I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Opadanje kose kod muškaraca – boriti se ili prihvatiti

Opadanje kose kod muškaraca uglavnom nije samo estetski problem, već može biti stresno i  samim tim utiče na stanje ličnosti, naročito gubitak samopouzdanja. Koliko su i uzroci nastanka ćelavosti različiti, toliko i muškarci pribegavaju raznim metodama rešavanja tog problema, od dugih pramenova koji se nespretno prebacuju na drugi kraj glave, do potpunog prihvatanja nastalog stanja. Sagovornik današnje teme jeste profesionalni frizer Veljko Popetrov, vlasnik “Studija Popetrov” u Zrenjaninu. U ovom razgovoru saznali smo da ne postoji preparat koji može “vratiti” kosu, kao i da presađena kosa može otpasti…

Ilove Zrenjanin : Jedan broj muškaraca ima problema sa opadanjem kose, da li postoji mogućnost da se to prikrije određenim frizurama  i koliko veština frizera može da ima presudnu ulogu?

Veljko Popetrov : Nažalost, opadanje kose ne bira uzrast, to su sve više vrlo mladi ljudi. Postoji mogućnost ublažavanja određenim frizurama ako je ćelavost u stadijumu  proređenosti,  ali ukoliko se  pojave “otisci” temena – “lek” je jedino vrlo kratko šišanje. Vrlo je važno da frizer ima dobru komunikaciju sa mušterijom kako bi mu odredio koja bi frizura najbolje odgovarala licu i istovremeno prikrila ćelavost.

Ilove Zrenjanin : Koji  su uzroci opadanja kose? Da li je genetika presudna?

Veljko Popetrov : Genetika je pod “broj jedan” i to se nasleđuje od muških potomaka sa ženske strane – mamin otac, brat…Ali pored genetike veliki uticaj imaju i navike života poput ishrane, pušenja, korišćenja preparata  u enormnim količinama naročito gela, gume, pene, voska. Jako je važno pre spavanja oprati kosu od svih tih preparata ali se češće pravi velika greška pa se ujutru dodaje nova količina gela ili ulja i to je pravo ubistvo za kosu i teme. Ćelavost se javlja u završnoj fazi puberteta oko 18. do 25. godine kada kosa opada zbog preosetljivosti temena na testosteron koji  je tada u uzlaznoj fazi, a kasnije i oko 40. godine  –  pojavljuje se još jedna faza opadanja kada je testosteron u silaznoj liniji. Opadanje kose izaziva i stres, neki drugi hormoni kao što je hormon tiroidne žlezde, zatim kortizol, pojedini lekovi, a ponekad i nervoza i nesanica. Savet je : redovno pranje kapa koje nosimo, pranje jastučnica na kojim spavamo, i redovno pranje kose.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ilove Zrenjanin : Koja je preporuka za održavanje higijene i temena kose kod muškaraca?

Veljko Popetrov : Ukoliko se bave sportom, to ih obavezuje na svakodnevno pranje kose blagim šamponima. Od dodatnih preparata za oblikovanje treba koristiti isključivo preparate namenjene muškoj kosi, nikako pozajmljivati iste od ženskih ukućana jer su tipovi kose različiti. Muška kosa, odnosno teme, po prirodi je masnije i zato ga treba tretirati šamponima za masnu  kosu ili za svakodnevno pranje. Istina ili zabluda : što se kosa više pere – više se i masti? Zabluda. Teme treba održavati čistim tako da ona varijanta pranja na “7 dana” pada u vodu, jer svakom muškarcu je već drugi dan kosa masna, a “krivci” su lojne žlezde koje su u jačem u odnosu na žlezde kod žena, jer je muška koža deblja  a veliku ulogu igra i testosteron. U sezoni jesen/zima treba koristiti i šampon za perut tipa “Dr Wolf” protiv opadanja, Plantur ili Sebamed, a van sezone neki blaži šampon. Nekim preparatima se mogu zaustaviti procesi opadanja i delimično popraviti, ali ništa ne vraća ono što je već izgubljeno.

Ilove Zrenjanin :  Kakvo je tvoje mišljenje o presađivanju kose, da li je to rešenje problema?

Veljko Popetrov : Presađivanje kose je već medicinsko pitanje. Mora se ustanoviti razlog i uzrok opadanja pa tek onda prići rešavanju problema jer i presađena kosa može otpasti. Po mom mišljenju, to nije rešenje, ali ako će to nekome podići samopouzdanje – samo napred.

Ilove Zrenjanin :  Koje preparate treba da koriste da ne bi pogoršali stvar, ubrzali opadanje?

Veljko Popetrov : Mislim da je “lek” za ćelavost vrlo jednostavan – redovno pranje kose, korišćenje samo dobrih šampona namenjenih muškarcima, konsultovanje sa frizerom oko izbora šampona, eventualno i losiona, ampula. Preko zime preporučujem da se unosi više žitarica i proteina.

Ilove Zrenjanin :  Stav iz ugla frizera – da li muškarci koji imaju problema sa opadanjem kose treba sebe da prihvate takve kakvi jesu?

Veljko Popetrov : Ispitivanja su dokazala da su proćelavi muškarci svrstani kao muževniji, pametniji, iskusniji…Naravno, treba se pomiriti sa gubitkom kose jer to jeste proces koji je bolan ali ako se  suočite sa sobom možete to nositi vrlo dobro i steći još veće samopouzdanje.

 

Mnogima je ćelavost deo imidža

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh