I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

„Ma ja vidim dobro, samo su mi ruke postale prekratke…“

Zamućen i nejasan vid prilikom rada na blizu, pojačano naprezanje oka, glavobolje (naročito pri slabijem osvetljenju), zamor, udaljavanje teksta, potreba za jačim svetlom i krupnijim fontom… Ovo su samo neki od simptoma presbiopije, u narodu poznatije kao staračke dalekovidosti.

Odgovor na pitanje kako adekvatno lečiti presbiopiju, potražili smo od stručnjaka iz Očnog centra Perfect Vision (Kuća zdravlja) Subotica.

– U pitanju je normalno fiziološko stanje koje najčešće nastaje posle 40. godine. Ljudi u ovoj životnoj dobi polako primećuju da im vid pri čitanju ili radu za računarom postaje zamućen i nejasan. Ovo se javlja kao posledica promena na očnom sočivu, pri čemu dolazi do smanjenja njegove elastičnosti i prelomne moći tj. slabljenja sposobnosti fokusiranja predmeta u blizini, objašnjava dr Branka Ivošević, oftalmolog.

Osobe bez dioptrije prve probleme tokom rada na blizinu počinju da primećuju oko 45. godine, dok osobe sa plus dioptrijom, ove simptome primećuju već oko 40. godine.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Kod osoba sa minus dioptrijom, staračka dalekovidost se javlja kasnije i njima je u toj životnoj dobi dovoljno da skinu svoje naočare za daljinu i pronađu udaljenost na kojoj mogu da čitaju bez ikakve korekcije (uglavnom je ta udaljenost bliža u odnosu na normalnih 30-35 cm od očiju).

– Za postavljanje pravilne dijagnoze, potrebno je obaviti oftalmološki pregled na kom se vrši provera dioptrije, merenje očnog pritiska i pregled prednjeg segmenta oka i očnog dna, što je potrebno uraditi na proširene zenice. Važno je naglasiti da je presbiopija proces koji vremenom napreduje, te je stoga potrebno obavljati redovne preglede, na svakih godinu-dve, upozorava dr Ivošević.

PRESBIOPIJA SE REŠAVA OPERATIVNIM ZAHVATOM

Doktorka ističe da pored korigovanja presbiopije naočarima i kontaktnim sočivima, postoji i sve popularniji operativni zahvat kojim se trajno uklanja dioptrija kako na blizinu, tako i na daljinu.

– Osobe starije od 40-45 godina koji ne žele nositi dva para naočara (za blizu i za daleko), sve više se opredeljuju za ugradnju multifokalnih intraokularnih sočiva. Operacija je bezbolna, vrši se u kapljičnoj anesteziji i traje svega 15-20 minuta. Rezultat je trajno dobar i stabilan vid na daljinu i blizinu bez nošenja nočara ili uz njihovu minimalnu upotrebu.

Šta obuhvata kompletan očni pregled i koliko često ga treba raditi?

Stručnjaci upozoravaju: Razrokost kod dece treba lečiti na vreme

Svetski trend operacije katarakte dostupan u Vojvodini – ugradnja trifokalnih sočiva

OČNI CENTAR “PERFECT VISION”

(POLIKLINIKA “KUĆA ZDRAVLJA”)

SENĆANSKI PUT 15, SUBOTICA

TEL: 024/55-75-75

WWW.PERFECTVISION.RS

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh