I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Pedagozi u Zrenjaninu pomažu mladima da odaberu pravu školu i profesiju

Na tržištu rada situacija poslednjih decenija nije najsjajnija. Broj nezaposlenih lica je značajan, a prema listama Nacionalne službe za zapošljavanje može se videti da među onima koji traže posao ima i akademski obrazovanih građana. Eventualna olakšavajuća okolnost jeste to da jedan broj nezaposlenih do posla može da dođe nakon što prođe program prekvalifikacije. Činjenica je i da je sve manje potražnje za određenim profilima koji su nekada bili „na ceni“ poput tekstilnih radnika.

Kako u postojećoj situaciji razmišljati ukoliko imate školarca, učenika osnovne škole? Kako ga usmeriti na pravi način, a pritom ne napraviti grešku ili sebe nakon nekoliko godina dovesti u stanje griže savesti? Da li znate čime vaše dete zaista želi da se bavi u životu? Neke od odgovora na temu „profesionalna orijentacija“, potražili smo u Centru za edukaciju dece „Stvarno važno“ u Zrenjaninu.

Odakle krenuti kada je reč o usmeravanju deteta na određenu profesiju, u momentu dok je na izmaku iz osnovne škole?

Ljubica Kozina: Mladi u pubertetskom i adolescentnom dobu nalaze se u period kada su na životnim raskrsnicama i pred najvećim brojem promena. Intenzitet i nužnost izbora i promena s kojima se tada suočavaju ne javljaju se u tolikoj meri ni u jednom drugom životnom periodu. To je period i kada se kroz odluke i promene puno uči i zato je neophodno da se stvore uslovi da mlada osoba bude osnažena da donese najbolje odluke za sebe i svoj život. Izbor profesije svakako je jedna od najvažnijih odluka koja u velikoj meri utiče na kvalitet života i rada. Polazna osnova kada je u pitanju usmeravanje deteta ka tako odgovornoj odluci koja je suštinski važna za dalji tok njegovog života svakako treba da bude želja deteta, zatim realno sagledavanje želje i opštih kapaciteta i naravno situacije na tržištu rada i potrebe za određenim zanimanjima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ukoliko mlada osoba koja je pred upisom u srednju školu, želi da upiše smer koji uopšte nije perspektivan, kako ih u toj situaciji savetujete?

Ljubica Kozina: Pitanje perspektive odredjenog zanimanja je vrlo diskutabilno i o tome svakako razgovaramo na nekoj od radionica. U principu svako zanimanje može biti perspektivno i profitabilno ako ste zaista dobri u svom poslu a da bi ste to bili morate napraviti dobar izbor škole. Naravno zna se da su neka zanimanja trenutno perspektivnija, bolje plaćena i traženija ali to svakako ne treba da bude jedini parameter kada je u pitanju odabir buduće profesije. Zato je veoma bitno slediti svoje želje koje bi trebale da budu u skladu sa ličnim potencijalima. Ono što kroz Program otkrivamo jesu upravo potencijali, sklonosti, talenti i naravno nove oblasti rada. Često se dešava da učenici nisu dovoljno informisani ni kada su oblasti rada u pitanju i da iz tog razloga naprave pogrešan izbor.

Šta je test profesionalne orijentacije? 

Ljubica Kozina: Program profesionalne orijentacije je osmišljen, interaktivan program koji uključuje 10 radionica. Program se može pohađati individualno ili u grupi od maksimalno pet učesnika. Prva radionica je uvodna, kada se upoznajemo i razmenjujemo informacije. Svaki učesnik na prvoj radionici od nas dobija portfolio koji na kasnijim radionicama zajednički popunjavamo. U sklopu programa organizujemo i realan susret sa predstavnicima zanimanja za koje su učenici zainteresovani. Rade se određeni testovi, a od učesnika očekujemo i da se sami angažuju tako što će prikupiti određene informacije koje imaju zadatak da nam prezentuju. Sve to nas vodi ka konačnoj odluci koju učenik na kraju programa treba da nam saopšti.

Da li su ti mladi ljudi, koji imaju 14, odnosno 15 godina, svesni ozbiljnosti odabira srednje škole?

Ljubica Kozina: Ja mogu govoriti samo o onoj deci koja su kod nas, sama činjenica da se neko javio sa željom da pohađa ovaj Program i da je upisao Program govori o tome da je svestan koliko je bitno da donese pravu odluku. Moram da napomenem da su to ujedno i naši najsavesniji drugari koji svoje termine ne propuštaju.

Kako kao specijalni pedagog dolazite do najbolje profesionalne orijentacije, odnosno najboljeg odabira za mladu osobu?

Ljubica Kozina: Na kraju programa, odnosno na poslednjoj radionici vršimo analizu sopstvenog puta profesionalne orijentacije što uključuje i analizu postignuća na određenim testovima, zatim učenici sa svojim roditeljima donose konačnu odluku o izboru škole i zanimanja.

Da li kroz savetovanje uzimate u obzir kako je ta mlada osoba prolazila kroz osnovnu školu, ne samo po pitanju uspeha nego i upornosti, discipline, ostvarivanja ciljeva?

Ljubica Kozina: Naravno pored toga razgovaramo o tipovima učenja, radnim navikama, vrednostima, interesovanjima, slobodnom vremenu, izloženosti stresu i mnogim drugim stvarima. Sve to se uzima u obzir kada je u pitanju odabir buduće profesije.

Šta radite onda kada osnovac želi jedno, a roditelj ipak smatra da je neki drugi izbor prava stvar?

Ljubica Kozina: Mi se ne mešamo u konačne odluke, da tako kažem. Kao što ste videli, program je jasno koncipiran i na samom kraju slika o tome koju školu dete treba da upiše je dosta jasna. Konačna odluka svakako treba da bude rezultat međusobnog dogovora roditelja i dece ako postoji više opcija. Kako će se oni usaglasiti, to je već na njima.

Koliko susreta osnovci treba da prođu u Centru „Stvarno važno“?

Ljubica Kozina: Program obuhvata 10 radionica. Uvek se dogovaramo da li ćemo se videti jednom ili dva puta u toku nedelje. Ono što bih želela da napomenem je da postoji mogućnost organizovanja radionice i subotom.

U poseti Centru „Stvarno važno“ koji pomaže deci, mladima i roditeljima

Centar za edukaciju i savetovanje dece „Stvarno važno“ nalazi se u Ulici Carice Milice 5a, uz parking na Prevlaci kod Kulturnog centra. Pitanja i zakazivanje termina obavljaju se putem mejl adrese edukativnicentarzr@gmail.com, i 065/985-04-05.

Radno vreme ponedeljkom, sredom i petkom je od 8 do 16h, utorkom i četvrtkom od 10 do 18h

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh