I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Nada Ćurčija: „Nije važno samo prodati pesticid, već rešiti problem“

Poljoprivredna apoteka Timus Plus je osnovana 1998. godine, a osnovna delatnost je vezana za promet pesticida, semenske robe i đubriva.

timus - nada curcija

Uz te osnovne delatnosti, Timus Plus kompletno prati proizvodnju (kvasci, enzimi, sudovi, muljače, kazani, seckalice) i čuvanje (flaše, tegle, burad sa plutajućim poklopcem) vina i rakije. Ovde možete kupiti i mineralna i folijarna đubriva, bioregulatore, kao i alatke za baštu.

A možda i važnije od svega nabrojanog, jeste činjenica da ovde možete doći po dobar i iskren savet vlasnice Nade Ćurčije, diplomiranog inženjera zaštite bilja, kao i njenih saradnika. 

– Trudimo se da prodajemo kvalitetne pesticide, uz koje kupci dobijaju besplatne savete, bilo da dođu direktno u radnju ili nam se jave putem telefona. Zbog takvog odnosa imamo veliki broj stalnih kupaca, a sa mnogima od njih sarađujemo od samog nastanka naše firme – ističe Nada Ćurčija.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Timus Plus se bavi trgovinom, ali to nije samo obična trgovina?

– Trudim se da svojim radom zaštitim i struku. Ljudi su prepoznali da ovde mogu da dobiju iskren savet. Na primer, dešava se da kupe skup preparat na drugom mestu i oprskaju biljku, ali ne reše problem. Jednostavno, problem nije u vek u bolesti. Nekada se desi da je problem u ishrani biljke, odnosno u nedostatku ili višku nekih elemenata, koji se manifestuju na listu biljke ili stablu. Kada vidimo uzorak, onda određujemo šta je uzrok i dajemo adekvatan savet. Mi smo u konstantnom kontaktu sa kolegama iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, u smislu informacija o stanju useva na terenu, pojave štetočina, bolesti i određenih promena. Između ostalog, pratimo i portal PIS Vojvodine, na kojem može da se sazna trenutno stanje bolesti, prisustvo insekata na nekoliko osnovnih kultura, kako u ratarstvu, tako i u voćarstvu i povrtarstvu.

timus - saveti

Po savet isključivo kod stručnjaka – Pogrešna primena sumpora na vinovoj lozi, pri visokoj temperaturi vazduha

Da li možete navesti konkretan primer?

– Klasičan primer je hloroza, odnosno nedostatak gvožđa. Postoji preparat, koji sadrži veću količinu gvožđa i treba više puta da se primeni. Druge elemente poljoprivredni proizvođači teže prepoznaju i zato je važno da dođu kod nas.

Na koji način treba koristiti pesticide?

– Biljci ne može da šteti nepotrebno prskanje, ako se koristi dozvoljena doza, uz određene razmake u prskanju, ali može da šteti onima koji tu biljku koriste u ishrani. Pesticidi treba da se koriste preventnivno, pre pojave bolesti i insekata. Biljka koju zahvati obolenje ne može da se oporavi. Takva biljka se prska da bi se zaštitio novi porast.

pogresna primena pesticida

Ne radite na svoju ruku: Pepelnica na grožđu – primenjen je samo sumpor , a nisu primenjeni sistemični fungicidi za zaštitu od pepelnice

„TAKO JE RADIO MOJ DEDA“

Važno je racionalno prskanje, a ne primena pesticida da bi se samo zadovoljila forma.

– Nedavno sam imala situaciju da je čovek tražio preparat da oprska skladišni prostor. Međutim, nije bio upoznat sa činjenicom da se taj preparat uopšte ne koristi u tu svrhu i uopšte ne daje rezultate. Godinama se borim sa kupcima, koji razmišljaju po sistemu „tako je radio moj deda, tako radim i ja“ ili su pogrešne informacije dobili od nestručnih ljudi. Ponosna sam što uvek uspem da ih ubedim da postupe ispravno!

nada curcija - timus

Koliko se primenjuje zakon kada je u pitanju prodaja pesticida?

– Primena zakona je veoma važna. Prodaja pesticida je posao inženjera za zaštitu bilja. Na žalost, ima mnogo firmi i zemljoradničkih zadruga, koje se bave prometom pesticida, ali nemaju stručne ljude. Mi imamo prvenstveno stručni pristup problemima koje imaju, a ne trgovački pristup. Nije poenta prodati pesticid, već rešiti problem.

Upravo zbog ovog pristupa Poljoprivredna apoteka Timus Plus ima stalne kupce, sa kojima uspešno posluje već 18 godina.

TIMUS PLUS

Zrenjanin, Žarka Zrenjanina 30

tel. 069 140 22 32

Krajišnik, Slavka Rodića 63

tel. 023 582 550

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh