I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

Centar za korektivnu gimnastiku: časovi za decu i odrasle, Schroth terapija

Udruženje za rekreaciju i kineziterapiju STILUS iz Zrenjanina je organizacija, koja već nekoliko godina u našem gradu drži časove korektivne gimnastike, uglavnom deci, kojoj je takav vid rada neophodan.

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA KOD DECE

Na žalost, statistika je u Srbiji po tom pitanju, poražavajuća. Ne postoje zvanični rezultati, ali nezvanična merenja kažu da preko 60 % školske dece ima neki oblik lošeg držanja tela, a preko 40 % ima već izražen deformitet kičme (skolioza, kifoza, lordoza ), grudi (udubljene, ispupčene), nogu ili stopala.

Kineziterapija je medicinska disciplina, ali je vezana za sport, jer za svoju osnovu ima pre svega svesnu fizičku vežbu i pokret. Korektivna gimnastika je deo kineziterapije i predstavlja skup fizičkih vežbi, doziranih po vrsti, intenzitetu i trajanju. Vežbe imaju za cilj povećanje snage mišića, povećanje amplitude pokreta i poboljšanje koordinacije pokreta. Najveću efikasnost imaju kao preventiva, kod dece koja imaju loše držanje tela i koja imaju predispozicije za nastanak nekog od posturalnog deformiteta, ili kao deo terapije ako ti deformiteti već postoje.

Velika je razlika između lošeg držanja i deformiteta. Loše držanje predstavlja narušenu posturu tela, usled nepravilnog sedenja i stajanja i nedovoljne fizičke aktivnosti. Nepravilno držanje se može korigovati ako se na vreme uoči, bez trajnih posledica. Deformiteti predstavljaju trajne anatomske promene, koje ako se ne uoče i ne leče, povlače sa sobom i oboljenja pratećeg tkiva lokomotornog aparata (mišići, tetive, zglobovi), što na kraju može da dovede do invalidnosti.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Zato je od presudnog značaja da se sve promene na vreme uoče, pogotovu kod dece, jer je u fazi rasta i razvoja lakše sve korigovati.

UDRUŽENJE ZA REKRACIJU I KINEZITERAPIJU STILUS

Udruženje za rekraciju i kineziterapiju STILUS je časove, korektivne gimnastike proteklih godina održavalo u sali na Gradskom bazenu i srednjoj Medicinskoj školi, ali se sa povećanjem obima posla i sa sve više slučajeva kojima je neophodan individualan rad, otvaranje Centra za korektivnu gimnastiku i kineziterapiju pokazalo kao neophodno.

ČASOVI I ZA ODRASLE

U dosadašnjem radu se pre svega vežbalo sa decom, ali sa obzirom na sve veći broj odraslih, koji zbog previše sedenja i premalo kretanja, imaju problema sa kičmom, u Centru za korektivnu gimnastiku i kineziterapiju, držaće se časovi i za odrasle.

SCHROTH TERAPIJA

Ono što je veliki kuriozitet je da će u Centru za korektivnu gimnastiku i kineziterapiju održavati i časove Schroth terapije (metoda vežbanja po principu, koji je osmislila Katarina Schroth, a koja se pokazala kao najdelotvornija za lečenje velikih stepena skolioza i kifoza).

Kineziterapeut Senka Jovčić je pod mentorstvom međunarodnog ISST Schroth instruktora Nikole Jevtića iz Scolio centra iz Novog Sada, postala jedan od svega dvadesetak licenciranih ISST Schroth terapeuta u Srbiji.

Do otvaranja Centra, grupni časovi korektivne gimmastike će se u toku školskog raspusta održavati na Gradskom bazenu. Takođe, s obzirom na dobrobit plivanja u terapijske svrhe, kombinovaće se i časovi plivanja zajedno sa vežbanjem.

KONTAKT

Putem facebook stranice

ili e – mail: senka.jovcic@gmail.com

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh