I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Marketing Zrenjanin

Nekoliko saveta kako da dobijete više prostora u svom domu

Moderan život prosečnog čoveka u Srbiji, kao i u svetu nas upućuje na život u stanu. Taj način života nam daje izvesne uštede: ušteda vremena na kućne aktivnosti (košenje trave, čišćenje snega, traženje majstora za razne spoljne poslove), ušteda novca (popravka krova, popravka fasade, uređenje vrta, grejanje…), ali da bismo dobili sve ovo moramo da se odreknemo jedne stvari, a to je prostorni konfor.

Često su stanovi tesni, pa nas potreba za prostorom upućuje na improvizacije u izradi nameštaja za odlaganje stvari. Prvo čega bismo trebali da budemo svesni jeste da kabasti nameštaj koji je moguće kupiti u prodavnicama ne omogućuje adaptivnu primenu u našem specifičnom i ograničenom prostoru.

Vrlo lako možemo da zapadnemo u problem „ne mogu da se okrenem od nameštaja“, što znači da dok smo usredsređeni na potrebe nameštaja za odlaganje stvari ne razmišljamo mnogo gde i kako će se to smestiti u našem stanu, pa kad ga kupimo onda je kasno za kajanje itd. Pravo rešenje u našoj situaciji je da se napravi nameštaj u skladu sa prostorom koji imamo u svom stanu, poručuju iz Basic Line-a.

Pre nego što kupimo nameštaj trebali bismo da snimimo prostor, po mogućstvu sa nekim stručnjakom i na osnovu toga isprojektujemo nameštaj tako da se adekvatno iskoristi svaka prostorna mogućnost. Pre svega najbolja rešenja su ugradni plakari i ugradne kuhinje.

Ugradni plakar

Ova vrsta plakara se postavlja uglavnom između dva naspramna zida i do plafona (slika plakar 7).

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ukoliko postoji neka niša u stanu to je odlično mesto za postavku plakara, a da ne zauzme neki prolazni prostor (slika plakar 5) .

Plakar 7

Plakar 5

Pogodno ih je raditi sa kliznim vratima čime se neutrališe potreba za prostorom ispred plakara potrebnim za rotaciju krila prilikom otvaranja pa se mogu smeštati I u nekim užim prostorima.

Ovakvi plakari mogu biti neupadljivi ako im se frontovi urade u boji zidova (slika plakar 2), a ako se stilski složi sa okolnim ambijentom nije redak slučaj da se ugrađuju i u dnevne boravke (slika plakar 6).

Plakar 2

Plakar 6

Ono na čega treba obratiti pažnju je kvalitet I adekvatna nosivost kliznih elemenata. Unutrašnji raspored je posebna priča I tu postoje razna rešenja u skladu sa potrebama korisnika.

Ugradne kuhinje

Ovo je takođe neizostavna grupa proizvoda ako želite dobro iskorišćenje stana. U poslednje vreme kuhinje su prilično evoluirale u dizajnerskom smislu pa neretko predstavljaju ukras stana.

Naše iskustvo je da svaka kuhinja koja je urađena adaptivno (po merama kuhinjske prostorije) predstavlja sjajan ambijent “srastao” sa prostorom, dodaju.

Prednost ovakvih kuhinja od onih kupljenih iz prodavnice je to što se mogu idealno upasovati u vaš prostor a da se izbalansira potreba za svim segmentima koje kuhinja treba da sadrži, a to znači da sadrži dovoljno radnog i skladišnog prostora, da se kuhinjski uređaji (sudopera, rerna, sudomašina…) postave u idealnom odnosu prema osobi koja ih upotrebljava, da se izaberu I postave kuhinjski mehanizmi koji olakšavaju rad u kuhinji I da na kraju sve to izgleda primamljivo za oko.

Postoje razne vrste materijala za izradu frontova, njihove tehnike obrade, razne vrste radnih ploča kao i već pomenutih kuhinjskih mehanizama, poručuju ispred Basic Line-a.

Ostali predlozi za uštedu prostora

Pored ove dve grupe proizvoda postoje još razna ˝fazonska˝ rešenja za iskorišćenje “svakog centimetra” vašeg prostora, a neka od njih su:

  • Plitki cipelarnik – ovaj model cipelarnika sadrži korpu za smeštaj obuće koja zahteva dubinu od svega 17cm što je složićete se veoma plitko, te pruža šansu da ga ugradite u neki ugao predsoblja, hodnika, čak i terase. Treba naglasiti da su korpe za smeštaj obuće u njemu od plastificirane žice što omogućava dugotrajnu upotrebu. Ima ih u više širina čime omogućavaju da se ugrade u prostore različitih dimenzija (predložene slike cipelarnika)

  • Boksovi iznad vrata – obratite pažnju da iznad svakih sobnih vrata postoji preko pola metra slobodnog prostora do plafona. Ukoliko tu postavite neki boks sa vratima dobićete poprilično dodatnog prostora za odlaganje stvari. Ovakvi boksovi se postavljaju u spavaće sobe I hodnike I važno je odraditi ih u boji zidova I plafona čime postaju gotovo neprimetni (slika boks iznad vrata).

  • Mehanizmi za donje ugaone kuhinjske elemente – kuhinje u stanovima često imaju “Г“ oblik, te sadrže slabo pristupačne prostore u donjem uglu. Kod većih kuhinja ovakav prostor se koristi za smeštaj retko korišćenog posuđa (veliki lonci i sl) dok male kuhinje zahtevaju da se i ovi prostori koriste više puta na dnevnom nivou. S obzirom da je vađenje i stavljanje posuđa u ove elemente zamorno, patentirano je nekoliko modela mehanizama pomoću kojih se ceo sadržaj ugaonih elemenata izvlači napolje čime se omogućava laka dostupnost. Tehnika izvlačenja ovih mehanizama je na pneumatskom ili mehaničkom principu, konstrukcija je izrađena od finih prohromskih cevi tako da je estetski momenat u potpunosti zadovoljen. Koji model će se primeniti zavisi od želje korisnika.

  • Liftovi za garderobu – u ugradnim plakarima postoji prostor koji se nalazi van domašaja ruku, to je onaj prostor ispod plafona. Tu se u glavnom smeštaju sezonske stvari ili stvari većeg gabarita (posteljina, ćebad i sl) za kojima ne postoji dnevna potreba već se s vremena na vreme upotrebljavaju. U koliko smo uslovljeni da celu zapreminu plakara dnevno koristimo, tada se gornje zone najbolje koriste primenom liftova za garderobu. To su mehanizmi na kojima se nalazi štangla neposredno ispod plafona plakara, a koja služi za kačenje ramova (aufingera) sa odećom. Na tim mehanizmima se takođe nalazi i ručka pomoću koje se štangle obaraju ispred plakara gde su vrlo dostupne, a zatim se dižu u svoj osnovni položaj (neke od predloženih slika lift).

Za više informacija o projektovanju i izradi kuhinja i nameštaja, pozovite 023 / 541 – 668 a za kompletnu ponudu salona nameštaja ˝Basic Line˝ posetite njihov web sajt klikom OVDE

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh