I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

Šansa koja se ne sme propustiti – sport i turizam

Fakultet za sport i turizam iz Novog Sada svojim studijskim sadržajima obuhvata dve, u svakodnevnom životu, ali i u poslovnom segmentu, izuzetno značajne delatnosti – turizam i sport.

Tims
U Srbiji danas ima dovoljno mogućnosti za sve one koji žele da se bave turizmom, koji iz godine u godinu beleži sve veći trend rasta, kreira nova radna mesta i nudi poslovne mogućnosti na svim destinacijama. Ubrazani razvoj turizma kao najperspektivnije privredne grane, prisutan je i u našoj zemlji, ali to još uvek nije na željenom nivou. Stoga su i razumljive brojne, kod mladih ljudi, prisutne dileme da li će, ukoliko odaberu ovaj poziv, moći da se zaposle u struci.

Kada je u pitanju oblast sporta, slika je nešto drugačija. Činjenica da su naši sportisti veoma uspešni i da postižu vrhunske rezultate, u velikoj meri utiče na takvu percepciju. Međutim, iako veoma perspektivna oblast, i sport se suočava sa ozbiljnim problemima koji su najviše uočljivi na nivou rukovođenja, organizacije, privatizacije i ostalih segmenata ove delatnosti.

Tims praksa

Upravo iz ovih razloga, zaposleni na Fakultetu za sport i turizam se trude da studentima na najbolji način predoče sve aktuelnosti u privredi i na tržištu, kao i da naprave jasnu sponu između prakse i teorije. Tako, stručna praksa koja postoji na Fakultetu predstavlja obavezni deo nastavnog programa na oba departmana, i realizuje se u školama i sportskim organizacijama, kao i u turističkim agencijama, hotelima i turističkim organizacijama. Na taj način, studenti imaju mogućnost da učestvuju u realnom radnom procesu, da primene stečena znanja, uporede iskustva sa naučenim, kao i da procene sopstvene mogućnosti za budućnost. Tokom višegodišnjeg rada, ideja o organizovanju obaveznih kurseva za studente iz različitih oblasti se pokazala vrlo korisnom.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Tims kursevi

Kursevi su organizovani tako da prate aktuelno gradivo na određenoj godini studija. Tako, na prvoj godini, studenti turizma stupaju u direktan kontakt sa turistima koji posećuju Novi Sad, tako što pohađaju kurs za „domaćina“ (Greeter-a) grada. Na drugoj godini, studenti se pripremaju za preduzetničke aktivnosti osmišljavajući ideje za poslovanje, kroz pisanje biznis plana, a treća godina studija nudi konkretna znanja koja se mogu primeniti na razvoj turističkog proizvoda – od ideje do tržišne implementacije – sa aspekta porodičnog i malog biznisa. Pored toga, studenti turizma uče i kako da osmisle turistički aranžman, a na poslednjoj, četvrtoj godini, realizuje se kurs koji ima za cilj koncipiranje strategijskih planova za razvoj turizma u funkciji lokalnog razvoja. Rezultati koji se postižu kroz primenu ovakvog koncepta rada su se pokazali izuzetno dobrim.

TIMS

Najbolji i najposvećeniji studenti Fakulteta imaju mogućnost da budu deo tima, koji realizuje projekte naučnog, ali i komercijalnog karaktera. Njihovi zadaci su visoko kreativni i podrazumevaju interakciju sa lokalnim stanovništvom kao i komunikaciju sa stejkholderima. Učešće u navedenim, ali i u ostalim brojnim aktivnostima koje se na Fakultetu organizuju, jača kompetencije studenata, omogućava sticanje dragocenog radnog iskustva i kreiranje snažne mreže socijalnih kontakata.

Sve ovo u budućnosti studentima Fakulteta za sport i turizam može biti od značajne pomoći prilikom upravljanja karijerom.

MSc Srđan Milošević

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh