I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Kako prepoznati kataraktu?

Svi smo već čuli za kataraktu – očno oboljenje koje se javlja usled zamućenja prirodnog očnog sočiva, što dovodi do slabljenja vida. Međutim, ono što je manje poznato je kako možemo prepoznatiovo oboljenje i kada je pravo vreme za odlazak očnom lekaru.

operacija-katarakte-kuca-zdravlja-subotica

O ovoj temi razgovarali smo sa dr Brankom Ivošević, specijalistom oftalmologije „Kuće zdravlja“ iz Subotice.

 ZAŠTO NASTAJE KATARAKTA?

  • Pored urođene katarakte (javlja se kod dece kao posledica virusne infekcije koju je majka imala u trudnoći)i traumatske katarakte (nastaje kao posledica otvorenih ili zatvorenih povreda oka), najčešći oblik je staračka katarakta. Nastaje uglavnom nakon 55. godine života i odlikuje je povećana tvrdoća sočiva što dovodi do slabljenja vida. U ovakvim slučajevima pacijenti često misle da je promena naočara neophodna. Međutim, sočivo razvojem bolesti počinje da dobija žutu ili belu boju, vidsve više slabi i postaje očigledno da naočare sa jačom dioptrijom neće rešiti problem.

 DA LI POSTOJE RIZIKO FAKTORI ZA NASTANAK KATARAKTE?

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
  • Razlozi nastanka katarakte još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni, ali se smatra da postoje faktori koji mogu uticati na raniju pojavu ove bolesti:životna dob (najčešeće nastaje u periodu od 55 do 70 godina), pol (veća je učestalost kod žena), dugotrajno korišćenje lekova iz grupe kortikosteroida, dugotrajno i često konzumiranje alkohola i cigareta, velika izloženost sunčevom i radijacionom zračenju, gojaznost, dijabetes, kao i prethodne povrede oka i zapaljenje unutrašnjih struktura oka.

KAKO PREPOZNATI KATARAKTU?

  • Neki od osnovnih simptoma koji ukazuju na postojanje katarakte su: zamućen vid, promena u percepciji boja (viđenje plave boje), viđenje duplih slika, loš noćni vid(naročito pri noćnoj vožnji), osetljivost na svetlo, beličasta i siva zenica.

KADA TREBA POSETITI OFTALMOLOGA?

-Ukoliko primećujete bilo koji od navedenih simptoma, vreme je da odete na očni pregled. Katarakta je jednostavna za dijagnozu i vrlo lako se može uočiti tokom pregleda. Jedini način izlečenja predstavlja operacija tokom koje se odstranjuje zamućeno sočivo i na njegovo mesto ugrađuje specijalno dizajnirano veštačko sočivo (takozvano intraokularno sočivo), koje ostaje trajno u oku i obezbeđuje dobar vid. Što se katarakta operiše u ranijoj fazi, operacija je lakša i bezbednija za pacijenta, a oporavak brži. Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji koju posedujemo i stručnom timu lekara koji rade u Kući zdravlja,operaciju katarakte vršimo najnovijom ultrazvučnom metodom – brzo, sigurno i bezbolno, za svega 10-15 minuta. Našim pacijentima ugrađujemo najkvalitetnija sočiva koja se mogu pronaći na tržištu, a ono što bih posebno istakla su cene naših usluga, koje su među najpovoljnijim u zemlji, završava dr Ivošević.

OČNI CENTAR “PERFECT VISION”

(POLIKLINIKA “KUĆA ZDRAVLJA”)

SENĆANSKI PUT 15, SUBOTICA

TEL: 024/55-75-75

WWW.PERFECTVISION.RS

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh