I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Jugolab

Šta uzrokuje nastanak ateroskleroze?

Poremećaj metabolizma masti (lipida) u krvi povećava rizik za nastanak ateroskleroze koja ugrožava funkciju vitalnih organa (srca, mozga, jetre, bubrega i drugih).

Metabolizam masti procenjuje se na osnovu koncentracija ukupnog holesterola, HDL-holesterola, LDL-holesterola i triglicerida.

Holesterol se stvara u jetri i unosi putem ishrane. Njegova koncentracija u krvi usko je povezana sa metabolizmom masti u organizmu, a zavisi i od niza drugih faktora: pre svega načina ishrane, genetskog nasleđa, aktivnosti hormona i funkcije jetre i bubrega.

holesterol

I Taxi Zrenjanin

HDL holesterol ima protektivnu ulogu (tzv. „dobar holesterol“). Što su vrednosti HDL holesterola više, to je bolje, jer ovaj holesterol „čisti“ krvne sudove. LDL holesterol ili ″loš holesterol″ predstavlja faktor rizika za koronarna oboljenja i za osobe kod kojih se javila ateroskleroza.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Trigliceridi su forma u kojoj se masti nalaze u našoj krvi, a njihov nivo zavisi od ishrane. Telo ih koristi kao jedan od izvora energije.

Lipidni status i sve druge laboratorijske analize možete uraditi u medicinskoj laboratoriji Jugolab u Zrenjaninu, koja se nalazi u ulici Dr Vase Savića 36b (preko puta glavnog ulaza bolnice Đorđe Joanović).

Radno vreme:

Radnim danima 7.00-19.30 časova
Aubotom 7.00-13.00 časova.

Telefoni laboratorije su 023/315-0- 384 i 023/315-0- 385.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh