I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

OTKRIVAMO: Kako se pacijent zaista oseća tokom operacije katarakte?

Za svakog pacijenta kojem je dijagnostikovana katarakte (siva mrena), operacija je nažalost neizbežna, jer je to jedini način da se katarakta otkloni. Međutim, zbog straha od bola, krajnjeg ishoda ili nečeg trećeg, pacijenti često odlažu operaciju, što pak može dovesti i do privremenog slepila.

Kako bismo otklonili nedoumice i što realnije približili samu operaciju, konsultovali smo dobro poznatog saradnika naše redakcije dr Branku Ivošević iz Očnog centra „Perfect Vision“ iz Subotice, koja nam je otkrila šta sve pacijent može čuti, videti i osetiti u operacionoj sali za vreme operacije katarakte.

„Pre početka operacije,hirurg pacijentu ispira oči hladnim rastvorom, što pacijent oseća na koži, ali ne i u očima jer su one anestezirane kapima. Tokom cele operacije, pacijent je budan, svestan i u neprekidnoj komunikaciji sa hirurgom.“ – istakla je dr Branka Ivošević naglašavajući da je važno da pacijent sluša hirurga i prati njegova uputstva.

Tokom operacije, hirurg koristi poseban mikroskop koji emituje svetlost u oči pacijenta. Neki pacijenti navode da im je ova svetlost smetala na početku ali su se tokom operacije navikli na taj osećaj.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Jedan od najčešćih strahova je: „Šta ako trepnem u toku operacije?“. Ne brinite, ovo se ne može desiti jer će vam na kapke biti postavljen instrument koji sprečava treptanje.

„Tokom trajanja operacije, čuje se zvuk ultrazvučnog aparata pomoću kog se ustvari vrši uklanjanje prirodnog sočiva u oku. Nakon toga se vrši ugradnja intraokularnog sočivai tada pacijent može osetiti mali pritisak u očima. Neki pacijenti kažu da u trenutku postavljanja sočiva videu žutim nijansama, što je kratkotrajno.“ – završava dr Ivošević.

OPERACIJA KATARAKTE ne traje duže od 15-20 minuta, sigurna je za pacijenta, a krajnji ishod jeneuporedivo bolji vid i kvalitetniji život bez katarakte. Prema rečima operisanih pacijenta, operacija nije bolna i manje je stresna od npr. zubarske intervencije.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh