I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Koliko je kompjuter štetan za oko mog deteta?

Kompjuter je postao nezaobilazni deo naše svakodnevnice i dostupan je skoro svakom detetu, te ono ima nerazdvojnog prijatelja uz kojeg provodi nekoliko sati dnevno.

Stoga je razumljivo pitanje svakog roditelja koji dovede dete na oftalmološki pregled : “Koliko je kompjuter štetan za oko mog deteta?”.

Da naše oko nije u potpunosti bilo spremno na ovakvu promenu životnih navika dokazuje niz tegoba koje se javljaju usled višečasovnog svakodnevnog gledanja u ekran, bio to kompjuter, mobilni telefon ili tablet. Svetska oftalmologija opisuje novi klinički entitet tzv .okluarni kompjuterski sindrom koji obuhvata niz tegoba i poremećaja izazvanih ovom navikom.

Najčešći simptomi koji ukazuje na ovaj sindrom (Computer Vision Syndrome-CVS) su:

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

• Oseća težine u očima- napor pri gledanju u ekran
• glavobolje
• zamućenje vida
• suvo oko
• bolovi u vratu i ramenima
• nastanak miopije
Sve ove tegobe mogu biti izazvane lošim osvetljenjem, blještanjem ekrana, neodgovrajućom razdaljinom ekrana, dugotrajnim nefiziološkim položajem pri igranju ili radu, nekorigovanom dalekovidošću ili kratkovidošću ili kombinacijom ovih faktora.
Iako se smatra da je miopija ( kratkovidost ) kod dece prvenstveno uslovljena naslednim faktorom svaki očni lekar je svedok sve brojnije pojave miopije kod dece koja nemaju nikoga u porodici sa ovom anomalijom. Sa visokom verovatnoćom se može tvrditi da je dugotrajna upotreba kompjutera glavni riziko factor za ovaj fenomen.

Dokazano je da višečasovno fokusiranje slika na ekranu predstavlja značajno veći napor za oko nego čitanje knjige u istom vremenskom periodu. U takvim okolnostima može doći do blage promene anatomskih odnosa u oku što dovodi do kratkovdosti, te dete dobija naočare koje će nositi do kraja života.

Vrlo često se dešava da to dugotrajno fokusiranje slika na ekranu dovodi do grča unutrašnjih očnih mišića što rezultira “lažnom” mipijom koja prolazi kada grč popusti. Ta pojava je veoma česta I naziva se grč ili spazam akomodacije. Može biti praćena upornim glavoboljama.

ŠTA ČINITI ?

Postoji nekoliko jednostavnih “ trikova” koji mogu u velikoj meri mogu pomoći da se sve gore navedee tegobe izbegnu ili svedu na najmanju moguću meru.

1. PRIMENA PRAVILA 20 – 20 – 10

NA SVAKIH DVADESET MINUTA TREBA SKRENUTI POGLED SA EKRANA i 20 SEKUNDI POSMATRATI NEŠTO ŠTO JE UDALJENO NAJMANJE 10 METARA (POGLEDATI KROZ PROZOR).

Ovaj “trik” dovodi do relaksacije očnoh mišića, sprečava njegovo dugotrjno naprezanje I samim tim značajno smanjiuje verovatnoću nastanka miopije I glavobolja.

2. Naglasite vašem detetu da obrati pažnju na treptanje.

Tokom dugotrajnog gledanja u ekran potpuno nesvesno mi redje trepćemo što dovodi do isušivanja površine oka I nastanka nadražajnih smetnji I osećaja “težine” pri gledanju.

3. Potrebno je da monitor bude čist kako bi se sprečilo rasipanje svetlosti.

4. Monitor treba da bude udaljen oko 60 cm od očiju.

5. Ugao izmedju gornjeg dela tela I ekrana treba da bude 70-80 stepeni

6. Stopalo deteta pri sedenju isped računara treba da dodiruje pod.

7. Ograničite vreme koje vase dete provodi ispred računara. Rukovodite se preporukama iz tabele:

 

UZRAST I PREPORUKA ZA OGRANIČENJE VREMENA

Ispod 10 godina MAX 30 minuta na dan
10 – 13 godina MAX 1 sat dnevno
14-15 godina MAX 2 sata dnevno
16-18 godina Teško sprovodljivo

8. Ukoliko vaše dete ima refrakcionu anomaliju I nosi naočare, obavezno je njihovo nošenje pri radu na računaru

9. Ukoliko vase dete provodi bar sat vremena ispred računara obezbedite mu oftalmološki pregled namanje jedanput godišnje.

Na kraju ipak napominjemo da stvari nisu baš tako “crne”iI da najnovija istraživanja otkrivaju i drugu, svetliju stranu ove priče. Naime, dokazano je da igranje video igara razvija reflekse, moć zapažanja i osećaj za kontast kod dece.

Tako da uz prihvatanje gore navedenih saveta oftalmologa imate sve šanse da svom detetu sačuvate kvalitetan vid.

KABINET ZA DEČIJU OFTALMOLOGIJU

Specijalistička oftalmološka ordinacija „Helios 023“ je formirala Kabinet za dečiju oftalmologiju, sa stručnim timom oftalmologa strabologa i savremenom opremom.

Pregledi se vrše u prijatnom ambijentu i prilagođeni su dečijem uzrastu,

Specijalistička oftalmološka ordinacija „Helios 023“ se nalazi u Karadžićevoj ulici broj 2 u Zrenjaninu, a pregledi se mogu zakazati na broj 023 511 872.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh