I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Pitali smo: Šta je uzrok slabijeg vida nakon 40. godine života?

Staračka dalekovidost ili presbiopija je normalno stanje koje najčešće nastaje posle 40. godine. Ljudi u ovoj životnoj dobi primećuju da im vid pri čitanju ili radu za računarom postepeno slabi.

Ovo se javlja kao posledica promena očnog sočiva, pri čemu dolazi do smanjenja njegove elastičnosti i prelomne moći, odnosno slabljenja sposobnosti fokusiranja predmeta u blizini.

kuca-zdravlja

Očni pregled u „Kući zdravlja“ Subotica

  • Kako prepoznati staračku dalekovidost?

Simptomi staračke dalekovidosti su zamućen i nejasan vid prilikom rada na blizu, pojačano naprezanje oka, glavobolje (naročito pri slabijem osvetljenju), zamor, udaljavanje teksta, potreba za jačim svetlom i krupnijim slovima na kompjuteru.

Osobe koje nemaju dioptriju za daljinu, prve probleme tokom rada na blizinu počinju da primećuju oko 45. godine, dok osobe sa takozvanom “ plus dioptrijom“ za daljinu (dalekovide osobe tzv. hipermetropi), ove simptome primećuju već oko 40. godine. Kod osoba sa „minus dioptrijom“, ovi problemi se javljaju kasnije i njima je u toj životnoj dobi dovoljno da skinu svoje naočare za daljinu i pronađu udaljenost na kojoj mogu da čitaju bez ikakve korekcije (uglavnom je ta udaljenost bliža u odnosu na normalnih 30-35 centimetara od očiju).

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
  • Kako se postavlja dijagnoza staračke dalekovidosti?

Za postavljanje pravilne dijagnoze, potrebno je obaviti očni pregled na kom se, pored provere vida (dioptrije), obavezno vrši merenje očnog pritiska i pregled prednjeg segmenta oka i očnog dna, što je potrebno uraditi na privremeno proširene zenice kapima. Važno je naglasiti da je presbiopija proces koji vremenom napreduje, te je stoga potrebno obavljati redovne preglede, na svakih 1 do 2 godine.

  • Kako se leči staračka dalekovidost?

Korekcija presbiopije može se vršiti nošenjem adekvatnih naočara (za blizinu, bifokalnih ili multifokalnih naočara) ili kontaktnih sočiva (multifokalnih mekih ili gas propusnih sočiva). Drugi način je operacija sa ugradnjom multifokalnih sočiva, koja se postavljaju na mesto prirodnog sočiva i u preko 95% slučajeva obezbeđuje trajno dobar i stabilan vid na daljinu i blizinu bez nošenja nočara ili uz njihovu minimalnu upotrebu.

dr Ivošević Branka, specijalista oftalmologije

„Kuća zdravlja” iz Subotice

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh