I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

Pravilan raspored zuba-preduslov njihovog zdravlja

Nepravilan rast zuba odavno nije problem koji ne može da se reši čak i u zrelijim godinama. Bez obzira na to što je metoda ispravljanja nepravilno postavljenih zuba fiksnim protezama postala rutina , stomatolozi i dalje vrerdno rade na usavršavanju ortopedije vilice. Iako se osobe sa takvim problemima za fiksne proteze najčešće odlučuju kako bi popravile estetski utisak, korist od tog protetičkog aparata je mnogo veća – učinak fiksne proteze jeste bogato ulaganje u zdravlje zuba. O efektu fiksnih proteza, njihovom održavanju i svesti populacije o krajnjem značaju, razgovarali smo s vlasnikom stomatološke ordinacije“Dr Popović“, doktorom stomatologije Predragom Popovićem.

Da li je nepravilan rast zuba česta pojava u zrenjaninskoj populaciji?

Veliki procenat mladih ljudi ima problem nepravilnog rasta zuba i to u raznim oblicima – u nekim slučajevima zubi su istureni, ili uvučeni, dok je najčešća teskoba u zubnom nizu. Ovakve probleme kod mlađe populacije, dece uzrasta od 8 ili 9 godina po izbijanju sekutića, rešavamo pokretnim protezama koje su veoma efikasne kod te starosne generacije. Već kod uzrasta od 13 godina života primenjujemo fiksnu ortodontsku terapiju koja je još efikasnija i delotvornija jer je, osim stomatologa, korisnik ne može sam skinuti. U razvijenim zemljama pokretne proteze se uopšte ne koriste već se samo primenjuju fiksni aparati. Ono što je naročito interesantno jeste činjenica da fiksne proteze popravljaju nepravilnosti i kod osoba u godinama starijim od pomenutih, pa se našoj ordinaciji često obraćaju i osobe starosti između 30 i više godina kod kojih se ovaj problem takođe uspešno rešava.

Osim što ne predstavljaju estetski pravilnu sliku, koliko nesklad u rastu zuba može da ima uticaj na njihovo zdravlje?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zubi koji nisu u pravilnom položaju češće su podložni kvarenju zbog površina koje su teško dostupne održavanju a to su upravo ti teskobni prostori. Pored toga, kod tih osoba su prisutni česti upalni procesi na desnima što može biti početak paradontopatije.

Da li je efekat nošenja fiksnog aparata zagarantovan?

Da, jeste, i to najviše kod onih korisnika koji na vreme prepoznaju ovu vrstu anomalije. Naše dugogodišnje iskustvo pokazuje da se fiksni aparati nose u proseku oko 2,5 godine najpre svakodnevno, dok se u završnoj fazi primenjujuretencioni –  samo noću, kako bi se rezultat očuvao.

Da li je održavanje zuba pod protezom zahtevno?

Pre postavljanja fiksne proteze postoji prvi i osnovni uslov a to je da svi zubi u usnoj duplji moraju biti u potpunosti zdravi, a u slučajevima teskobe zuba – u vilici se mora napraviti i redukcija. Tako zdravim zubima na kojima je postavljena proteza mora se posvetiti naročita pažnja prilikom održavanja higijene. Pranje zuba treba biti često i temeljno jer sama po sebi, proteza stvara prostor za zadržavanje hrane oko samih bravica. Kontrola zuba sa protezom vrši se na svakih 6 nedelja, a po potrebi i češće, kada stomatolog može utvrditi da li osoba posvećuje dovoljno pažnje higijeni zuba u proceduri ispravljanja. Postoje čak i specijalne četkice prilagođene čišćenju teško dostupnih mesta, ali je ipak pre svega važan trud da se ova ozbiljna procedura sprovede do krajnjeg rezultata a to su uredno raspoređeni i zdravi zubi.

Ortodoncija je toliko uznapredovala da se vodi računa i o izgledu fiksnih aparata, a ne samo o krajnjem efektu.

Naravno, stomatologija jeste grana medicine kod koje je važan i pre svega vidljiv krajnji efekat. Do postizanja takvog stadijuma korisnicima fiksnih proteza o kojima razgovaramo moramo dati šansu i da im taj period protekne što kvalitetnije. Osim standardnih, metalnih bravica u ponudi su i keramičke, mikrokristalne i ostale vrste. Našoj ordinaciji se podjednako obraćaju i dečaci i devojčice, što znači da je svest o estetskom i zdravstvenom  momentu pravilno raspoređenih zuba jednako razvijena kod oba pola. Oni su ti koji biraju vrstu i izgled proteze koja će im zagarantovati lep osmeh – kaže doktor Popović.

Ono što osobe s nepravilnim rastom zuba još treba da znaju jeste da osim velikog posla postavljanja vilice u pravilnu proporciju, zuba koji će uredno biti nanizani jedan do drugog – dolazi i do promene izgleda profila lica i usana koji će nakon uspešne ortodontske terapije, dobiti lep i prirodan izgled.

Ordinacija Dr Popović, 4.juli 32/2, Zrenjanin  023.549.135

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh