I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • agencija dane
Marketing Zrenjanin

Korektivno vežbanje ispravlja nepravilno držanje i deformitete

Savremeno doba i savremen način života, upotreba mobilnih telefona, tableta, računara promenili su način života ljudi. Brza komunikacija, bolji pristup informacijama, završavanje poslova iz fotelje doprineli su tome da se ljudi sve manje kreću i sve više vremena provode u sedećem položaju. Dugo sedenje i umor dovode do nepravilnog položaja sedenja, pojave bolova u leđima, lošeg držanja tela, a kasnije i do pojave deformiteta.

Da bi se sprečila pojava lošeg držanja tela i deformiteta ili ublažili simptomi urođenih deformiteta stručnjaci preporučuju korektivno vežbanje. Šta su korektivne vežbe, kada je najbolje vreme da se sa njima počne i koliko su one efikasne u rešavanju problema lošeg držanja i postojanja deformiteta za portal I love Zrenjanin govorila je Tamara Simić, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja iz Centra za personalne treninge Impuls.

I love Zrenjanin: Šta je korektivno vežbanje?

Tamara Simić: Korektivno vežbanje predstavlja skup određenih vežbi opuštanja, istezanja i jačanja mišića sa ciljem ispravljanja lošeg držanja tela i dovođenja fizioloških krivina u pravilan ili što pravilniji položaj.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

I love Zrenjanin: Kome je namenjeno korektivno vežbanje?

Tamara Simić: Korektivno vežbanje je namenjeno svima koji imaju loše držanje tela ili bilo kakav telesni deformitet. Posebno želimo da naglasimo da uzrast nije limitirajući faktor koji nam govori da li možemo ispraviti loše držanje ili deformitet. Po nekim starim procenama verovalo se da ne možemo da utičemo na deformitet posle 25-te godine. Srećom, nove metode i nauka kažu da to nije tačno. Možemo da utičemo na deformitet u svim starosnim kategorijama pod određenim uslovima, a to su uzroci nastanka lošeg držanja ili deformiteta. Uzroci mogu biti slabi i skraćeni mišići, degenerativne promene na koštanom sistemu ili urođeni deformiteti.

Nagli rast dece može da dovede do pojave deformiteta

I love Zrenjanin: Koji je najraniji uzrast kada bi trebalo krenuti sa korektivnim vežbanjem?

Tamara Simić: Postoji više kritičnih perioda u rastu i razvoju. Tu spadaju periodi ubrzanog rasta i povećanja telesne mase deteta, polazak u školu koji donosi duži sedentarni način života i povećanje fizičkih opterećenja (kao što je nošenje školske torbe), pubertet, pojava menstruacije i intenzivniji rad polnih žlezda. Ukoliko roditelji primete loše držanje tela kod deteta ili pojavu nekog deformiteta, najbolje bi bilo da nam se što pre obrate kako bi uradili testiranje i detaljnu analizu i na taj način imali precizniju sliku o stanju držanja tela. Kada dođe do prvog zamaha rasta tj. do ubrzanog rasta, muskulatura ne može da prati ubrzan rast skeleta i tada najčešće dolazi do pojave nekog deformiteta. Korektivnim vežbanjem se ispravljaju ne samo deformiteti, već i loše držanje tela. Ono ne mora biti posledica deformiteta kičme, kolena, stopala već samo oslabljene muskulature. To se primećuje prilikom sedenja, stajanja, hodanja.

Loš položaj kolena ili stopala može da se primeti na obući koja je izlizana sa jedne strane

I love Zrenjanin: Šta se podrazumeva pod lošim držanjem i da li to neko može sam da prepozna?

Tamara Simić: Loše držanje se najčešće primećuje tokom sedenja (pisanja, crtanja, igranja igrica), prilikom nepravilnog položaja tokom gledanja tv-a, kao i tokom šetnje sa pogrbljenim leđima, ramenima i glavom pomerenim unapred… Takvi položaji uzrokuju slabljenje muskulature, neki mišići se skraćuju, dok se neki previse istežu. Izlizana obuća sa jedne strane može da nam ukaže na pojavu deformiteta u predelu zgloba kolena i stopala. Ove pojave nikako ne treba zanemarivati i smatrati ih normalnim.

I love Zrenjanin: Koliko su roditelji svesni deformiteta kod dece i koliko obraćaju pažnju na loše držanje dece?

Tamara Simić: To je vrlo podeljeno. Sve zavisi koliko su se roditelji posvetili deci i koliko vode računa kako deca šetaju, čime se bave, šta rade i kako provode slobodno vreme. Upravo mobilni telefoni ili tableti, koje smo spomenuli, dugo sedenje u nepravilnom položaju, smanjena fizička aktivnost, najčešće uzrokuju loše držanje koje dovodi do deformiteta.

Zanemarivanje jednog deformiteta može da utiče na pojavu drugih deformiteta

I love Zrenjanin: Do čega može da dovede zanemarivanje prvih simptoma nepravilnog držanja?

Tamara Simić: Svakim zanemarivanjem lošeg držanja ili deformiteta može da se poveća postojeći deformitet. A to utiče i na pojavu drugih deformiteta. Recimo “X” noge mogu da dovedu do pojave ravnih stopala. Prilikom lošeg držanja kukova koje može da nastane iz više razloga može doći do toga da kičmeni stub pokušava da neutralizuje to loše držanje i samim tim dovede do pojave nove nepravilne krivine kičmenog stuba.

I love Zrenjanin: Po čemu se korektivno vežbanje razlikuje od tradicionalne korektivne gimnastike koja se takođe koristi za ispravljanje lošeg držanja?

Tamara Simić: Korektivna gimnastika ima svoje prednosti i mane. To su vežbe koje se rade godinama. Ali, nauka napreduje u svemu, pa tako i u ovoj našoj oblasti. Potoje nove metode i novi testovi kojima, pre svega, utvrđujemo koji je deformitet ili loš položaj držanja tela u pitanju. Tek nakon toga sa sigurnošću krećemo u program. Razlika je u tome što nove metode efikasnije rešavaju problem, a to je svakako cilj korektivnog vežbanja. Najčešći uzrok deformiteta je ako je jedna strana mišića jača, a druga slabija. Ali, to ne mora nužno da bude tako. Dešava se da je neka mišićna grupa zgrčena. Tada, pre svega, treba opustiti mišić određenim metodama koretkivnog vežbanja, pa ga tek onda istegnuti. Jer ta mišićna grupa ne može da se istegne ako ne dođe do adekvatnog opuštanja mišića. Zato te novije metode daju efikasnije rezultate.

Istezanje je jako važan faktor za ispravljanje ili ublažavanje deformiteta. U korektivnom vežbanju nema brzih rezultata u smislu da se dođe i da se za nekoliko treninga otklone nedostaci. Važno je biti uporan. Kada će se videti prvi rezultati korektivnog vežbanja zavisi od osobe do osobe. Jako puno faktora utiče na to koliko će neki program biti efikasan.

Faktori koji utiču na efiksanost programa ispravljanja deformiteta

I love Zrenjanin: Koji su to faktori?

Tamara Simić: Da li je klijent ranije bio aktivan, da li je nešto trenirao, kada i koliko. Kakve su dnevne aktivnosti klijenta, što je jedna od najvažnijih stvari. Kako klijent spava je, takođe, vrlo važna stvar, jer mi skoro pola života provedemo u spavanju. Zatim kako dete sedi u školi, kako provodi slobodno vreme… Motivacija, takođe, igra veliku ulogu. Ako nema motivacije i želje jako se sporo dolazi do očekivanih rezultata.

Centar za personalne treninge Impuls ima najsavremeniju dijagnostiku

I love Zrenjanin: Kako se u Centru za personalne treninge Impuls dijagnostikuju problemi sa lošim držanjem i deformiteti?

Tamara Simić: Kada klijent dođe kod nas, prvo obavimo razgovor sa njim ili roditeljima (ukoliko je klijent maloletan) kako bismo čuli razloge njihovog dolaska i na taj način se bolje upoznali sa samim klijentom. Nakon toga moraju da popune upitnik na osnovu kojeg ćemo dobiti bližu sliku o njihovim dnevnim aktivnostima, da li imaju nekih zdravstvenih problema, da li imaju bolove… Nakon toga pravimo bateriju testova za svakog klijenta posebno. Zatim vršimo analizu testiranja i dobijamo jasniju sliku kakvo je stanje klijenta. Tek onda formiramo tačno određeni progam vežbanja za svakog klijenta.

Pored nekih osnovnih testova koji se dugo koriste ubacili smo i savremene metode i softvere za analizu. Sada imamo softvere koji nam pomažu da dosta direktnije i lakše utvrdimo koji je deformitet u pitanju. Na oko mi možemo da procenimo o kom je deformitetu reč, ali kada podatke o klijentu ubacimo u softver možemo da saznamo i kog je stepena taj deformitet. Jako je važno da odradimo i dinamičke testove posture. Jer čovek šeta, kreće se, radi i mi moramo da znamo kako se deformitet ponaša u kretanju. Kroz istoriju se dešavalo da mi deformitet dovedemo do nekog zadovoljavajućeg stadijuma, ali da se on pojavi kad klijent počne da se bavi svojim svakodnevnim aktivnostima. Zato je mnogo bitno da se uzme u obzir upravo to kako se telo ponaša u kretanju.

Svakog meseca se proverava kakve efekte daje korektivno vežbanje

I love Zrenjanin: Koliko često se rade ti testovi?

Tamara Simić: Mnogo je bitno da testiranje, kao i samo  vežbanje budu redovni. Da bismo bili sigurni da je deformitet dobro tretiran kako ne bi došlo do greške ili da bi se one svele na minimum preporuka je da se testovi rade što češće. Da bismo mogli da vidimo kakve smo rezulate ostvarili u određenom periodu mi ih sprovodimo jednom mesečno. Svačije telo će drugačije reagovati na određeni nadražaj. Kroz te redovne testove se mi upoznajemo sa organizmom klijenta i na taj način možemo da pratimo njegov napradak.

I love Zrenjanin: Koliko često treba raditi korektivne vežbe?

Tamara Simić: Statistika i istraživanja pokazuju da klijenti koji treniraju dva puta nedeljno imaju ostvarivost programa do 46 posto. Oni koji vežbaju tri puta nedeljno ostvaruju uspešnost vežbanja i do 76 procenata. Klijenti koji treniraju četiri puta nedeljno imaju ostvarivost programa do 99 posto. Ovi procenti nam govore ustvari koliko ćemo mi delovati temeljnje i efikasnije na deformitet u odnosu na to koliko klijent redovno vežba.

I love Zrenjanin: Koliko traje trening?

Tamara Simić: Trening u proseku traje sat. U zavisnosti od samog deformiteta, kao i prethodne aktivnosti klijenta trening može da traje i duže i kraće.

I love Zrenjanin: Koliko traje program?

Tamara Simić: Mi nikada ne možemo sa sigurnošću da kažemo koliko će program korektivnog vežbanja da traje. Jer ne znamo kako će telo klijenta reagovati na određene nadražaje, istezanje, jačanje… Neko može da ispravi deformitet za dve godine, a neko za dva meseca. To sve zavisi od osobe do osobe.

Najpopularniji su mesečni paketi za korektivno vežbanje

I love Zrenjanin: Koliko košta program korektivnog vežbanja?

Tamara Simić: Postoji mogućnost plaćanja pojedinačnog treninga ili mesečnog paketa. Mi praktikujemo plaćanje mesečnih paketa, jer su tada klijenti redovniji. Mesečni paket od 12 treninga košta 9.500 dinara. To je neka preporuka za početak za sve klijente.

I love Zrenjanin: Gde je moguće pronaći više informacija o korektivnom vežbanju?

Tamara Simić: Više informacija o tome šta je korektivno vežbanje potencijalni klijenti mogu da dobiju u prostorijama Centra za personane treninge Impuls u ulici Žarka Zrenjanina 84.

Takođe, na raspolaganju su im i naši kontakt telefoni 063/824-5801 i 063/13-22-914. Svi zainteresovani mogu da nas prate na našoj Fejsbuk stranici ili na Instagram profilu Studio Impuls Zrenjanin.

Osim toga web sajt će uskoro biti gotova i tu ćemo imati zaista mnogo tekstova o treninzima, ali i zdravlju.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh