I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

Koji su najčešći simptomi bolesti organa za varenje?

Redovni preventivni pregledi pomažu ranom otkrivanju bolesti i faktora rizika za pojavu određenih oboljenja i sprečavanju njihovih komplikacija.

dr-tatjana-radakovic

Dr Tatjana Radaković

Kad se bolest dijagnostikuje na vreme, šanse za izlečenje su najveće. Takođe, u obzir treba uzeti i faktore rizika:

– gojaznost,

– neredovnu fizičku aktivnost,

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– pušenje.

Porodična anamneza za neku od malignih bolesti je takođe razlog, zbog kojeg ne treba propuštati preglede.

Savremeni način života je ubrzan, te se mnoge tegobe, koje osećamo, mogu prevideti i opravdati neredovnom ishranom, stresom, nedovoljnom fizičkom aktivnošću. Međutim, kada se radi o bolestima organa za varenje, postoje stanja koja nikako ne treba zanemarivati.

Najćešći simptomi bolesti organa za varenje

Najćešći simptomi bolesti organa za varenje su: – bol u trbuhu,nadimanje, gorušica, štucanje, muka i gađenje; nepodnošljivost hrane (masne, ljute, kisele), podrigivanje,osećaj težine posle jela, gubitak apetita, proliv, zatvor, smena proliva i zatvora, krv u stolici…

Kada se pojave takve tegobe treba uraditi osnovne laboratorijske analize i obratiti se gastroenterologu, radi diferenciranja uzroka navedenih simptoma.

Bolesti digestivnog trakta su brojne, raznovrsne i nažalost u porastu. Neke od najznačajnijih su: gastritis, ulkus, dispepsija, opstipacije, prolivi, infekcije, ileus, žutica, Crohnova bolest, kolitis i dr. U poslednje tri decenije gastroenterologija je učinila značajan progres u dijagnozi i terapiji mnogih bolesti.

Otkriće novih delotvornih lekova poboljšava efikasnost lečenja pojedinih gastroenteroloških oboljenja.

geamedica

Šta ne smemo ignorisati?

-rektаlno krvаrenje – moguća je pojava sveže, svetlije ili tamnije prebojene krvi na toalet papiru ili na fekalnim masama ili prisustvo crne stolice (melena)
-zаtvor, proliv ili otežano pražnjenje
-bolovi u trbuhu
-mučnina, povraćanje, nadimanje, neprijatan zadah
-neželjen gubitak telesne težine
-anemiju

Šta se može kriti iza ovih simptoma?

– gastritis izazvan helikobakterijom, čir želuca ili dvanaestopalačnog creva, kamenčići u žučnoj kesi i ne tako redak karcinom želuca, pankreasa ili žučnih puteva;

-polipi debelog creva, karcinom debelog creva;

-zapaljenske bolesti debelog creva ( Kronova bolest i ulcerozni kolitis), divertikulumi creva;

-hemoroidalna bolest

Šta preduzeti?

Javite se gastroenterologu koji će, u zavisnosti od simptoma predložiti neke od dijagnostičkih procedura: ultrazvučni pregled abdomena, endoskopske preglede ( gastroskopiju, kolonoskopiju)

kolonoskopija

Zlatni standard u ispitivanju bolesti digestivnog trakta su gastroskopija i kolonoskopija, kojim se mogu uočiti promene u sluzokoži želuca, dvanaestopalačnog i debelog creva, uraditi eventualna biopsija promene.

Polipi debelog creva su premaligne lezije, koje se mogu videti i otkloniti omčom i elektrokauterizacijom u celosti u toku pregleda.

hemoroidi

Hemoroidi su patološki prošireni krvni sudovi analnog predela, poput proširenih vena na nogama kod nekih osoba.Brojni su uzroci nastanka hemoroida, a neki su preterani fizički napor (vežbanje u teretani), preterano naprezanje prilikom pražnjenja zbog zatvora, trudnoća, ishrana sa malo vlakana, genetska predispozicija, gojaznost, dugo sedenje…

Statistika pokazuje da od hemororida boluju podjednako i muškarci i žene. Gotovo svaka druga osoba tokom života pati od ovog poremećaja.

                          Dr Tatjana Radaković

 

Ordinacija Geamedica

U ordinaciji Geamedica možete obaviti pregled gastroenterologa, UZ pregled, gastroskopiju, kolonoskopiju i polipektomiju sa najsavremenijim aparatima. Lečenje hemoroida obavljamo komfornom i efikasnom metodom podvezivanja hemoroida, sa kratkim oporavkom i trajnim efektima.

Vršenje patronažne službe

Za penzionere stalni popust 20 %

Plaćanje putem administrativne zabrane i čekovima građana na 3 mesečne rate.

Kontakt putem telefona 023/ 528-271 ili 065/ 222 99 10

Ul. Dr Kornela Radulovića 42. u Zrenjaninu.

Radno vreme  10 – 18 h

Subotom po zakazivanju

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh