I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

„SMART START“ (pametan početak) – novi program Centra za edukaciju i savetovanje „Stvarno važno“

Nakon dve godine rada, defektolozi  Centra prepoznali su potrebu da se sistematičnije posvete radu sa roditeljima. Iz želje i očekivanja da bi to moglo ublažiti, a u nekim slučajevima čak i sprečiti probleme zbog kojih se roditelji najčešće obraćaju za pomoć, nastao je „SMART START“ (pametan početak).

Konkretnije o programu

Program je preventivnog karaktera, namenjen je svima koji planiraju porodicu i roditeljima dece do navršene sedme godine života. Program vode defektolozi različitih usmerenja: logoped, oligofrenolog i specijalni pedagog. Tokom tri susreta, predavanja, svako iz svog ugla razgovara  sa roditeljima o razvoju i vaspitanju dece. Važno je da roditelji budu informisani šta mogu da očekuju od svoje dece na određenim uzrastima, kao i da je svaka faza razvoja temelj za narednu. Na prvom predavanju teme su prenatalni razvoj i sveopšti, tzv. senzomotorni razvoj. Na drugom predavanju reč je o razvoju govora i jezika. Ukratko se predstavljaju tipične faze, odn. „normalni“ tok razvoja. Naglašava se u kojim situacijama i kada je neophodno obratiti se za stručnu pomoć i kome. Roditeljima se daju STVARNO VAŽNI konkretni saveti, primeri igara i aktivnosti kojima se može podsticati dečji razvoj. Treći susret rezervisan je za predavanje o vaspitanju i gradjenju autoriteta. Takodje je protkan velikim brojem kako konkretnih primera, tako i saveta, ideja za prevazilaženje dilema koje roditelji imaju u vaspitnom procesu.

Otkud ideja za ovaj program?

Živimo u vremenu u kom često nismo potpuno sigurni da li je ono što radimo, mislimo, kuda idemo, ispravno i dobro. Još češće nemamo dovoljno snage, vremena da zastanemo, sagledamo okolnosti iz drugih uglova. Jurimo od danas do sutra u nadi da ćemo, kada sve završimo, imati vremena za sebe, decu, prijatelje. Najteže je roditeljima. Kao sve ostalo, i pristupi vaspitanju se brzo menjaju, menjaju se stavovi prema deci, roditeljstvu, porodični zakon. Snalazimo se, plivamo, tražimo instant rešenja na internetu, učimo iz štampe, okrećemo se knjigama popularne psihologije koje nisu naučno potkrepljene. Za to vreme deca su nam prepuštena ekranima. Deca su nam ušla u planere-jer je nemoguće više pamtiti sve te treninge, školice, rođendane, a suština se zanemaruje dok se ne pojavi problem.

Little girls playing with colorful paints

Kakve veze ova situacija ima sa programom „SMART START“ ?

Velike. U Centar se sve češće javljaju roditelji čija deca u osnovi problema imaju „ekranizam“ i čiji problemi nastaju kao posledica modernog i brzog načina života, koja progovaraju na engleskom, koja su zatrpana igračkama a imaju ozbiljne propuste u vaspitanju i poštovanju autoriteta. Zbog toga je ideja je da se fokus pomeri i na rad sa roditeljima. Jer roditelji su najvažniji i prvi faktor stimulacije celokupnog razvoja, kao i spona izmedju deteta i stručnjaka. Potrebno ih je osnažiti i prižiti im podršku u obliku konkretnih znanja, ideja, saveta. Gledano iz drugog ugla – dete nije  izolovana jedinka – deo je porodice. Prosto je nemoguće očekivati rezultate, a ne ukljčiti porodicu u neku vrstu edukacije i tretmana. Daleko od toga da se od roditelja očekuje da bude i lekar i defektolog i učitelj, postoje ljudi koji su se za to godinama školovali. Roditelj treba da bude roditelj, da voli, saoseća, prihvata, pruža sigurnost, igra se, razgovara, podstiče i ograničava kada je potrebno. Isto tako trebalo bi da bude odgovoran, informisan i podržan od strane stručnjaka.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

GDE SE I KADA SE održavaju predavanja ?

Predavanja se održavaju petkom i subotom u popodnevnim časovima u prostorijama Centra za edukaciju i savetovanje „Stvarno važno“ koji se nalazi na adresi Carice Milice 5/A u Zrenjaninu (veliki parking kod Kulturnog centra). Prijave se mogu izvršiti putem poziva na broj 065/ 985 04 05, svakog radnog dana od 12h do 16h. Predavanja se organizuju za manje grupe učesnika. Sve zainteresovane institucije, predškolske ustanove i škole mogu organizovati predavanje za zainteresovane roditelje u svojim prostorijama u dogovoru sa realizatorima programa.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh