I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Jugolab

Saznajte šta je važno za zdravlje kostiju

Osteoporoza je smanjenje gustine kostiju, odnosno smanjenje koštane mase, koje dovodi do povećanja rizika od preloma kostiju.

Osteoporoza

Za zdravlje kostiju najvažnije je da budu pravilno formirane u detinjstvu i mladosti. Kalcijum je glavni mineral kostiju koji se ugrađuje u koštano tkivo i povećava njegovu gustinu. Pod dejstvom vitamina D povećava se apsorpcija kalcijuma u crevima i ugradnja u kosti. Ženski polni hormon estrogen takođe je uključen u ovaj proces i zato u menopauzi, kada postoji manjak estrogena, dolazi do naglog gubitka koštane mase. Kod muškaraca, osteoporoza se javlja ređe.

Kosti su u stalnom procesu izgradnje i razgradnje, a u mladosti postoji ravnoteža između ova dva procesa. Kada se smanji produkcija estrogena, proces izgradnje kostiju se smanjuje i na kraju potpuno prestaje.

Osteoporoza može nastati i kao posledica drugih oboljenja (poremećaji rada štitne žlezde i paratireoidne žlezde, hipogonadizma), posle dugotrajne upotrebe kortikosteroida, dugotrajnih perioda mirovanja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Preterano konzumiranje kafe, alkohola i pušenje, alergija na mleko, manjak fizičke aktivnosti, duži periodi mirovanja, nedovoljno izlaganje suncu, nedostatak estrogena, žene koje nisu rađale, izrazito neredovni menstrualni ciklusi, rana menopauza, prekomerna telesna aktivnost uz amenoreju i neuhranjenost povećavaju rizik od nastanka osteoporoze.

Preventivno dejstvo ima unos kalcijuma, vitamina D i izlaganje sunčevoj svetlosti koja omogućava stvaranje vitamina D.

Za izgradnju kostiju neophodna je adekvatna fizička aktivnost- trčanje, skakanje, preskakanje konopca, džogiranje, dizanje tegova, grupni sportovi. Preporučuje se neki vid fizičke aktivnosti bar 30 minuta dnevno.

Jugolab u Zrenjaninu do kraja decembra poklanja 10% popusta za sve analize kojima se ispituje metabolizam kostiju (kalcijum, fosfati, PTH, osteokalcin, crosslaps i vitamin D).

laboratorija-zrenjanin-analize

Najsavremenija tehnologija – Jugolab Zrenjanin

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u laboratoriji Jugolab koja se nalazi preko puta bolnice Đorđe Joanović, putem telefona 023/315 0 384 i 023/315 0 385, kao i putem e-maila jugolabzrenjanin@mts.rs .

Radno vreme radnim danima je od 7.00-19.30, a subotom od 7.00-13.00 časova.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh