I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

Prvi odlazak kod stomatologa – zašto za neke posete bude kasno

Posebno mesto u stomatološkoj ordinaciji „Mikroskop“ u Zrenjaninu zauzimaju mali pacijenti. Poznato je da deca zahtevaju poseban tretman, ne samo u smislu terapije, nego i u smislu pristupa. Kod rada sa decom važno je pridobiti njihovo poverenje, kako bi mali pacijent najpre pristao da sarađuje, a zatim i dozvolio da mu stomatolog pregleda usta alatom od kojeg se uglavnom u prvi mah plaše.

U ovoj ordinaciji kažu da su poverenje prema stomatologu, kontrolni pregledi i dobra oralna higijena, ključ uspeha za zdrave zube.

ZDRAVE NAVIKE STIČU SE U NAJRANIJEM DETINJSTVU

-Vrlo je važno da roditelj od najranijeg detinjstva nauči dete da se briga o zubima mora voditi kontinuirano, odnosno da se oralna higijena mora održavati svakodnevno. Pranje zubića kod deteta mora da bude igra, u kojoj, najpre sa vrlo mekanom četkicom i bez paste za zube, dete stiče naviku koja je za njegovo oralno zdravlje najvažnija karika. Već između 2. i 3. godine, dete treba odvesti kod stomatologa kako  bi se upoznalo sa ordinacijom, stomatološkim aparatima, a svakako da je najbitnije upoznavanje i uspostavljanje dobrog odnosa sa samim stomatologom, kaže dr Vera Tapado, osnivač Stomatološke ordinacije „Mikroskop“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Strpljenjem i pažnjom do poverenja

U stomatološkoj ordinaciji „Mikroskop“ redovno ordinira ,,zubić vila,, koja svojom specijalnom ,,čarobnom stolicom,, i ostalim ,,čarobnim pomagalima“ pomaže najmlađima da se opuste 🙂 Iako deluje da je lako, stvarnost je drugačija. Potrebno je mnogo truda da bi se uspostavio kontakt sa detetom, zbog čega je često potrebno i nekoliko dolazaka kako bi dete izgradilo poverenje prema stomatologu. Prvi pregled stomatologa ne bi trebao da se desi kada zub zaboli, jer tada neće biti vremena za građenje poverenja u stomatologa, te deca mogu dobiti strah.

Deca koja prođu kroz loše iskustvo prilikom prve posete, kasnije tokom života najčešće osećaju strah od stomatologa.

Doktorki Veri Tapado postavili smo ona pitanja koja najčešće i roditelji postavljeju, ne bismo li zajedno pružili mogućnost pravovremenog informisanja.

Da li mlečne zube treba popravljati?

Dr Tapado: Roditelji su često mišljenja da mlečne zube ne treba lečiti, vodeći se mišlju da će „oni ionako brzo ispasti“. To je naravno potpuno pogrešno-zdravlje mlečnih zuba je i te kako bitno, jer oni čuvaju mesto trajnim zubima, i prilikom izbijanja stalnih zuba usmeravaju to izbijanje i rast. Takođe, imaju veliki značaj u pravilnom razvoju obe vilice. Bilo bi idealno kada bi mlečni zubi mogli da se sačuvaju do momenta njihovog ispadanja, odnosno do smene trajnim zubima.

Kako sprečiti nastanak karijesa kod deteta?

Dr Tapado: U stomatološkoj ordinaciji „Mikroskop“ posebnu brigu vodimo o prevenciji, kako uopšte ne bi došlo do zubnog kvara, i kako bismo malog pacijenta oslobodili lošeg iskustva. Idealno sredstvo za prevenciju karijesa je fluor.

Kada je vreme da dete prvi put ode stomatologu?

Dr Tapado: Dete treba dovesti stomatologu između 2 i 3 godine života, odnosno, kada izniknu svi mlečni zubi. A onda je bitno održavati redovne kontrole. Redovnim odlaskom kod stomatologa, na 3 do 6 meseci, stomatolog može na vreme da uoči i izleči i najmanji kvar.

ORTODONCIJA U STOMATOLOŠKOJ ORDINACIJI „MIKROSKOP“

Nepravilni zubi nisu samo estetski, već i funkcionalni problem, jer uravnoteženi zagrižaj smanjuje rizik od pojave mnogih stomatoloških problema i bolesti. U stomatološkoj ordinacji „Mikroskop“ može se obaviti kompletna ortodonska dijagnostika i terapiju od prvih ortodontskih pregleda i praćenja dece, do terapije fiksnim ortodonskim aparatima adolescenata i odraslih pacijenta.

– Nošenje fiksnog ili mobilnog aprata nije bolno, međutim, u prvim danima je moguć blagi osećaj pritiska i nelagodnost. Dužina nošenja fiksnog aparata je individualna, zavisi od problema i dobi. Najčešće traje između 18 i 24 meseca. Kada je reč o mobilnom aparatu, mora se nositi minimalno 14 sati, kaže dr Tapado.

KADA TREBA DOVESTI DETE NA PREGLED ORTODONTU ?

Prvi ortodontski pregled treba da bude između 6-7 godine, ali i ranije, ukoliko se otkrije ortodontski poremećaj. Lečenje ortodontskih anomalija u ranom dobu ima mnogostruku prednost, jer se često uspe rešiti anomalija, pre nego se ona u potpunosti razvije. Na taj način se mogu izbeći dugotrajniji, složeniji i skuplji tretmani. U doba rasta sa većim uspehom se ispravljaju skeletne malformacije i problemi zagriza, smanjuje se potreba vađenja stalnih zuba i hiruških zahvata. Zatim, vreme je na strani ortodonta, jer može izabrati optimalno vreme za njihovu korekciju. Kod adolescenata pravilno postavljanje stalnih zuba moguće je fiksnim aparatima. Samoligirajući aparati omogućavaju efikasniju, bržu i estetski prihvatljivu terapiju, kaže dr Vera Tapado na kraju razgovora.

Detaljnije informacije o dečijoj stomatologiji, posebno o ortodonciji, mogu se dobiti posetom ordinaciji. 

STOMATOLOŠKA ORDINACIJA „MIKROSKOP“

Stomatološka ordinacija „Mikroskop“ nalazi se u Ulici vojvode Petra Bojovića 27/22

Radno vreme

  • ponedeljak-petak od 9 do 13 i od 16 do 20h
  • subotom od 9 do 14h
  • Mogući su i hitni pozivi u slučaju akutnih stanja

063/7064-095

061/278-72-65

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh