I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Preduzetnik ili privredno društvo?

Nakon brojnih planova, računica, glavobolja i raznih saveta, doneli ste odluku da osnujete privatan biznis. Ova odluka jedna je od najvećih u vašem životu. Pre nego što otpočnete registraciju sopstvene firme, upoznajte se sa mogućim oblicima registracije u APR-u.  Postoji nekoliko pravnih oblika, a u Srbiji su najčešći – preduzetnik i privredno društvo.

ŠTA ZNAČI BITI PREDUZETNIK?

Preduzetnik je fizičko lice koja se registrovalo za obavljanje određene delatnosti radi sticanja prihoda. Ovo znači da sve što fizičko lice zaradi kao firma, ide direktno njemu u džep i tretira se kao zarada. U ovom slučaju fizičko lice je ličnom imovinom odgovorno za sve obaveze i dugove koje firma napravi.

Prednosti registracije u formi preduzetnika jesu:

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

–          brža i jeftinija registracija

–          mogućnost paušalnog plaćanja poreza bez obaveze vođenja poslovnih knjiga

–          povoljniji zakonski tretman i niže kazne

–          lako i brzo brisanje preduzetničke radnje

Nedostaci poslovanja u svojstvu preduzetnika:

–          odgovornost za dugove celokupnom imovinom fizičkog lica

–          nije moguće izvršiti promenu vlasnika tj. prenos na drugo lice

–          ne postoji način da se u posao uključi partner

–          veće obaveze na ime doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u slučaju veće dobiti.

ŠTA JE PRIVREDNO DRUŠTVO(PREDUZEĆE)?

Privredno društvo je pravni subjekt, odnosno pravno lice registrovano za obavljanje delatnosti sa ciljem sticanja profita. Osnivač privrednog društva može biti jedna ili više osoba ili drugih pravnih lica. Osnivači, shodno visini osnivačkog uloga koji je unet u privredno društvo, imaju procentualne vlasničke udele u tom društvu i na osnovu njih dele dobit.  Osnivači pravnih lica mogu prodati svoje udele ili ih ustupiti drugim fizičkim ili pravnim licima. To znači da je moguće izvršiti promenu vlasnika – osnivača. Osnivači privrednog društva mogu biti  u radnom odnosu u svom privrednom društvu i primati platu.

Najzastupljeniji oblik privrednih društava kod nas jeste društvo sa ograničenom odgovornošću ili d.o.o.

DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU

„D.O.O.“ je popularan oblik registracije privrednog društva zato što za obaveze odgovara ono samo, dakle, ne i njegovi osnivači. Zato je i rizik u slučaju propasti firme najmanji za osnivače. Ako firma loše posluje, ona može da ode u stečaj,  ali niko neće od osnivača tražiti da iz svoje lične imovine pokriva firmine dugove. Međutim,  i ovo pravilo važi samo ukoliko se imovina društva ne koristi za lične potrebe Ako se namerno oštete poverioci, osnivač privrednog društva  odgovara za dugove društva i svojom ličnom imovinom.

Ostali oblici registracije privrenog društva

Ortačko društvo nastaje udruživanjem najmanje dva ortaka koji mogu biti i fizička i pravna lica, a koji, sami i neograničeno odgovaraju za obaveze društva sopstvenom imovinom.

Komanditno društvo jeste oblik  između ortačkog i društva sa ograničenom odgovornošću. Jedan od osnivača odgovara celokupnom svojom imovinom, a ostali samo do visine svog uloga.

Akcionarsko društvo  – jeste forma kod koje je kapital podeljen na akcije i shodno njihovom broju, akcionari ostvaruju zaradu od profita koji društvo ostvari. Ovakvo društvo najzgodnije je za velike investicione projekte. Akcionari ne odgovaraju lično za obaveze akcionarskog društva.

Prilikom donošenja konačne odluke o obliku pravne forme vaše nove firme, morate obratiti pažnju na još neke kriterijume, kao što su vrsta delatnosti, očekivani promet firme, evidentiranje u PDV sistemu, planirana dobit ili poslovanje na inostranom tržištu, potreba za dodatnim finansijskim sredstvima od poslovnih banaka kao što su kratkoročni ili dugoročni krediti, revolving kreditne linije, dozvoljena prekoračenja na poslovnom računu firme, biznis kreditne i debitne kartice ili korišćenje POS terminala.

Ukoliko niste sigurni u ispravnost svoje odluke, ili imate određene nedoumice, strah od novog – posetite knjigovodstvenu agenciju „Profins“ u Zrenjaninu. U jednoj od najangažovanijih agencija u oblasti knjigovodstvenih usluga, dobićete odgovore na sva pitanja i brojne savete koji će vam pomoći da najbolju odluku koja će u velikoj meri uticati na vašu poslovnu budućnost.

Petefijeva 8, Zrenjanin
Telefon +381 23 512 905, 532 606, 532 608  Mobilni:  +381 62 290 318
e-mail: info@profins.co.rs
web: www.profins.co.rs
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh