I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Radio je na prekookeanskim i rečnim brodovima, a sada pravi extra pizze za Zrenjanince

Pokretni ugostiteljski objekat, Al Forno Pizza Food Truck, počeo je da krstari ulicama Zrenjanina u februaru 2020. godine, a tu neobičnu ideju je zapravo „uvezao“ iz Italije naš sugrađanin, profesionalni kuvar i pizza majstor, Marko Glavica.

Marko Glavica sa sinom, ćerkom i suprugom Lidijom, koja se nedavno porodila po treći put. Srećni par je dobio treće dete, sina Vasilija.

Ako se nađete u blizini parkinga kod Lidla na Bagljašu u popodnevnim časovima, vašu pažnju će sigurno privući miris originalne italijanske pizze iz Al Forno Pizza Food Truck – a. Ovaj neobični koncept uličnog fast food, koji je više od godinu dana menjao lokacije u Zrenjaninu, od 1. aprila „prizemljio“ se ispred zgrade „Diksi“.

U želji da saznamo ko stoji iza ove kreativne ideje, „zavirili“ smo u Pizza Food Truck i porazgovarali sa vlasnikom, Markom Glavicom (30).

– Pizza Food Truck je često menjao lokaciju, kako bi što više ljudi probalo Al Forno pizzu. Taj koncept je poznat u svetu, da restoran promoviše svoju hranu i kroz street food. Pizza truck je od 1. aprila ove godine parkiran ispred zgrade Diksi, koja se nalazi pored Lidla na Bagljašu. Dva su razloga zašto je kombi „povukao“ ručnu. Mnogo sugrađana nam je sugerisalo da bi voleli da smo na jednoj lokaciji, jer im je bilo teško da nas lociraju, zbog česte promene mesta. Druga stvar je da naši gosti konačno mogu da sednu u baštu i pojedu pizzu sa tanjira i osveže se uz kafu i piće – kaže Marko Glavica na početku razgovora.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

ZALJUBIO SE U ITALIJANSKU KUHINJU NA PRVI „POGLED“

Naš sagovornik je profesionalni kuvar i pizza majstor. Posle Srednje ugostiteljske škole u Zrenjaninu, studirao je gastronomiju u Beogradu i odradio stručnu praksu u hotelu Hajat.

– Tu sam naučio prve ozbiljnije stvari što se tiče odgovornosti na radu, higijene, kao i spremanje velikog broja jela internacionalne kuhinje. Posle toga sam radio u nekoliko italijanskih restorana u Beogradu, koji su pravili autentičnu italijansku hranu. Tamo sam se zaljubio u italijansku kuhinju, koja me je potpuno osvojila.

Marko je posle toga odradio 2 ugovora po 6 meseci na prekookeanskom turističkom brodu Princess Cruise i 4 sezone na rečnom turističkom brodu.

UČIO OD ITALIJANA

– Imao sam veliku sreću da radim sa Italijanima na prekookeanskom brodu kompanije Princess Cruise. Od njih sam naučio, koje se brašno koristi za koju vrstu pizze, kakva je procedura kada se mesi testo, koje se namirnice koriste da pizza bude ukusna i lagana. Pizza je glutenska bomba, a posao pizza majstora je da ona bude ukusna, ali ujedno i da je učini lakšom varenje. Takođe, na prekookeanskom brodu sam naučio koliko su važni kolegijalnost, dobra organizacija rada, čuvanje hrane …praktično sve što mora da zna jedan profesionalni kuvar.

KRSTARIO CELIM MEDITERANOM

Oba ugovora za Princess Cruise odradio je na rutama unutar Mediterana. Obišao je Španiju, Grčku, Italiju, Portugal i Tursku…

– Mediteran ima predivnu klimu, kulturu, kao i gastronomsku ponudu. Imao sam veliku želju da se preselim u neku od mediteranskih zemalja sa porodicom, ali sam se ipak vratio u rodni grad i pokušao kroz originalnu ideju Pizza Food Truck – a da dočaram Zrenjanincima kako to izgleda u zemljama, koje sam obišao. Imao sam priliku da pojedem pizzu iz Pizza kombija u Rimu. Tu se rodila ideja o novom porodičnom poslu.

PODRŠKA PORODICE JE IZUZETNO VAŽNA

U svemu ga je podržavala supruga Lidija (30), koja je čuvala i odgajala njihovo dvoje dece Teodoru (6) i Sergeja (4), a nedavno su dobili još jednog sina, Vasilija.

– Lidija je verovala u tu moju viziju, koja je na prvi mah bila malo neobična. Bez njene podrške ne bih uspeo. Zrenjaninci su fenomenalno prihvatili Pizza Food Truck, koji je počeo da krstari ulicama Zrenjanina februara 2020. godine, tačno mesec dana pred pojavu pandemije Covid 19. Iako sam počeo posao sa hranom u jednom veoma teškom momentu za sve nas, ipak su prava ideja i kvalitet dali pravi rezultat. Uz naporan rad i dobar prijem kod naših sugrađana, uspeli smo da održimo posao, a ujedno i da održimo isti nivo kvaliteta.

Marko Glavica je radio na prekookeanskim i rečnim brodovima, a zahvaljujući tom poslu imao je priliku da obiđe veliki broj zemalja

ŠTA JE NAJVAŽNIJE ZA DOBRU PIZZU?

Ključ uspeha Al Forno pizze je u originalnom italijanskom receptu i pažljivo biranim namirnicama.

– Najbitnije za pizzu je testo. Ono mora biti od pravog italijanskog brašna za pizzu, mora se pažljivo umesiti i mora da se ostavi da „odmori“, da bi kasnije prilikom konzumacije, pizza bila lakša za stomak. Veoma važna je i činjenica da pečem pizze u peći na bukova drva, što daje poseban šmek. Zrenjaninci obožavaju pizzu i znaju da prepoznaju kvalitetnu pizzu.

Al Forno nema nijednu „prekopiranu“ pizzu, ni što se tiče imena, ni što se tiče sastava. Ovde nećete naći Mađaricu, Gurmansku, Srbijanku, Banaćanku…već Piccante, Pancetta, Al Forno… Uz posebna imena i specijalno birane namirnice ide i poseban ukus, koji Zrenjaninci obožavaju.

AL FORNO PIZZA TRUCK

Lokacija: Kod Diksija na Bagljašu

Ovde možete uzeti pizzu za poneti iz Pizza Food Truck – a ili sesti i pojesti pizzu na tanjiru u bašti piceriju

Radno vreme: Pon – sub 17 – 22 h

Nedelja: Neradan dan

Tel: 0616479300

Instagram

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh