I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Milupino

Saveti neonatologa : Pravilna nega kože novorođenčadi

Koža kao najveći ljudski organ ima veoma značajnu ulogu, naročito kod novorođenčadi u prvim mesecima života. Osim zaštitne uloge, koža ima senzitivnu funkciju jer se u njoj nalaze brojni nervni završeci. U koži se nalaze i lojne žlezde koje je podmazuju i znojne žlezde koje hidriraju višak tečnosti iz organizma.

Koža novorođenčadi osetljivija je i nežnija od kože odraslog coveka – ona je tanja, baršunasta, i kroz nju se provide sitni kapilari zbog čega je bebina koža, posebno u prvim danima života, ružičasta i crvena. Vremenom se ta boja gubi, a koža dobija na debljini.

beba

PRAVILNA NEGA KOŽE NOVOROÐENČADI
 
svjetlana zdrale“Majke prevashodno treba da održavaju osnovnu, elementarnu higijenu svoje bebe. Svaka beba se znoji, a one bebe koje su rođene pre vremena, imaju specijalni zaštitni sloj – takozvani “sirasti maz” koji ima specijanu funkciju da spreči odlazak veće količine tečnosti i minerala iz organizma, a samim tim ima i zaštitnu funkciju. Sirasti maz treba skidati umereno i nekim od organskih rastvarača biljnog porekla. Taj sloj se skida i spontano i često ga beba do odlaska iz porodilišta više ni nema” – kaže doktorka Svjetlana Ždrale, neonatolog zrenjaninskog porođajnog odeljenja.

Poželjno je da se svakodnevna nega bebine kože održava toplom vodom čija je temperatura 34 stepena. Nakon provere temperature, beba se uvek polako spušta u vodu, najpre nogama kako bi se odmalena navikla na dobar osećaj pri kupanju, i postepeno razvila sklonost ka redovnom održavanju higijene. Česte dileme roditelja i različiti stavovi neonatologa vode se oko pitanja : Da li novorođenče treba kupati svaki dan?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

RAZLIČITI STAVOVI – DA LI JE NEOPHODNO BEBU KUPATI SVAKI DAN ?

“Stavovi su različiti, i neki pedijatri u novije vreme preporučuju da se bebe ne kupaju svaki dan, ali razmišljajući o tome da njihove lojne i znojne žlezde počinju da rade, mislim da upotrebom tople vode i nekih blagih preparata za decu koji nisu jako hemijski obrađeni – pomažemo bebama da se osećaju bolje, da budu zadovoljnije. Na taj način sprečavamo da se na kožu koja ne bi bila očišćena, “nakaleme” neke bakterije tipa stafilokoka koje mogu biti veoma opasne. One mogu da prodru kroz barijeru bebine kože koja je poroznija i ima otvorenije pore u odnosu na kožu odraslih ljudi, a odatle da pređu u krvotok i izazovu ozbiljniju infekciju. Zato sam pristalica toga da se deca kupaju svaki dan ali bez jakih hemijskih sredstava. To mogu biti blage kupke, prilagođene uzrastu novorodenčadi. U današnje vreme imamo dosta preparata koji poštuju osnovna načela, poput propisane pH vrednosti i ukoliko se koriste u malim dozama, mislim da povoljno deluju na zdravlje bebine kože” – pojašnjava dr Ždrale.

ODRŽAVANJE ČISTOĆE TEMENA GLAVE I TEMENJAČA

Pedijatri kažu da se koža glave beba koje imaju malo kose, može prati samo vodom i sa malo sapuna, jednom do dva puta nedeljno. Bebama koje imaju dužu i gušću kosu, teme glave treba prati češće, jer su one sklone pojavi temenjače. Temenjača predstavlja sakupljanje delova kože koji nisu odstranjeni mehaničkim putem – kupanjem i blagim trljanjem, zbog čega se ti delovi slažu jedan na drugi, stvarajući čvrstu pokoricu. Osim što ne izgleda lepo, temenjača sprečava normalno funkcionisanje kože a na njoj mogu da se nastane i bakterije. Ukoliko se temenjača već pojavi, poželjno je koristiti specijalne češljeve i četkice kojima se ona lagano iščešljava.

kupanje beba

SREDSTVA KOJA SU PRILAGOÐENA KOŽI NOVOROÐENČADI

Veliki broj blagih sredstava – od sapuna koji ne isušuju kožu, blagih kupki koje su bez mirisa i ne iritiraju kožu, krema za negu suvih delova kože, blagih ulja i talkova – ponuđeni su roditeljima koji u dogovoru sa neonatologom ili pedijatrom treba da obezbede najbolje za svoje novorođenče.

photo 1

photo 3

photo 4

U prodavnici bebi i dečije  opreme “Milupino” kažu da zbog različitih potreba i tipova kože, od osetljivije do otpornije, roditeljima nude nekoliko linija dečije kozmetike provernih proizvođača. Svi proizvodi su testirani i sastavom su ispoštovani standardi poput pH vrednosti. Osim kozmetike, u “Milupinu” se mogu naći kadice za kupanje, peškiri, bade mantili, češljevi, makazice i ostali pribor.

Milupino I, Brigadira Ristića 2, 023.580.690 (radnim danima 08-20:30h, subotom 08-17h)

Milupino II, Laze Kostića 5, 023.542.920 (radnim danima i subotom 08-20:30h, nedeljom 08-12:30h)

Milupino III, Koče Kolarova 29 023.526.599 (radnim danima 08-20:30h, subotom 08-17h)

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh