I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

Kako na vreme prepoznati kataraktu?

Mnogima je poznato stanje koje se zove katarakta ili siva mrena. U pitanju je svako zamućenje prirodnog očnog sočiva, što dovodi do postepenog slabljenja vida.

Međutim, ono što je manje poznato je kako možemo prepoznati ovo oboljenje i kada je pravo vreme za odlazak očnom lekaru. Na ovu temu razgovarali smo sa dr Brankom Ivošević, specijalistom oftalmologije očne klinike Perfect Vision, Kuće zdravlja.

Zašto nastaje katarakta?

– Postoji urođena katarakta (javlja se kod dece najčešće kao posledica infekcije koju je majka imala u trudnoći ili u sklopu raznih razvojnih anomalija ploda), traumatska katarakta (nastaje kao posledica otvorenih ili zatvorenih povreda oka) i još neki drugi ređi oblici katarakte, nastali kao posledica zapaljenja oka, dejstva nekih lekova, zračenja ili operacije oka. Ipak najčešći oblik je staračka katarakta koja nastaje uglavnom nakon 55.-60. godine života i odlikuje je zamućenje i povećana tvrdoća sočiva što dovodi do slabljenja vida. U ovakvim slučajevima pacijenti često misle da je promena naočara neophodna. Međutim, sočivo razvojem katarakte počinje da dobija žutu ili belu boju, vid sve više slabi i postaje očigledno da naočare sa jačom dioptrijom neće rešiti problem.

Da li postoje riziko faktori za nastanak katarakte?

– Razlozi nastanka katarakte još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni, ali se smatra da postoje faktori koji mogu uticati na raniju pojavu ove bolesti: životna dob (najčešće nastaje u periodu od 55 do 70 godina), pol (veća je učestalost kod žena), dugotrajno korišćenje lekova iz grupe kortikosteroida, dugotrajno i često konzumiranje alkohola i cigareta, velika izloženost sunčevom i radijacionom zračenju, gojaznost, dijabetes, kao i prethodne povrede oka i zapaljenje unutrašnjih struktura oka.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Kako prepoznati kataraktu?

– Neki od osnovnih simptoma koji ukazuju na postojanje katarakte su: slabljenje vida, promena u percepciji boja, viđenje duplih slika, loš noćni vid (naročito pri noćnoj vožnji), osetljivost na svetlo, beličasta i siva zenica.

Kada treba posetiti oftalmologa?

– Ukoliko primećujete bilo koji od navedenih simptoma, vreme je da odete kod očnog lekara. Katarakta je jednostavna za dijagnozu i vrlo lako se može uočiti tokom pregleda. Jedini način izlečenja je operacija tokom koje se odstranjuje zamućeno sočivo i na njegovo mesto ugrađuje specijalno dizajnirano intraokularno sočivo. Ono ostaje trajno u oku i obezbeđuje dobar vid. Operacija se vrši u kapljičnoj anesteziji, traje 10-15 minuta i bezbolna je. Na oku pravimo veoma mali rez od 2.2-2.75mm pa se ne postavljaju šavovi, što oporavak čini prijatnim i brzim. Posebno želim naglasiti nešto što nažalost veliki broj pacijenata ne zna, a to je da ne treba čekati da katarakta „sazri“. Što se katarakta operiše u ranijoj fazi, operacija je lakša i bezbednija za pacijenta, a oporavak brži i komforniji. Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji koju posedujemo i stručnom timu lekara koji rade u Kući zdravlja, operaciju katarakte vršimo najnovijom ultrazvučnom metodom – brzo, sigurno i bezbolno, za svega 10-15 minuta.

Da li postoje različite vrste sočiva koja se ugrađuju tokom operacije?

– Naravno. Vrstu intraokularnih sočiva pacijent bira u dogovoru sa lekarom, a prema ličnim željama i očekivanjima nakon operacije. Danas sve veći broj pacijenata želi da im se pored katarakte istovremeno ukloni i dioptrija, pa da posle operacije ne nose naočare za blizu i daleko. Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji i profesionalnom hirurškom iskustvu dugom preko 20 godina, u mogućnosti smo ponuditi našim pacijentima čak deset vrsta najkvalitetnijih sočiva, čime možemo zadovoljiti potrebe svakog pojedinačnog pacijenta. – završava dr Ivošević.

OČNI CENTAR “PERFECT VISION”

(POLIKLINIKA “KUĆA ZDRAVLJA”)

SENĆANSKI PUT 15, SUBOTICA

TEL: 024/55-75-75

WWW.PERFECTVISION.RS

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh