I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

„Profins“ : Kako se u Zrenjaninu poslovalo u 2012. godini

„Kriza se i dalje oseća, ali čini nam se, da polako posustaje“ – kažu za naš portal u jednoj od vodećih knjigovodstvenih agencija u gradu, „Profins“ na pitanje o analizi poslovanja preduzeća u prethodnoj godini.

Na osnovu njihovog iskustva i posmatranja kretanja na tržištu, roba široke potrošnje slabije se prodavala u 2012. godini u odnosu na 2008. godinu, ali ipak bolje nego od 2009.-2011. godine kada je ekonomska kriza ispoljila najjači udar.  Međutim, taj blagi ekonomski rast nije dovoljno velik i uticajan da bi građani osetili poboljšanje životnog standarda. Potrošnja i dalje pada, a nezaposlenost i inflacija nastavljaju da rastu.

Zahvaljujući novim merama Vlade Srbije, privreda je rasterećena pojedinih parafiskalnih poreskih nameta, kao što su lokalna komunalna i eko takse. Suprotno tome, povećana je stopa PDV-a sa 18 na 20% ali po viđenju agencije „Profins“, to povećanje nije rezultovalo padom prometa.

„Nakon nekoliko godina stagnacije, tokom 2012. godine registrovali smo više firmi nego što smo ih brisali iz registra APR. Još uvek je prisutan veliki strah od pokretanja sopstvenog biznisa zbog velikih poreskih nameta, troškova i neizvesnosti  na našem tržištu. Poučeni dugogodišnjim lošim iskustvom, ljudi se još uvek upuštaju u sivu ekonomiju, gde pronalaze izvor prihoda. Naši klijenti su po našem savetu više otvarali privredna društva, DOO, nego preduzetničke radnje. Time su svoje poslovanje podigli na viši i ozbiljniji nivo s jedne strane, a sa druge strane, imaće uštedu prilikom obračuna poreza na dobit za 2012. godinu.  Najčešće smo registrovali privredna društva i preduzetnike koji se bave trgovinom na malo i  obavljanjem uslužnih delatnosti “ – kažu u ovoj zrenjaninskoj agenciji koja će uskoro otvoriti Edukativni centar za knjigovodstvo i preduzetništvo.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Business hands

Kako je predviđanje i kreiranje „ekonomskog horoskopa“ u kriznim vremenima nezahvalan posao, sa mnogo više optimizma se očekuje da će u 2013. godini biti ostvaren ekonomski rast. Mala je verovatnoća da će građani Srbije pri tome osetiti boljitak. Promene koje su uspostavljenje poslednjih meseci, ukazuju da Ministarstvo finansija za cilj ima rasterećenje privrede i povećanje BDP-a kao i prekid lanca nelikvidnosti kao velikog problema naše privrede. Taj mali pomak trebao bi da ohrabri mlade ljude da svoju budućnost pokrenu kroz sopstveni biznis.

Dobra stvar koja predstoji trebala bi da dođe od Nacionalne službe za zapošljavanje na čijem sajtu se uskoro očekuje objavljivanje konkursa za samozapošljavanje i konkursi za subvencije za zapošljavanje novih radnika, što će dovesti do povećanja broja registrovanih preduzetnika i privrednih društava.

Pomenuti Edukativni centar za knjigovodstvo i preduzetništvo agencije „Profins“  biće otvoren 01. marta u u specijalno opremljenom prostoru po najvišim IT i obrazovnim standardima. Svi zainteresovani građani koji žele da nauče osnovne veštine preduzetništva, načine pokretanja posla, registrovanje preduzetničke radnje ili privrednog društva, formiranje prodajnih cena, predviđanje  troškova, mogućnosti za zapošljavanje radnika – mogu se  prijaviti za kurs počev od 01.02.2013. godine.

knjigovodstvena-agencija-profins-014

U „Profinsu“ će se edukovati budući preduzetnici

„U okviru obrazovnog centra biće organizovan osnovni i napredni kurs za knjigovodstvo gde ćemo polaznike upoznavati sa osnovama preduzetništva, prostim i dvojnim knjigovodstvom, elektronskim poslovanjem, radnim odnosima, poreskim obračunima. Svim polaznicima koji odluče da pokrenu sopstvenu agenciju nakon obuke, poklanićemo licencu za korišćenje poslovno knjigovodstvenog programa za tekuću godinu i pružićemo im dodatnu pomoć u poslovanju. Kao socijalno odgovorna firma vršićemo besplatne obuke preduzetnika za primenu HACCP standarda, a kao pomoć onima koji žele da konkurišu za subvenciju države prilikom samozapošljavanja, uz njihovu ideju, uradićemo biznis plan potpuno besplatno“ – poručuju u „Profinsu“ kao svoj doprinos lakšem poslovanju u novoj godini.

Petefijeva 8, Zrenjanin
Telefon +381 23 512 905, 532 606, 532 608  Mobilni:  +381 62 290 318
e-mail: info@profins.co.rs
web: www.profins.co.rs
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh