I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Parga – sve popularnije letovalište na Jonskom moru

Parga, malo turističko mesto na Jonskom moru, poslednjih godina postaje sve popularnija turistička destinacija. U prilog tome ide i nedavno izgrađen auto – put koji spaja Jonsku obalu sa Vardarskom dolinom i omogućava brz i nesmetan dolazak brojnim turistima, koji se odluče za autobuski ili automobilski prevoz.

parga

Parga se nalazi između Igumenice i Preveze. Smeštena je u amfiteatru, koji se otvara prema dubokom i živopisnom zalivu sa ostrvcima i ostenjacima koji izviruju iz vode. Mala luka, koja se produžuje u gradsku plažu centar je dešavanja u ovom mediteranskom mestu.

Duž njih se celom dužinom prostire šetalište sa bezbrojnim tavernama, baštama, prodavnicama i poslastičarnicama. Kombinacija venecijanske luke i tradicionalne grčke arhitekture sa uskim, krivudavim ulicama, malim trgovima i bezbrojnim crkvicama, čine ovo mesto izuzetno šarmantnom turističkom destinacijom.

Parga

Kada se na to doda i opušten, mediteranski način života, ugođaj je potpun. Parga se prvi put u istoriji pojavljuje u 14. veku pre n.e. kada je na ovim prostorima vladala Mikena. Nakon antičke Grčke, na ove prostore dolaze Rimljani. Podelom Carstva, Vizantija uspostavlja vlast, koja traje sve do početka 15. veka kada Venecija preuzima dominaciju nad ovoim delom Mediterana.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U to vreme, na mestu stare vizantijske, izgrađena je mletačka tvrđava, koja i danas svojom arhitekturom dominira i znad zaliva. Krajem 18. veka slede nemirna vremena i borba za prevlast između Mletaka, Engleza, Francuza, Rusa i Austrijanaca oko kontrole plovnih puteva u Jadranskom i Jonskom moru. Ipak, 1817. godine Turci od Engleza kupuju Pargu, a lokalno stanovništvo beži na Krf, koji nikada nije pao u turske ruke. Nakon Balkanskih ratova Parga je oslobođena od Turske vlasti i obnovljena.

Parga plaza

Danas je Parga šarmantno turističko mesto, koje svojim posetiocima stvarno ima šta da ponudi. U samom gradu se nalaze dve plaže: Krioneri, glavna gradska peščana plaža u centru grada i nedaleko odatle, na svega nekoliko minuta hoda nalazi se Piso Krioneri, mala zaklonjena šljunkovito – kamenita plaža.

Sa severne strane Parge, hodajući putem, koji vodi pored tvrđave, za desetak minuta se stiže do duge peščane plaže Valtos. Plaža je dobro uređena, sa ležaljkama, suncobranima, tuševima, sportovima na vodi i brojnim tavernama. Do Valtosa svakodnevno plove i brodići iz Parge.

Sa južne strane Parge nalazi se druga lepa peščana plaža Lihnos. Udaljena je oko 4 km od centra Parge i do nje je moguće stići peške puteljkom koji vodi preko brda kroz viševekovni maslinjak i šetnja traje oko sat vremena. Plaža se nalazi u lepom i mirnom zalivu. Okružena je hotelima i apartmanima, ponekom tavernom i auto – kampom. I do nje je moguće stići brodićem, koji polazi iz luke u Pargi ili nekim prevoznim sredstvom, jer asfaltni put stiže do plaže. Osim navedenih, postoje mnogobrojne plaže u okolini, do kojih se može stići kolima ili motorom.

Parga plaza 2

Pored velikog broja prelepih plaža, Parga svojim posetiocima pruža brojne mogućnosti za kvalitetan i aktivano dmor. Preko od Parge nalaze se mala ostrva Paxos i Antipaxos, do kojih lokalne turističke agencije svakodnevno organizuju ekskurzije. Ostala Jonska ostrva Krf, Lefkadu, Zakintos i Kefaloniju je takođe moguće obići.

Od arheoloških lokaliteta za preporuku je odlazak do Nektomantia, drevnog svetilišta posvećenog Hadu, Bogu podzemnog sveta. Neizostavan je odlazak do reke Aheron, mitološke reke Stix, kojom su prevođene duše umrlih u podzemni svet. Prelepa priroda, kristalno bistra voda, izvori pitke vode nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

U večernjim satima, nakon celodnevnog opuštanja na nekim od prelepih plaža ili obilaska okoline, Parga za svakog nudi ponešto. Grčke taverne uz tradicionalne specijalitete sa roštilja, poput suvlakija, piletine, panceta i jagtnjećih kotleta nude veliki izbor sveže ribe i morskih plodova ili neke od lokalnih specijaliteta uz tradicionalnu grčku muziku. Porcija za dve osobe uz salatu i pola litre domaćeg vina u proseku košta oko 20 evra.

Giros možete nasvakom koraku pojesti s nogu ili naručiti porciju. Tu su još i italijanski, istočnjački i internacionalni restorani koji upotpunjuju bogatu ponudu. Nakon večere obavezan je odlazak do nekog od lokalnih kafea sa pogledom na luku. Oni najizdržljiviji noć mogu provesti u malobrojnim, ali odličnim diskotekama.

Udaljena od tog masovnog turizma, Parga uspeva da sačuva šarm i senzibilitet malog mediteranskog mesta. Nadamo se da će tako ostati još dugo vremena.

Turistička agencija Solaris Travel na ovoj destinaciji vam za sezonu LETO 2016 nudi veliki izbor vila i hotela kao i povoljne cene paket aranžmana već od 49 eur za polaske u maju, koji uključuju prevoz i apartmanski smeštaj za 10 dana. Za sve detaljnije informacije posetite našu Facebook stranicu, pozovite 023.610.007 ili nas posetite lično u Gimnazijskoj 25. Vaš Solaris Travel

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh