I love Zrenjanin portal

 • Zr oglasi
 • 3D gradjevinska kuca
 • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Kako otvoriti firmu u Zrenjaninu?

Neizvesna sadašnjica u kojoj se našla cela srpska nacija, borba za solidan život u moru skupih nameta i rasta cena često nas umori i dovede u ugao iz kojeg stvari ne možemo da posmatramo racionalno. Stopa nezaposlenosti je velika, 25.5% što je za 3.3% više u odnosu na isto vreme prošle godine. Jedan broj nezaposlenih lica dolazi u zamku : da li uporno tražiti šansu kod nekog od poslodavaca  ili otvoriti sopstvenu firmu?

U Srbiji je četvrtina stanovništva nezaposlena

Kako otvoriti firmu i koliko ta procedura košta, pokušali smo da saznamo u knjigovodstvenoj agenciji “Profins” u Zrenjaninu. Prema rečima vlasnice agencije, Anđeline Vuletin, otvaranje i registracija firme ne moraju biti “noćna mora”, već je potrebno dobro se informisati i hrabro krenuti u ostvarenje cilja. Budući preduzetnici se pre otvaranja firme, detaljno moraju upoznati sa procedurom, po koracima.

POSTUPCI PRI OTVARANJU FIRME

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
 • Odlazak u Agencju za privredne registre (poslovna jedinica Zrenjanin) koja se nalazi u Gradskoj kući sa fotkopijom lične karte i popunjenim zahtevom  za registraciju koji se može besplatno preuzeti sa sajta www.apr.gov.rs. Naknada za registraciju radnje iznosi  1200,00 dinara. Ukoliko preduzetnik registruje više izdvojenih prostora – prodavnica ili proizvodnih pogona, naknada za svaki od izdvojenih prostora je dodatnih 700,00 dinara.

Ukoliko se registruje privredno društvo (DOO), neophodna je uplata minimalnog osnivačkog uloga od 100,00 dinara kod neke od poslovnih banaka gde će firma kasnije otvoriti poslovni račun,  odluka o osnivanju (može se preuzeti sa sajta APR-a i modifikovati), OP obazac (preuzimanje sa sajta APR-a). Odluku o osnivanju privrednog društva i OP obrazac overava osnivač/osnivači pred nadležnim Osnovnim sudom ili u Gradskoj kući u službi koja se bavi overama dokumenata. Ova usluga košta od 2400,00 do 3500,00 dinara u zavisnosti gde se vrši overa . Overeni dokumenti sa kopijom lične karte osnivača i direktora uz zahtev za registraciju privrednog društva, trab dostaviti u kancelariju APR. Naknada APR-a za registraciju privrenog drušva iznosi 5500,00 dinara.

“Ukoliko osnivač nije siguran da li može sam da registruje privredno društvo, savetujem dolazak u našu agenciju. Mi to radimo besplatno ukoliko se osnivač odmah odluči za nas kao knjigovodstveni i administrativni servis” – napominje vlasnica “Profinsa”, jedne od najpriznatijih knjigovodstvenih agencija u gradu.

 • Nakon 5 radnih dana poštom stiže rešenje APR-a o izvršenoj registraciji sa dodeljenim PIB-om od strane Poreske uprave.
 • Sledi izrada pečata. Iako po Zakonu o privrednim društvima nije obavezan, naši poreski i bankarski sistemi ne poznaju poslovanje bez pečata.
 • Otvaranje dinarskog/deviznog tekućeg računa preduzeća u nekoj od poslovnih banaka. Devizni račun se otvara ukoliko firma planira poslovanje sa ino partnerima i naplatu iz inostranstva. Prilikom odabira banke neophodno je upoznati se sa tarifama i naknadama banke  koje su vezane za domaći i strani platni promet. Troškovi naknada za izvršen nalog u platnom prometu idu od 15,00 do 65,00 dinara po nalogu.
 • Nakon nekoliko dana od Poreske uprave, kao provera registrovane adrese, preporučenom poštom stiže poziv za dostavu dokumentacije u kojem će se od preduzetnika tražiti da dostavi kopije rešenja iz APR, izjavu o načinu plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, ugovor sa ovlašćenim računovođom, ugovor o zakupu kao i poresku prijavu za utvrđivanje akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti tj. Poreza na dobit.

Tek nakon svih ovih radnji, imaćete aktivnu firmu i možete početi sa poslovanjem. Preostaju još dva koraka :

 • Prijava radnika na obavezno socijalno osiguranje. Zasnivanje Ugovora o radu je posao koji za vas obavlja knjigovodstveni servis .
 • Kupovina fiskalne kase. U zavisnosti za koju delatnost se opredelite morate nabaviti fiskalnu kasu. Cene fiskalnih kasa kreću se od 15000,00 dinara za polovne do 30000,00 za nove. Cena fisklizacije i uspostavljanje ugovornog odnosa sa Telekom Srbija AD za GPRS je oko 9000,00 dinara.

Više o delatnostima kojima je ukinuta obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase putem linka

http://profins.co.rs/praesent/47-haccp/117-29082012

MESEČNI TROŠKOVI ODRŽAVANJA FIRME I OBAVEZE PREMA ZAPOSLENIMA

 • Doprinosi za obavezno socijalno osiguranje osnivača/vlasnika kreću se od 7.500 – 14.000,00 dinara u zavisnosti od načina uplate doprinosa.
 • Akontacija poreza na prihode od samostalne delatnosti / poreza na dobit izmosi od 500,00 – 1.000,00 dinara i zavisi od procene dobiti za prvu kalendarsku godinu koju sastavlja knjigovođa u dogovoru sa osnivačem/vlasnikom.
 • Telekom Srbija AD, ugovorna obaveza za GPRS za fiskalnu kasu je 400,00 dinara mesečno.
 • Knjigovodstveni servis od  5.000,00 dinara bez PDV-a.  Cena se formira na osnovu obima posla. Agencija “Profins” ne naplaćuje knjigovodstvene usluge za početnike u prvih mesec dana.
 • Minimalna cena neto zarade po satu iznosi 115,00 dinara za zaposlene radnike. Radnicima je obavezna isplata toplog obroka i regresa kao i troškova dolaska i odlaska na posao i sa posla. Minimalni doprinosi za radnika, zavisno od broja sati iznose od  12.000 do 15.000 dinara

Profins Zrenjanin

www.profins.co.rs

Knjigovodstvena agencija igra veliku ulogu nakon registracije firme, pre svega u tome da svoje obaveze izvršavate na vreme i skladu sa zakonom a da pri tome štedite zarađena sredstva.

Profins d.o.o.
Petefijeva 8, Zrenjanin
Telefon +381 23 512 905, 532 606, 532 608  Mobilni:  +381 62 290 318
e-mail: info@profins.co.rs
web: www.profins.co.rs

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
 • Divider

 • Divider
Na vrh