I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Stručnjaci upozoravaju: Razrokost kod dece treba lečiti na vreme

Najčešće patologije vida u dečijoj populaciji su razrokost i slabovidost, koje pogađaju oko 5% mališana. O prvim simptomima koje roditelji mogu prepoznati i najsavremenijim pristupima u lečenju, razgovarali smo sa dr Nadom Milić, strabologom očnog centra Perfect Vision (Kuća zdravlja) iz Subotice.

Strabizam ili razrokost je svaki poremećaj paralelnog položaja dva oka, a ukoliko je ovaj poremećaj urođen, manifestuje se već tokom prve godine života.

– Kod razrokosti jedno oko stoji pravo, a drugo je skrenuto. Oko koje stoji pravo se koristi za gledanje, dok se ono drugo zapostavlja u svakodnevnom životu. U više od polovine slučajeva, razrokost je povezana sa slabovidošću, odnosno smanjenjem vidne oštrine pa se neretko ova dva oboljenja javljaju udružena, objašnjava dr Nada Milić.

Kako deca nemaju subjektivne tegobe, koje se poput duplih slika javljaju kod odraslih, prema rečima dr Milić, neophodno je dete odvesti na pregled kod oftalmologa do navršene četvrte godine života, jer pravovremeno lečenje daje najbolje rezultate na očuvanje vidne oštrine.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Razvoj vidne oštrine započinje po rođenju, a nastavlja se do osme godine života. Svaka prepreka u razvoju vidne oštrine u tom periodu, može da dovede do značajnog gubitka funkcije vida, što predstavlja ograničenje za mnoga zanimanja u kasnijem životnom dobu. Slabovidost ili razrokost ometaju razvoj binokularnog vida, odnosno vida sa oba oka istovremeno. Deca koja imaju ovakav poremećaj, nemaju trodimenzionalni vid, nego vide svet ravno, pa se kao posledica javljaju problem u školi, poteškoće u pisanju, čitanju... Zato je važno dete na vreme odvesti na pregled kako bi se predupredile ovakve posledice, upozorava dr Milić uz napomenu da u porodicama gde postoje slučajevi razrokosti, dete bi trebalo odvesti na pregled već do kraja druge godine života.

dr Nada Milić, strabolog očnog centra Perfect Vision (Kuća zdravlja), Subotica

Terapija strabizma podrazumeva konzervativno i hirurško lečenje, a za uspeh je često neophodno kombinovati obe metode.

– Nekada je dovoljno detetu dati naočare i to se radi u većini slučajeva, dok je nekada potrebno lepljenje oka posebnim flasterima, a često i hirurška intervencija. Danas se operacije rade mnogo ranije i ukoliko se postavi dijagnoza urođene razrokosti, najbolje je da se operiše do druge godine života. Lečenje traje od nekoliko meseci do čak nekoliko godina, a umnogome zavisi od strpljenja i saradnje roditelja. Iako deca nerado prihvataju takvu terapiju, najbolje rezultate daje lečenje flasterima. Ima smisla lečiti dete do sedme godine života, jer se nakon toga završava proces razvoja vidne oštrine, pa su i rezultati manje uspešni. Ukoliko se lečenje započne do četvrte godine života, uspešnost je čak 80%, naglašava dr Milić na kraju razgovora.

Šta obuhvata kompletan očni pregled i koliko često ga treba raditi?

OČNI CENTAR “PERFECT VISION”

(POLIKLINIKA “KUĆA ZDRAVLJA”)

SENĆANSKI PUT 15, SUBOTICA

TEL: 024/55-75-75

WWW.PERFECTVISION.RS

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh