I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Lasersko skidanje dioptrije kod dece

Prema rezultatima istraživanja, sve više dece ima dioptriju. U želji da im pruže bolji vid i samim tim bolji kvalitet života, roditelji se sve više interesuju za lasersko skidanje dioptrije.

Međutim, ova sve popularnija metoda korigovanja vida, nije preporučljiva za mlađe od 20 godina. Štaviše, u mnogim zemljama sveta je čak zabranjeno vršiti ove operacije kod dece.

Zašto ova operacija nije preporučljiva za decu, kao i kako onda korigovati dečiji vid, pitali smo jednog od prva tri hirurga laserskog uklanjanja dioptrije u zemlji, dr Branku Ivošević iz Centra za lasersku hirurgiju oka „Perfect Vision“ iz Subotice.

„Donja starosna granica za lasersko skidanje dioptrije je navršenih 20 godina jer se smatra da se tada završava rast i razvoj, odnosno da dioptrija postaje stabilna. Naime, ovim zahvatom se ne zaustavlja rast dioptrije, već samo uklanja postojeća dioptrija.  Ukoliko dioptrija nije stabilna, što je slučaj kod dece, i nakon izvršenog zahvata može se „pojaviti“ dioptrija, čime se naravno ne postiže željeni efekat operacije.“ – istakla je dr Ivošević.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

KOBNE POSLEDICE PO VID

Keratokonus, ozbiljna bolest koja nastaje usled urođene slabosti rožnjače, apsolutna je kontraindikacija za operaciju. Opasnost leži u činjenici da se ova bolest najčešće manifestuje u pubertetu.

„Ukoliko se detetu koje ima predispoziciju za keratokonus uradi lasersko skidanje diotprije, to može izazvati trajno oštećenje rožnjače i ozbiljno ugroziti vid. A nažalost, do perioda adolescencije, oba bolest se ne može sa sigurnošću dijagnostikovati. S druge strane, kod dece je više nego kod odraslih izraženo ožiljavanje tkiva posle povreda ili operativnih zahvata. Stoga i u slučaju laserskog skidanja dioptrije, postoji velika opasnost od nastanka ožiljaka na rožnjači dečijeg oka, što može biti veoma opasno po vid.“ – upozorava dr Ivošević.

KAKO POBOLJŠATI DEČIJI VID?

Imajući u vidu sve navedeno, zanimalo nas je koji je pravi put da se obezbedi pravilan razvoj vida kod dece i šta je to što roditelji mogu i trebaju učiniti da u tome pomognu.

„Redovnim oftalmološkim pregledima u propisanim životnim dobima, koje treba da izvrši isključivo lekar specijalista oftalmologije, kao i praćenjem razvoja deteta, propisivanjem adekvatne korekcije (naočare) ukoliko je to potrebno, doprinećete pravilnom razvoju vida svog deteta. Kada se steknu uslovi za to, uvek se može uraditi lasersko skidanje dioptrije.“ – završava dr Ivošević.

Na ovom linku http://perfectvision.rs/2013/01/sta-roditelji-treba-da-znaju-o-razvoju-vida-svoga-deteta/ možete pročitati kada je pravo vreme da odvedete dete oftalmologu.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh