I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Masaža u trudnoći prija i majci i bebi

Trudnoća je posebno stanje organizma. Buduća majka mora najpre da se privikne na činjenicu da će roditi bebu. U drugom stanju žena prolazi kroz niz promena. Kako psihičkih, tako i fizičkih. Nesanica, glavobolja, oticanje, napetost u mišićima samo su neke od nelagodnosti koje prate trudnoću. Da bi se one uklonile stručnjaci preporučuju masažu. Tvrde da masaža u trudnoći prija i majci i bebi. O tome ko sme da ide na masažu tokom trudnoće, kako izgledaju tretmani, koliko često se savetuje masaža u trudnoći razgovarali smo sa diplomiranim fizioterapeutom Jovanom Jović ex Ćurčić iz salona Physio Spa.

MASAŽA U TRUDNOĆI

I love Zrenjanin: Da li se trudnicama preporučuje masaža?

Jovana Jović: Veoma često čujem ovo pitanje i moj odgovor je apsolutno DA! Ne bih rekla da je samo preporuka, već i velika potreba, a evo i zašto. Tokom trudnoće žene prolaze kroz niz promena, počevši od oticanja zglobova, napetosti u mišićima, bolova u leđima, kao i posledične nesanice, glavobolje i neraspoloženja. Prenatalna masaža, kako je inače stručan naziv za masažu u trudnoći, može ublažiti ili totalno ukloniti ove nelagodnosti, stimulišući tkivo, ubrzavajući cirkulaciju i smanjujući mišićnu napetost. Masaža deluje umirujuće. Smanjuje simptome mentalnog i fizičkog umora koji su neminovno prisutni u trudnoći zbog velikih promena koje se dešavaju tokom tog perioda.

I love Zrenjanin: Koliko se masaža u trudnoći razlikuje od masaže koja se primenjuje kod osoba koje nisu u drugom stanju?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Jovana Jović: Ono što razdvaja ovu od drugih vrsta masaža je to što se obavlja po posebnim potrebama prilagođenom stanju. To podrazumeva određene položaje i specijalne vrste ulja koje su neutralne i ne uzrokuju nadraživanje osetljivog čula mirisa trudnica. Takođe, bitno je napomenuti da se određene refleksne tačke oko članaka ne tretiraju, jer se smatra da provociraju kontrakcije materice.

Najbitnije je da trudnici masaža prija

I love Zrenjanin: Kako izgleda masaža za trudnice?

Jovana Jović: U zavisnosti od meseca u kom se nalazi trudnica i veličine stomaka zauzimaju se položaji za masažu. Bilo da je to na boku sa potporom jastuka ili na leđima. U ranim mesecima trudnoće dok je ležanje na stomaku još moguće može se ići u taj položaj. Najbitnije je da se trudnica oseća udobno i da joj masaža prija. Pokreti u toku masaže su više relaksirajućeg karaktera, bez jakih pritisaka naročito u predelu zglobova.

I love Zrenjanin: Koliko često trudnice smeju da idu na masažu?

Jovana Jović: Ne postoji zvanična preporuka. Ja bih rekla po potrebi. Neke trudnice nam čak dolaze jednom nedeljno, jer su videle da im masaža smanjuje tegobe koje osećaju. Iz  iskustva sam primetila da su, što se bliži porođaj, tretmani češći jer je trudnicama osetno teže u poslednjem trimestru drugog stanja.

I love Zrenjanin: Da li trudnice smeju da idu na masažu tokom čitavog perioda trudnoće ili postoje periodi koji su rizičniji? Kada se masaža ne preporučuje?

Jovana Jović: Po pravilu žene tokom cele trudnoće mogu da idu na masažu, ali mnogi terapeuti odbijaju da pruže masažu ženama u prvom tromesečju kada je povećana opasnost od pobačaja. Ne zato što je masaža tada kontraindikovana, već iz bojazni. Takođe, to je vreme kada majka treba da se prilagodi svojoj trudnoći kako bi se osećala ugodno.

I love Zrenjanin: Da li masaža u trudnoći prija i majci i bebi?

Jovana Jović: Blagotvorni efekti masaže deluju pozitivno i na majku i na bebu. Trudnice se osećaju bolje, lakše i zadovoljnije. A kada je majka srećna i beba uživa! Obično mi kažu trudnice u toku masaže da beba reaguje na dodir, tako što se umiri više nego ranije ili počne „žurka“ u stomaku.

Masaža u trudnoći otklanja neprijtne simptome drugog stanja

I love Zrenjanin: Šta se postiže ovom masažom?

Jovana Jović: Studije pokazuju da masaža u trudnoći smanjuje anksioznost i depresiju kroz koje neke trudnice prolaze. Takođe ima pozitivan efekat na krvotok, te smanjuje simptome zadržavanja vode i bolove u mišićima. Regija koja je najviše podložna bolovima su donja leđa, jer telo upravo u tom regionu prolazi kroz najviše promena. Svakako da je jedan od najvažnijih benefita bolji san trudnica. Problemi sa spavanjem su nešto sa čim se veliki broj žena suočava u trudnoći.

I love Zrenjanin: Da li na masažu u trudnoći mogu da idu sve trudnice?

Jovana Jović: Veoma je važno da je trudnoća zdrava u slučaju da buduća majka želi da krene na masažu. Ako je trudnoća visokorizična, pristutan je visok krvni pritisak ili preeklampsija, onda je nažalost masaža kontraindikovana. Zato je bitno da se trudnica posavetuje sa svojim ginekologom, pre nego što dođe na prvu masažu.

Trudnice često dolaze na masažu do porođaja

I love Zrenjanin: Koliko često se Vama javljaju trudnice i kako reaguju nakon prve masaže? 

Jovana Jović: Veoma često tretiramo trudnice i obično ih propratimo do samog porođaja. Uvek su pozitivne reakcije prisutne posle prvog tretmana, te nastavljaju da dolaze. To je dovoljan dokaz da im masaža prija i da se osećaju lakše nakon tretmana.

I love Zrenjanin: Da li pre masaže trudnice imaju strah od tretmana, sumnje, nepoverenje?

Jovana Jović: Nisam imala takvih slučajeva. Trudnice koje dolaze na masažu su obično savesne prema sebi i bebi, tako da se dobro raspitaju kod koga dolaze. Obzirom da smo mi u Physio Spa centru visoko kvalifikovani fizioterapeuti, imaju puno poverenje i hvala im na tome.

I love Zrenjanin: Koja su najčešća pitanja trudnica?

Jovana Jović: Današnje trudnice su veoma dobro informisane. Međutim, neretko čujem pitanje koje ste mi i Vi postavili „Koliko često treba da dolazim?“. Trudnice se, takođe, dosta interesuju i za vežbanje u toku trudnoće.

Više informacija o salonu Physio Spa i masažama

I love Zrenjanin: Koliko košta masaža za trudnice?

Jovana Jović: Masaža za trudnice se isto naplaćuje kao i relaks masaža u zavisnosti od minutaže. Naš cenovnik možete pronaći na linku: http://www.physiospa.rs/masaze/

I love Zrenjanin: Da li postoje popusti za više tretmana ili akcije za trudnice?

Jovana Jović: Za naše redovne klijente imamo karticu lojalnosti. Sve što treba da uradite da biste je dobili jeste da dođete dva puta na masažu. Verovatno se pitate zašto dva puta, a odgovor je više nego jednostavan. Prvi put svi dođu iz radoznalosti ili su čuli za Physio Spa od nekog kome veruju što je ujedno i najčešći način kako nam dolaze klijenti – preko preporuka. A kada se vrate drugi put znači da su i sami postali zadovoljni klijenti. Svaki sledeći put kada dođete na masažu dobićete pečat i kada skupite 5 masaža imate mogućnost da birate šta želite: gratis saunu – što se, inače, trudnicama ne preporučuje ili 50% popusta na sledeći tretman.

I love Zrenjanin: Gde je moguće naći više informacija o ovoj temi, kao i o Vašem salonu?

Jovana Jović: Pravo mesto za informacije je naš web sajt: www.physiospa.rs

Naša facebook starnica i Instagram profil su takođe redovno update-ovani inforamcijama tako da je moj topli savet da ih zapratite.

Na portalu IloveZrenjanin postoji blog sekcija gde redovno ubacujemo nove tesktove na različite teme. Od saveta kako da bezbedno vodite aktivan stil života do različitih tekstova na temu oblikovanja tela, rešavanja bolnih problema

Konkretan teskt o masaži u trudnoći naći ćete na sledećem linku: Masaža tokom trudnoće

Ukoliko imate predloge ili teme koje vas interesuju o čemu bismo mogli da pišemo otvoreni smo za predloge.

LOKACIJA I RADNO VREME

Svakako vas pozivamo da nas posetite u hotelu Vojvodina na nivou -1.

Radno vreme salona od ponedeljka do subote je 9-21h i nedeljom 10-17h.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh