I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Kako odabrati ogrevno drvo za grejanje?

Trećina ljudi na planeti koristi energiju na bazi drveta za svoja domaćinstva. Današnji način života pokazuje da je ova energija budućnost, jer smanjuje emitovanje štetnih gasova.

Energetska vrednost drveta zavisi od količine vode koju ima u sebi kao i od same vrste drveta. Ogrevno drvo koje se koristi u domaćinstvu dovoljno je da ima do 25% vode, jer drvo sa višim procenatom vlage dovodi do pada temperature. Takođe, vlažna drva stvaraju veću koncentraciju dima i mogućnost oštećenja dimnjaka. Ukoliko drvo u sebi ima više smole i lignita, ono ima i veću toplotnu moć.

Drva za grejanje

Na našem podneblju najčešće korišćeno drvo za grejanje je bukva, grab, hrast i bagrem. Bukva stvara jak žar, pomoću kojeg se toplota zadržava duže vreme u prostoriji i ima široku primenu u domaćinstvima. Bagrem ili kombinacija graba, bukve i cerhrasta, može se naći u „OGREVU“, najvećem maloprodajnom centu u Zrenjaninu po ceni od 4790 dinara po jednom prostornom metru.

Iste vrste drveta mogu se kupiti u rezanom obliku pakovane na paletama dimencija 1x1x1.8 m. Cena po paleti iznosi 11180 dinara. Ovakvo pakovanje sve je atraktivnije, jer se kupovinom dobija spreman proizvod za korišćenje i izbegava se rezanje i sečenje drveta o sopstvenom trošku.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Mogućnost prevoza ogreva u Zrenjaninu i naseljenim mestima do 12 km je 628 dinara po jednom prostornom metru. Za okolinu od 12 km do 30 km je 742 dinara po jednom prostornom metru, dok za relaciju preko 30 km je 843 dinara po jednom prostornom metru. Cena uključuje utovar i prevoz. Kamioni su kiperi, tako da se kod kupca roba i istovara.

Ukoliko se kupac odluči za količini veću od 6 m² ogreva dobija dodatne povoljnosti u vidu smanjenih troškova prevoza.

Drvo može da se kupi u obliku oblica ili cepanica. Pri kupovini drveta u oba oblika treba voditi računa o količini koja staje u jedan prostorni metar. Sama količina zavisi od oblika drveta i kvalitetnog uklapanja oblica ili cepanica.

Kupovina ogrevnog drveta po težini nije popularna, jer se često dešava da se na taj način kupi mokro drvo čija je energetska vrednost niža nego kod suvog drveta.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh