I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Oxybaric dobio pojačanje – stigla i druga hiperbarična komora

Hiperbarična medicina se zasniva na jednom leku: čistom kiseoniku koji se udiše pod pritiskom većim od atmosferskog, u specijalnim uređajima – hiperbaričnim komorama.

U Zrenjaninu je nedavno počela sa radom prva hiperbarična komora, koja se nalazi u centru grada, u Karadžićevoj ulici. Interesovanje je od samog otvaranja veliko, jer su do sada Zrenjaninci zbog lečenja kiseonikom morali da putuju u druge gradove, a sada mogu da obave terapiju u samom centru grada.

Zbog toga je Oxybaric nabavio još jednu komoru, tako da sada dve osobe mogu u isto vreme da zakažu terapiju.

ZAŠTO HIPERBARIČNA KOMORA?

Kiseonik je neophodan za odvijanje svih životnih procesa; osnovna je supstanca života. Bez hrane čovek može da preživi 30 do 40 dana, bez vode 3 do 4 dana, a bez kiseonika samo 3 do 4 minuta!

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Uzrok ili posledica najvećeg broja bolesti je smanjenje ili prestanak transporta kiseonika do ćelija kao krajnjih korisnika i sledstvena patnja ćelije, tkiva, organa i organizma u celini (hipoksija ili anoksija). Blagovremena primena kiseonika pod pritiskom (HBO) sprečava ostećenje ćelije i organizam u celini izazvanog nedostatkom kiseonika i dovodi do izlečenja, regeneracije i potpunog oporavka organizma ako je oštećenje već nastalo.

Organski sistemi za disanje, srce, pluća i krvotok imaju osnovnu funkciju da organizmu dopreme kiseonik. Srce zdravog čoveka dnevno pumpa skoro 8.000 litara krvi, a organizam potrosi 368 litara kiseonika. Veliki potrošači kiseonika su moždano tkivo, mišićno tkivo, organi za varenje itd.
Terapijsko dejstvo kiseonika poznato je od njegovog „otkrivanja“ (Pristly i Lavoisier, oko 1750. god.). Od tada je korišćen više nego bilo koji terapijski supstrat poznat čoveku. Primenjivan u svim bolnicama sveta pomoću katetera, kiseoničkog šatora, maski, injekcija, inkubatora, lokalnih aplikacija, a samo u specijalizovanim institucijama u posebnim uređajima – hiperbaričnim komorama.

Neželjeni efekti kiseonika dobro su proučeni i praktično zanemarivi. Zbog takvih terapijskih kararkteristika, J. H. Jacobson je na Prvom internacionalnom kongresu za primenu hiperbaričnog kiseonika (Amsterdam, 1963. god.). svoje predavanje započeo rečima:

„Primena kiseonika pod pritiskom većim od atmosferskog, predstavlja napredak koji se po značaju može meriti sa uvođenjem transfuzije krvi i antibiotika u terapiji“

DEJSTVO

HBO difuzno povećava količinu kiseonika u ćelijama na račun rastvorenog kiseonika u plazmi čime se koriguje hipoksija i smanjuje zapaljenska reakcija tkiva
HBO poboljšava cirkulaciju krvi, poboljšanjem reologijskih svojstava (smanjuje viskoznost plazme, povećava elastičnost membrane eritrocita, smanjuje agregaciju trombocita i leukocita) i ubrzanjem neoangiogeneze (stvaranje novih mreža krvnih kapilara)
HBO dovodi do smanjenja obima i brže rastvorljivosti, a time i bržeg odstranjenja gasnih mehurića iz organizma (što je od izuzetne važnosti kod dekompresione bolesti ronilaca i gasne embolije)
HBO povećava odbrambene sposobnosti organizma (povećava fagocitnu sposobnost leukocita), ima direktno bakteriostatsko i baktericidno delovanje
HBO potencira delovanje određenih antibiotika, hemoterapeutika, diuretika, antiaritmika i citostatika
HBO ima snažan antiedematozni učinak (smanjenje otoka) izazivajući vazokonstrikciju i brži oporavak intraendotelnih kompleksa krvnih sudova
HBO podiže nivo antioksidacione odbrane organizma, čime usporava procese starenja ćelija
HBO normalizuje energetske, metaboličke i funkcionalne procese u ćeliji
HBO povećava osetljivost malignih ćelija na jonizujuće zračenje i smanjuje „nus“ efekte zračenja
HBOT ometa stvaranje toksičnih metabolita i podstiče detoksikaciju i deblokiranje toksinima inaktiviranog hemoglobina, mioglobina i citohromoksidaze (značajno kod trovanja s CO (ugljen monoksid), i drugim gasovima i parama)
HBO aktivira hipoksijom narušene biosintetske i reparacione procese i tako omogućava zarastanje hroničnih rana
HBO ubrzava regeneraciju nervnog tkiva, poboljšava nervnu provodljivost i smanjuje spazam
HBO poboljšava psihofizičku kondiciju i deluje antistresno, pa se koristi i kod sportista za brži oporavak nakon povreda i brže sticanje psihofizičke kondicije.

INDIKACIJE

Dekompresiona bolest, gasna embolija, gasna gangrena, trovanje ugljen monoksidom, moždani infarkt nakon akutne faze, srčani infarkt nakon akutne faze, opekotine, bolesti arterija i vena: arteroskleroza, Raynaudova i Burgerova bolest, tromboembolije, venski ulkusi, angina pektoris, vaskulitisi kod autoimunih bolesti, migrene i druge vazomotorične glavobolje, vaskularna impotencija i vaskularni sterilitet, šećerna bolest i komplikacije šećerne bolesti (oštećenje krvnih sudova, gangrene i ishemije, oštećenje vida, oštećenje bubrega), akutna psorijaza, sporozarastajuće rane, arterijski i venski ulkusi, postradijaciona nekroza kože, mekih tkiva i radijacioni cistitisi i enteritisi, želudačni i duodenalni ulkusi, ulcerozni i pseudomembranozni kolitisi, virusni, toksični i infektivni hepatitisi, ciroza jetre, reumatoidni artritis, bronhijalna astma, multipla skleroza, sindromi kranijalnih nerava (n. trigeminus, n. facijalis), polineuropatije, skleroderma, staračka demencija i Parkinsonov sindrom, osteomijelitis, akutna gluvoća, Menierov sindrom i vrtoglavice vaskularnog porekla, herpes simplex i zoster, akutna ishemija retine i retinalni arteritisi.

PRIPREMA PACIJENTA

Kada ste još kod kuće

Oprati telo i kosu, nakon čega ne koristiti ni jedan kozmetički preparat (mirisi, kreme, make-up, ruž za usne, lak za kosu i čak lak za nokte).
Obrijati bradu i skratiti brkove, tako da ne ometaju stavljanje oronazalne maske za kiseonik.
Poželjno je biti obučen u 100% pamučnu odeću (bez sintetike, svile ili vune).
Za vreme HBO u ishrani izostaviti namirnice koje nadimaju ili neugodno mirišu, kao i sredstva koja smanjuju uračunljivost (alkohol, opojna sredstva…).
Zbog mogućeg znojenja ili drugih potreba svakako ponesite pamučnu maramicu ili mali peškir.
Za ulazak u RK (rekompresijska komora) poneti sa sobom sobne papuče ili neku drugu obuću.

Pre ulaska u RK

Dobro proučiti pismena uputstva za boravak u RK.
Neophodna protetska pomagala (npr. pacemaker, srčani zalisci, slušna proteza i sl.) moraju imati atest za funkcioniranje u hiperbaričnim uslovima i o postojanju istih obavezno obavestiti osoblje.
Skinuti mobilne zubne proteze, očna sočiva i druga pomagala.
Eventualne rane trebaju biti prekrivene samo suvom sterilnom gazom ili ovlaženom vodenim rastvorom sredstava koja ne isparavaju i nisu ni u jednom obliku zapaljiva ili pomagači gorenja.
Isprazniti džepove i izuzev pamučne maramice ili malog peškira ne unositi ništa u RK, a posebno ne unositi lako zapaljive ili eksplozivne predmete, zatim one koji se pod pritiskom oštećuju (satovi, bočice, nalivpera, tekstmarkeri, mobilne telefone), nadalje gume za žvakanje, bombone ili jelo.

Tokom boravka u RK

Usta moraju biti prazna (bez guma za žvakanje ili bombona).
Sesti na određeno mesto i ne dirati uređaje.

Tokom promena pritiska bolesnici započinju razgovor s pratiocem samo ako imaju tegobe. Kada je pritisak stabilan, dopušta se međusobni razgovor.
Masku za disanje kiseonika samo priljubiti na lice, a pratilac je obavezan da je fiksira i da otvori ventile udaha i izdaha. Paziti da maska čitavo vreme udisanja kiseonika dobro prileže, jer samo tako ćete zaista udisati čist kiseonik i izdahnute gasove odstranjivati van RK.
Kod pojave tegoba u bilo kojoj fazi terapije ili makar sumnje da nešto nije u redu, odmah podignuti ruku i mahanjem dlanom prema pratiocu skrenuti mu pažnju na sebe. Isto se odnosi i na prijavljivanje smetnji pre samog početka svake terapije o kojima obavezno mora biti izvešteno medicinsko osoblje.

KONTAKT

Oxybaric hiperbarične komore Zrenjanin

Karadžićeva 3, Zrenjanin

Tel: 061 3181 667

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh