I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

„Mrtav“ zub može da dovede do ozbiljnih komplikacija

Mrtav ili avitalan zub je onaj koji iz nekog razloga prestaje da bude funkcionalan. Takav zub se više ne snabdeva krvlju, može biti bolan, a vremenom će početi da tamni i menjaće boje – od žute, sive pa do crne. Ovu pojavu nikako ne smemo smatrati estetskom promenom, već signalom da u saradnji sa stomatologom što pre reagujemo.

Postoje dva glavna uzroka mrtvog zuba: propadanje zuba (usled loše oralne higijene) i trauma zuba.

Propadanje zuba – karijes
Karijes može dovesti do ozbiljnih problema ukoliko prodre u dublje slojeve zuba. Loša oralna higijena u kontinuitetu, dovešće do toga da karijes prodre do pulpe i tako otvori put bakterijama da uđu u zub i prouzrokuju smrt živca. Zdrava pulpa će u početku imati „odgovor“ odnosno reakciju na bakterije u vidu upale. To bi bio znak da postoji infekcija i prvi signal koji treba da vas odvede kod stomatologa. Međutim, ukoliko se u ovoj fazi ništa ne preduzme, pritisak u pulpi će se povećavati prekidajući dotok krvi, oštetiće nerv i pulpu. Bakterije i mrtvi ostaci nerva ili gnoj, nakupljaće se u šupljini pulpe unutar zuba i vršiće pritisak na parodontalnu membranu, što može prouzrokovati izuzetno jake bolove.

Trauma zuba
Ako dođe do fizičke traume zuba, poput sportske povrede ili pada, tada krvni sudovi mogu da se oštete ili da dođe do prekida dotoka krvi u zub. Iz razloga što krv ne dolazi do zuba, nerv i ostala živa tkiva unutar pulpe će propasti. Ona će postati nekrotična, što može izazvati ogromne posledice u organizmu. Ne treba čekati da takav zub sam ispadne, jer on u međuvremenu može uticati na druge zube, ali i na kompletan organizam.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Infekciju koja nastane usled nereagovanja na promenu boje zuba, i na povremeni bol prepoznaćete po čudnom ukusu u ustima, neprijatnom mirisu, otoku i crvenilu desni, stvaranju apscesa (gnojne kesice) na desnima.

Lečenje
Rano lečenje mrtvog zuba je od vitalnog značaja. Čak i ako osoba u početku ne oseća bol, sama promena boje zuba treba da odvede pacijenta stomatologu. Da bi potvrdio dijagnozu, stomatolog će uraditi rentgen snimanje zuba. Postoje dve mogućnosti lečenja mrtvog zuba:

  • lečenje kanala korena zuba
  • vađenje zuba

Lečenje kanala korena zuba

Stomatolozi izbegavaju uklanjanje zuba, te ukoliko je moguće da se spase, prvo će preporučiti lečenje kanala korena zuba (pulpe). Poznat i kao endodonsko lečenje, ovaj tretman ima za cilj da ukloni svu infekciju iz zuba i korenskog kanala nakon što se simptomi potpuno povuku. Površina se zatim čisti i zatvara kako bi se pokušala sprečiti dalja infekcija. Lečenje kanala korena zuba je dugotrajan proces. Nakon što se infekcija očisti, stomatolog će trajno napuniti zub. Mrtav zub i dalje može biti funkcionalan nakon tretmana, ako je većina okolnih zuba netaknuta.

Vađenje zuba – onda kada nema spasa

Ako zubar ne može da popravi ili izleči zub, možda će morati da ga izvadi. To je jedan od razloga zašto je rano lečenje toliko važno. Vađenje zuba je  danas jednostavan postupak koji je relativno jeftin i bezbolan. Kasnije, zubar može zameniti zub fiksnim mostom, implantatom ili drugim protetskim zubom.
Zubni most. Most između dva zdrava zuba, povezanih veštačkim zubom na mestu onog koji nedostaje.
Zubni titanijumski implant. Praktično zamenjuje koren prirodnog zuba koji je pacijent izgubio. Ugrađuje se u kost vilice i srasta sa njom. Nakon 3 do 9 meseci opterećuje se protetskim radom, odnosno veštačkom krunicom.

Sve o zubnim implantima, nadomešćivanju zuba parcijalnim ili totalnim protezama saznajte na besplatnom pregledu u Stomatološkoj ordinaciji „Mikroskop“. Prvi pregled i konsultacija se ne naplaćuju.

Kako se u ovoj ordinaciji uspešno nadoknađuju izgubljeni zubi saznajte OVDE

STOMATOLOŠKA ORDINACIJA „MIKROSKOP“

Stomatološka ordinacija „Mikroskop“ nalazi se u Ulici vojvode Petra Bojovića 27/22

Radno vreme

  • ponedeljak-petak od 9 do 13 i od 16 do 20h
  • subotom od 9 do 14h
  • Mogući su i hitni pozivi u slučaju akutnih stanja

063/7064-095

061/278-72-65

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh