I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Marketing Zrenjanin

Nega dečijih desni i zuba – zrenjaninski stromatolog preporučuje

Priču o negi usne duplje, desni i zuba kod novorođenčadi i male dece, započinjemo u stomatološkoj ordinaciji dr Marka Kosija „Veliki osmeh“.

Ovaj mladi stomatolog prihvatio je naš poziv da se obrati roditeljima koji često imaju nedoumice oko održavanja higijene usne duplje svojih mališana.

IMG_2174

– Roditelji trebaju da počnu da vode računa o higijeni bebine usne duplje i desnima od dolaska iz porodilišta. U početku se higijena vrši samo sterilnom gazom koju roditelji stavljaju preko prsta i onda pažljivim pokretima prelaze preko desni i zidova usne duplje, čime se ujedno sprečava i nastanak gljivičnog oboljenja sor. Ovako se postupa do nicanja prvih mlečnih zubića, obično oko šestog ili sedmog meseca, što je opet relativno za svaku bebu ponaosob. Ukoliko se prvi zub ne pojavi do osmog meseca – ne treba paničiti, ali dete treba odvesti kod stomatologa, kako bi se uključilo stručno lice. Po nicanju prvog zuba, higijena se isto može održavati gazom, a sodu bikarbonu sada mogu zameniti čaj od kamilice, žalfije, pa i prokuvana voda. Umesto gaze, mogu se koristiti meke, silikonske četkice koje se takođe stavljaju na prst, kaže dr Kosi.

Po završetku treće godine dete bi trebalo da ima sve mlečne zubiće. Iako u tom periodu roditelji održavaju higijenu dečijih zuba, kod mališana treba razvijati motoriku i podsticati ih na samostalno pranje zuba.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– U početku oni neće moći pravilno da peru zube, roditelji moraju biti tu, ali je važno da najpre stvore naviku pa će vremenom savladati i tehniku.

Četkica treba da bude mekana i prilagođena veličini dečijih usta. Paste za zube za decu na tržištu prilagođene su po pitanju količine fluora i mogu se bezbedno koristiti.

IMG_2173

Dr Kosi kaže da za decu važe ista pravila kao i za odrasle – pranje zuba posle svakog obroka. Pranje zuba uveče je obavezno.

– Mlečni zubi su osetljiviji, pljuvačka nema toliko razvijene odbrambene mehanizme kao kod odraslih. Dok ne savladaju tehniku i ne postanu potpuno samostalni, otprilike u šestoj godini, roditelji moraju da budu prisutni dok dete pere zube, da asistiraju, kaže stomatolog.

Bez obzira na pravilno održavanje zuba, preporučuje se poseta stomatologu na svakih šest meseci.

U jednoj od tri prodavnica bebi i dečije opreme u gradu „Milupino“ pronašli smo brojne pojedinačne artikle i praktične setove za održavanje zuba.

Ovde se mogu nabaviti prve silikonske četkice, paste raznih proizvođača i privlačne četkice sa motivima animiranih junaka.

cetkice-paste

IMG_2175

IMG_2172  

pastepaste1

silikonska

 Ljubazni prodavci pojasniće koje su četkice i paste za koji detetov urast.

„Milupino“ radnje se nalaze na tri lokacije u gradu: 

Brigadira Ristića 2, 023.580.690 (radnim danima 08-20:30h, subotom 08-17h)

Laze Kostića 5, 023.542.920 (radnim danima i subotom 08-20:30h, nedeljom 08-12:30h)

Koče Kolarova 29 023.526.599 (radnim danima 08-20:30h, subotom 08-17h)

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh