I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Probni završni račun u novembru

Novembar je poslednji mesec u kojem sa vašim knjigovođom možete uraditi probni završni račun kako biste na vreme procenili kakvi su poslovni pokazatelji rada vaše firme u ovoj godini. Nakon deset meseci napornog i iscrpljujućeg rada vreme je da se zapitate – Da li je na vidiku dobit ili gubitak? U narednih mecec ili dva morate preduzeti sve potrebne korake kako bi dobijeni rezultat odgovarao poslovnim interesima koje ste zacrtali. Nudimo vam nekoliko saveta i objašnjenja.


ISKAZIVANJE GUBITKA

U određenim slučajevima nije moguće izbeći negativan rezultat i iskazivanje gubitka. Objektivno loše stanje na tržištu ili možda svetska ekonomska kriza, nelojalna konkurencija, nedostatak obrtnih sredstava, neočekivano slab promet, vanredni troškovi, problemi sa naplatom potraživanja… ovaj spisak bi se mogao otegnuti u nedogled. Međutim, nemojte po svaku cenu „iscediti“ i poslednji dinar sa računa vaše firme i isplatiti sebi baš svaku dinarsku (a možda i deviznu) dnevnicu, putni trošak, refundirati troškove goriva, korišćenje privatnog vozila u službene svrhe, reprezentaciju, stipendiju ili sponzorstvo. Ne zna se šta donosi sutra i možda nećete moći iskoristiti savršenu poslovnu priliku u budućnosti jer će vam neophodna podrška poslovne banke ostati nedostupna. Banke nerado ulaze u kreditne poslove sa klijentima koji u poslovnim knjigama imaju iskazan gubitak. Ako iuspete da ostvarite kreditni aranžman sa bankom, to se desi pod veoma nepovoljnim uslovima jer se tretira kao kredit visokog rizika.

Sa druge strane, za iskazan gubitak možete umanjiti plaćanje poreza na eventualnu dobit u narednim godinama. U skladu sa svojom poslovnom politikom izaberite svoje prioritete.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

ISKAZIVANJE DOBITI

Iskazivanje dobiti, naročito velike dobiti, znači i veliki porez na dobit. Ukoliko je pravna forma vaše firme privredno društvo (najčešći oblik DOO), iskazana dobit za tekuću 2012. godinu biće oporezovana sa 10%. Već od naredne godine očekuje nas uvećana stopa poreza na dobit od 12%. Ukoliko osnivač privrednog društva želi da iskoristi svoje zakonsko pravo i da svoju dobit isplati, platiće dodatno još 15% poreza. Ostvarena dobit osnivačima privrednih društava ne ulazi u prijavu godišnjeg dohodka građana.

Kod preduzetnika (radnje, agencije, STR, SZR…) situacija je dosta komplikovanija. Porez na prihode od samostalne delatnosti plaća se isto kao i kod privrednog društva, odnosno 10% od iskazane dobiti. Međutim dobit preduzetnika tretira se kao sopstveni neto prihod vlasnika pa je to ujedno i osnovica za obavezne socijalne doprinose. Stopa socijanlih doprinosa je 36% na iskazanu dobit. Najniža osnovica na koju se primenjuju socijalni doprinosi iznosi oko 200.000,00 dinara. Ova osnovica za obračun obaveznih doprinosa za socijanlo osiguranje primenjuje se čak i ako je preduzetnik iskazao gubitak.

U situaciji kada preduzetnik ostvari veliku dobit, čeka ga dodatnih 10% poreza na dohodak građana koji plaćaju svi građani čiji su ukupni prihodi po svim osnovama veći od 1.700.000,00 dinara, odnosno po stopi 15% kada su ti prihodi veći od 3.400.000,00 dinara.

Zbog svih ovih okolnosti, preduzetnici moraju biti oprezni jer će obračunati socijalni doprinosi na veliku iskazanu dobit biti preveliko opterećenje koje će preduzenika pratiti cele naredne godine u vidu akontacija poreza na prihode od samostalne delatnosti i akontacija doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

STRUČNI SAVET

Poslovni rezultat koji se utvrdi prilikom probnog završnog računa ne može se radikalno menjati u poslednjim mesecima, niti od vašeg knjigovođe možete očekivati da ima ulogu “dobre vile” u ključnom trenutku. Ono što je moguće, jeste da se u narednom periodu iskoristi do 0,5% ukupnog prometa u vidu troškova reprezentacije i do 5% prometa u troškove marketinga i reklame. Raznim troškovima održavanja objekata i opreme možete povećati rashode i smanjiti dobit. Nabavkom novih osnovnih sredstava stiče se pravo na poreski kredit što u poreskom bilansu može umanjiti obavezu plaćanja poreza na dobit i do 70%, što svakako nije sitnica. Preduzetnici bi trebalo da svu svoju imovinu koju koriste u poslovne svrhe iskažu u poslovnim knjigama i da po tom osnovu obračunaju troškove amortizacije. Ukoliko su radnici bili na službenim putovanjima u zemlji ili inostranstvu treba obračunati dnevnice i ostale troškove u vezi sa službenim putovanjima.

Ukoliko probni obračun pokaže da će preduzetnik ostvariti gubitak koji nije veliki, a koji nije poželjan, u poslednjim mesecima se još uvek može naplatiti neka usluga ili prodati roba i time povećati prihod.

Svi predloženi postupci i saveti u skladu su sa važećim zakonskim propisima. Budite izuzetno pažljivi jer svako namerno umanjivanje dobiti, a time i poreza na dobit je krivično delo koje je sankcionisano visokim kaznama te od vašeg knjigovođe nemojte očekivati čudo. Iskoristite sve zakonski predviđene olakšice i pogodnosti i izbegnite traženje “rupa” u zakonu je vas to može dovesti do neprimereno velikih poreskih opterećenja.

Predaja PDV obračuna najkasnije do 10. januara ili štampa periodičnog obračuna iz fiskalne kase do 31. decembra, ne ostavlja puno prostora za naročite naknadne aktivnosti kojima se može korigovati poslovni rezultat. Posle tih datuma manevarski prostor postaje simboličan.

Nemojte ovaj važan i veliki posao, koji u velikoj meri utiče na vaša poreska davanja sledeće godine, ostavljati po strani da čeka kraj februara ili početak marta. Izbegnite da se nađete u zategnutoj situaciji tako što ćete na vreme sa vašim knjigovođom preduzeti sve potrebne aktivnosti i mere opreza.

Petefijeva 8, Zrenjanin
Telefon +381 23 512 905, 532 606, 532 608  Mobilni:  +381 62 290 318
e-mail: info@profins.co.rs
web: www.profins.co.rs
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh