I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Posle ovog teksta zaboravićete na odlazak u solarijum

Bronzani ten je modni imperativ godinama. S prvim danima proleća, veliki broj devojka planira odlazak u solarijum kako bi pripremile svoju kožu za otkrivanje u sunčanim danima koji nam predstoje.

Moda ispred zdravlja?

Svi znamo da je solarijum štetan i već puno puta smo čuli šta on može da uradi našoj koži. Ali znate li da solarijum izuzetno negativno utiče i na naše oči?

Odgovor na pitanje kako solarijum šteti očima i koje su posledice intenzivnog korišćenja, potražili smo od stručnih lica – lekara oftalmologa.

„Solarijumi koriste ultraljubičasto svetlo koje proizvodi UVA i UVB zrake. Budući da je dejstvo ovih zraka u solarijumu direktno, izloženost štetnim zracima može biti i do 100 puta veća u odnosu na sunčevu svetlost” – ističu u Očnom centru Perfect Vision (poliklinika Kuća zdravlja) iz Subotice.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Činjenica je da velika većina salona u Srbiji ne poštuje regulative koji se odnose na dinamiku zamene lampi, dozvoljen procenat zračenja i higijenske standarde, što dodatno pogoršava situaciju.

„Čest boravak u solarijumu može uzrokovati razna očna oboljenja, od manje ozbiljnih (konjuktivitis), preko izraslina na kopcima i opekotina i infekcija rožnjače, pa sve do bolesti kao što su rak kože u području očiju, senilna degeneracija makule (žute mrlje) i katarakta. – upozoravaju lekari.

Kako zaštititi oči u solarijumu?

Ako ste i vi jedna od osoba koja je svesna izuzetno štetnog uticaja solarijuma, ali i dalje ne odustaje od njegove upotrebe, pažljivo pročitajte šta savetuju stručnjaci.

„U solarijumu uvek, bez izuzetka, treba koristiti zaštitne naočare. Ni u kom slučaju nije dovoljno samo zažmuriti, jer je koža kapaka veoma tanka i osetljiva, te kroz nju vrlo lako prolaze štetni zraci. Ispravne naočare su samo one koje prianjanju uz lice i imaju certifikat na kom je naznačeno da 100% štite od UV zračenja”– ističu u Očnom centru Perfect Vision.

Ukoliko nakon sunčanja osetite bol u očima ili primećujete bilo kakve promene na oku nakon čestog korišćenja solarijuma, obavezno se obratite očnom lekaru.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh