I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Leto i stomačne tegobe – ne krećite na put bez probiotika

Ukoliko krećete na put, probiotik je neizostavan lek za putnu apoteku. U Apoteci Zrenjanin možete naći veći broj probiotskih preparata poznatih proizvođača sa popustom od 10 – 25 %.

U letnjem periodu česta je pojava akutnih crevnih infekcije praćenih dijarejom (prolivom), ponekad i mučninom, povraćanjem, pa čak i povišenom temperaturom. Crevne infekcije traju od nekoliko sati do nekoliko dana, a posebno su neprijatne na putovanju i mogu pokvariti godišnji odmor.

Ovi letnji prolivi se najčešće mogu zaustaviti i izlečiti dijetetskim režimom ishrane, čajevima i preparatima koji se mogu dobiti uz savet farmaceuta u apoteci bez recepta, međutim ako se simptomi pogoršaju ili vam ne bude bolje posle par dana, obavezno se treba obratiti lekaru.

– Najvažnije je na vreme početi sa nadokandom tečnosti i elektrolita koji se gube prolivom i povraćanjem. U tu svrhu se koriste sredstva za rehidrataciju (rastvorena prema uputstvu u prokuvanoj vodi ili čaju od šipka, lista dunje, ili u crnom čaju). Naravno, potrebno je prilagoditi i ishranu koja treba da se sastoji od dvopeka, kuvanog pirinča u slanoj vodi, kuvanog krompira, instant nemasne bistre supe, a tek nakon povlačenja simptoma, polako se u ishranu uvode lagana kuvana jela i potom ostale namirnice. Za olakšavanje tegoba često se koriste i adsorbensi, (u obliku praha ili aktivnog uglaj) koji imaju osobinu da vezuju otrove, gasove i produkte bakterija i izbace ih iz organizma. Za brži oporavak preporučuje se i primena probiotika.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

ŠTA SU ZAPRAVO PROBIOCI I PREBIOTICI?

Svetska zdravstvena organizacija probiotike definiše kao žive mikroorganizme (tzv. „dobre“ bakterije) koji primijenjeni u određenoj količini imaju povoljno delovanje na zdravlje. Probiotici mogu biti bakterije ili kvasci, ali su najčešće bakterije mlečno-kiselinskog vrenja. Osim u jogurtu, nalaze se i u kiselom kupusu i u drugom fermentisanom povrću. Probiotici su normalni stanovnici crevne mikroflore zdravih ljudi, onda kada postoji ravnoteža između „dobrih i loših“ bakterija. Uloga probiotika je da onemoguće stvaranje toksina i rast loših bakterija, takmičeći se sa njima za prostor i hranu. Kada se javi dijareja, ili pri upotrebi antibiotika, ta ravnoteža može da se poremeti.

S druge strane, prebiotici su nesvarljiva biljna vlakna (uglavnom oligosaharidi) koja deluju povoljno na rast i aktivnost probiotika. Najčešći prebiotici su pektini, fruktooligosaharidi, inulin, a nalaze se u banani i  jabukama. U novije vreme popularni su preparati koji u svom sastavu imaju i probiotik i prebiotik.

KAKO SE KORISTE PROBIOTICI?

Probiotici se, kao suplementi, uzimaju tokom ili neposredno nakon obroka, a ako se piju kao kombinovana terapija sa antibioticima, onda  se uzimaju  2-3 sata nakon uzete doze antibiotika, od prvog dana antibiotske terapije. Da bi se izbegla „putna dijareja“, preporučuje se preventivno uzimanje probiotika par dana pre puta i tokom letovanja.

U apotekama Apoteke Zrenjanin postoji široka paleta probiotskih proizvoda, u različitim oblicima – kapsulama, praškovima, kapima, sa različitim “kombinacijama“ probiotskih kultura, namenjenih deci ili odraslima, kao i proizvodi koji uz probiotike sadrže i nesvarljiva vlakna (inulin) koja selektivno stimulišu rast i razvoj probiotika.

Ukoliko krećete na put, probiotik je neizostavan lek za putnu apoteku. U Apoteci Zrenjanin možete naći veći broj probiotskih preparata poznatih proizvođača sa popustom od 10 – 25 %.

Kao i uvek, možete se obratiti zaposlenima u bilo kojoj apoteci Apoteke Zrenjanin, gde ćete dobiti kompletan i stručan savet, i pomoć oko najadekvatnijeg izbora preparata.

Ljubica Radoš, diplomirani farmaceut specijalista Apoteke Zrenjanin

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh