prednost daje tehnici pranja zuba.

– Postoje različite vrste pasti, ali najvažnije od svega jeste to da je koristimo za pranje posle svakog obroka ili bar dva puta dnevno. Jer ako to ne činimo, nijedna pasta nema tu magiju da nam izbeli i očuva zube zdravim. Prilikom odabira paste, svako može da bira ono što mu odgovara – paste sa sodom bikarbonom, one bez fluora, ali ono što bih preporučio osobama koje imaju paradentozu, jeste da naročito vode računa i biraju one paste koje su namenjene za njihovo stanje, priča dr Mančić.

Ovaj stomatolog kaže i da najkvalitetnijim pranjem zuba koje podrazumeva posvećenost i pravilnu tehniku, možemo da postignemo samo 60% čistoće. Jedan deo zuba, zbog svoje anatomske strukture nije pristupačan, i klasična četkica za zube ne može da dopre do prostora između zuba. U tim situacijama pomažemo se koncem za zube ili intradentalnim četkicama.

– Suština je u nama. Moramo da izdvojimo vreme i da shvatimo ozbiljnost održavanja oralne higijene. Sve drugo o čemu smo pričali samo dodatno pomaže da to uradimo temeljno i kako valja, rekao je dr Miloš Mančić.

Stomatolozi upozoravaju: Nedostatak zuba nije naivna stvar, evo i zašto (VIDEO)

ZAKAZIVANJE PUTEM INTERNETA

Na sajtu Stomatološke ordinacije dr Miloša Mančića www.zubarzrenjanin.com, možete sami zakazati pregled jednostavnim popunjavanjem onlajn obrasca.

KONTAKT

063 779 4709

Banjalučka 36, Ečka

zubarzrenjanin@gmail.com

Fejsbuk stranica: Stomatološka ordinacija Miloš Mančić

Instagram profil: ZubarZrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh