I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Marketing Zrenjanin

Auto škola Saša Plus: Vozači, pogledajte i na biciklističku stazu

Sezona biciklista je upravo počela i trajaće do prvih jesenjih kiša. Iz tog razloga vozači motornih vozila se moraju navići na povećan broj ovih slabije uočljivih i veoma nestabilnih i ranjivih učesnika u saobraćaju – poručuju iz Auto škole Saša Plus.

 

 

Za većinu građana, bicikl je sezonsko vozilo.

Vozači motornih vozila moraju biti svesni, da biciklisti mogu biti i saobraćajno slabije pismene osobe. Iz tog razloga, posebno humaniji i tolerantniji odnos mora biti prema biciklistima u sobraćaju.

ZELENO SVETLO U ISTO VREME

Saobraćajnice u našem gradu su solidno regulisane. Gotovo da nema neregulisanih raskrsnica, a raskrsnice su upravo ono mesto, gde biciklisti često stradaju od strane motornih vozila. Apelovao bih na vozače motornih vozila, da pri skretanju na raskrsnici, vode računa o biciklistima koji prelaze kolovoz na bočnom putu. Neretko se zaboravi, da kada motorna vozila dobiju zeleno svetlo, zeleno svetlo imaju i pešački i biciklistički prelaz na bočnom putu. Iz dugogodišnje prakse znam, da pešaci i biciklisti kreću kao po komandi na prvu pojavu zelenog svetla, ne okrećući se i ne vodeći računa o motornim vozilima koja ih vrebaju sa bočnih puteva. Oni gledaju samo pravo u semafor, očekujući nestrpljivo zeleno svetlo.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

VIŠEDECENIJSKO PROFESIONALNO ISKUSTVO

Mi, u Auto školi ‚‚ PLUS” imamo višedecenijsko profesionalno iskustvo u drumskom saobraćaju. Našim učenicima i polaznicima na ovakav način prenosimo svoja znanja i iskustva. To je razlog što smo verovatno jedini centar za obuku vozača, koji održava vozačke teorijske i praktične ispite po najnižim cenama. Naprosto, obuka za vozače je naš posao i od toga živimo.

Ozbiljno razmišljamo da, kada se ukinu pravilnici o minimalnim cenama, našim kandidatima omogućimo potpuno besplatan izlazak na ispit. Ukratko, mi NE zarađujemo od ispita! To je, između ostalog, razlog zbog kojeg nam je veoma stalo da svaki upisani kandidat položi iz prvog pokušaja.


VOZAČI, POGLEDAJTE I NA BICIKLISTIČKU STAZU!

Dešava se često, da nekoliko sekundi pre biciklista i pešaka, zeleno svetlo dobiju motorna vozila na bočnom putu. Rekonstrukcija događaja izgleda ovako: automobil dobije zeleno svetlo i kreće, za to vreme biciklisti i pešaci imaju crveno! Automobil skreće, prilazi pešačkom i biciklističkom prelazu i upravo u tom (bukvalno!) momentu pali se zeleno pešacima i biciklistima! Gledajući samo u semafor, pešaci i biciklisti stupaju na kolovoz na kome se već nalazi motorno vozilo (čiji je vozač sekundu ranije uočio da pešaci i biciklisti imaju crveno svetlo) i to je upravo moment konflikta gde se u isto vreme na istom mestu nalaze dva učesnika u saobraćaju, čije se putanje kretanja ukrštaju. Ovde sam opisao rekonstrukciju saobraćajne nezgode u kojoj u 100 % slučajeva dolazi do obaranja pešaka i biciklista. Sada zamislite biciklistu koji bukvalno juri 35 km/h biciklističkom stazom i u daljini uočava da ima zeleno svetlo na prelazu. Naravno, bez usporavanja (da bi prošao kroz zeleno) biciklista stupa na raskrsnicu, na kojoj ga vrebaju automobili, koji skreću i koji takođe imaju zeleno svetlo.

U ovakvim situacijama, nesreće se mogu izbeći samo ako vozači motornih vozila pre stupanja na bočni pešački i biciklistički prelaz uspore, po potrebi i stanu i OBAVEZNO usmere pogled ka biciklističkoj stazi okretanjem glave. Važno je okrenuti se, zato što se fizički mali i relativno brzi učesnici u saobraćaju ne mogu uočiti perifernim vidnim poljem. Sa druge strane i biciklisti moraju sebe čuvati i isto tako okretati glavu pre ulaska u raskrsnicu, bez obzira što imaju pravo prvenstva prolaza. Biciklisti moraju biti svesni da su slabo uočljivi.

Namerno sam u tekstu izostavio citiranje članova Zakona o Bezbednosti Saobraćaja. Možda ću o zakonu pisati nekom drugom prilikom.

 

Aleksandar Alferov

Auto škola Saša Plus

Gimnazijska 4, Zrenjanin

Mob: 061 163 843 0

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh