I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Kako održavati zdravlje zuba u trudnoći – stomatolog savetuje

Trudnoća je posebno stanje koje od žene zahteva pojačanu brigu o zubima. I danas se može čuti pogrešno mišljenje da „zubi u trudnoći propadaju zbog nedostatka kalcijuma“. Istina je sasvim drugačija. U slučaju nedostatka kalcijuma, plod ga neće crpeti iz zuba, već iz kostiju žene. Druga važna istina je da zubi propadaju zbog nedovoljno dobre higijene kao i zbog promenjenog hormonskog statusa.

Može se desiti da žena u drugo stanje uđe sa potpuno zdravim zubima, ali hormonski disbalans može dovesti do veće osetljivosti zuba na bakterije, zbog čega u nekom trenutku može doći do infekcija i drugih problema sa zubima.

Tada nastanu briga i strah – da li zatražiti pomoć stomatologa ili pak, ako problem nije akutan, sačekati da se trudnoća završi.

– Kada žena uđe u drugo stanje, i dalje je moguće raditi intervencije, ali se o mnogim stvarima pojačano mora voditi računa. Svakako da se ne preporučuje da se žena porodi pa da tek tada dođe na intervenciju, jer to nije dobro ni za nju, ni za plod. Rade se i rendgenski snimci, intervencije uz anesteziju, plombiranje, ali postoje određena pravila. Rešava se ono što je akutno i što bi moglo da ugrozi ženu i plod, a sve one intervencije poput izbeljivanja zuba, ugradnje implanata i slično, preporučujemo nakon porođaja, kaže dr Miloš Mančić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zbog osetljivosti organizma i promene hormonskog statusa, najčešće se mogu javiti gingivitis i paradontopatija. Paradontopatija nije naivno stanje ni u redovnim uslovima, a u drugom stanju žene posmatra se vrlo ozbiljno kako ne bi došlo do infekcija koje bi mogle uticati i na plod.

– Buduće majke mogu da posavetujem da pre svega održavaju svakodnevnu higijenu zuba. Zatim, da bar jednom tokom trudnoće posete stomatologa. Ukoliko se ipak javi infekcija, kako sam i naveo, ne bi trebale da čekaju period posle porođaja. Rendgen se izbegava u prva tri meseca, a antibiotike ne smeju uzimati bez konsultacije sa svojim lekarom. Potrebno je da obrate pažnju na svoju ishranu, da unose manje slatkiša a više namirnica koje sadrže kalcijum i vitamin D. S obzirom na to da se kod nekih žena javljaju osetljivost desni i gingivitis, i da se prilikom pranja javlja krvarenje, preporučujem mekše četkice u tom periodu. Korišćenje konca i intradentalnih četkica je takođe preporučljivo, kaže dr Mančić.

U njegovoj ordinaciji obavljaju se besplatni pregledi zuba kako za žene u trudnoći, tako i za ostalu odraslu populaciju.

Na sajtu Stomatološke ordinacije dr Miloša Mančića www.zubarzrenjanin.com, možete sami zakazati pregled jednostavnim popunjevanjem onlajn obrasca.

KONTAKT

063 779 4709

Banjalučka 36, 23203 Ečka, Zrenjanin

zubarzrenjanin@gmail.com

Fejsbuk stranica: Stomatološka ordinacija Miloš Mančić

Instagram profil: ZubarZrenjanin

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh