I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

Apoteka Zrenjanin izrađuje „lek po meri pacijenta“

Za razliku od industrijskih lekova koji se proizvode u serijama i izdaju u apoteci, magistralni lek pravi se po tačno prepisanom receptu lekara, za određenog pacijenta. Zbog činjenice da ga farmaceuti izrađuju ručno, i da je doza ili koncentracija
prilagođena tačno korisniku, odnosno godinama starosti i telesnoj masi, često se tumači izrazom – „lek po meri pacijenta“.

Apoteka Zrenjanin je jedina zdravstvena ustanova u Srednjobanatskom okrugu koja je registrovana za izradu magistralnog leka. Konkretno, ta vrsta lekove izrađuje se u glavnoj apoteci – apoteci „Centar“ u strogom centru grada.

– Postoji velika i svakodnevna potreba za proizvodnjom magistralnog leka. Ovaj lek se priprema tačno prema potrebama pacijenta, njegovom uzrastu, godinama starosti, telesnoj težini, fiziološkom stanju. Ovi lekovi se izrađuju od lekovitih supstanci strogo kontrolisanog kvaliteta, što potrvđuje u kontrolnoj laboratoriji Apoteke Zrenjanin, magistar farmacije i specijalista kontrole kvaliteta Đeneta Stevanović.

– Najčešće se izrađuju lekovi kojih nema na tržištu kao “gotovih”- industrijskih lekova, bilo da je momentalno nestašica, ili jednostavno nisu registrovani na našem tržištu, a postoji potreba za njima. No, često je slučaj i da takav lek postoji kao gotov industrijski lek, ali nije odogovarajući za pacijenta u proizvedenoj formi najčešće zbog oblika ili doze. Tako, onim pacijentima koji imaju problema sa gutanjem i uzimanjem tableta ili kapsula, pripremamo sirup, ili, na žalost deci koja imaju potrebu za lekovima za bolesti od kojih inače ne obolevaju mladi, prilagođavamo dozu i prihvatljiv oblik (sirup, prašak), shodno telesnoj masi i godinama, pa čak i mesecu starosti, kaže Gordana Ksionžik, magistar farmacije i specijalista farmaceutske tehnologije „Apoteke Zrenjanin”.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Paleta koja se izrađuje je raznovrsna, na ovaj način se izrađuju ne samo pomenuti sirupi, kapi, praškovi već i lekovi za spoljašnju i lokalnu upotrebu: masti, kreme, gelovi, kapi za oči, vagitorije.

Posebno tražene su kapi za oči koje su, osim što se koriste u dijagnostičke svrhe, česte i kao terapija u periodu nakon operacije.

– U situacijama kada neko ima, recimo dermatološke probleme, izrađujemo specijalne kreme ili preparate ciljano za takvog pacijenta. Neophodno je da lekar opšte prakse ili lekar specijalista ispiše sastav, i mi izrađujemo kremu ili preparat kakvi se ne mogu izdati redovnim putem, kao što je to slučaj sa industrijskim proizvodima, kaže Gordana Ksionžik dodavši i da Apoteka Zrenjanin ima odličnu saradnju sa oftalmolozima, ginekolozima, pedijatrima, dermatolozima, koji se u lečenju pacijenata oslanjaju na magistralni lek.

Malo ljudi zna da od svog lekara i u svom gradu može dobiti recepturu za preparat, losion ili kremu, koji se mogu izraditi u apoteci Centar, zdravstvene ustanove Apoteka Zrenjanin.

Glavna apoteka radi neprekidno od 0 do 24, uključujući i praznike.

 023/565-669; 561-190 www.apoteka.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh