I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Marketing Zrenjanin

Kako najbezbednije izvaditi strano telo iz oka?

Strano telo  može biti bilo šta što nehotice dospe u oko – čestica prašine, trepavica, insekti, komadići stakla, drveta ili metala ali se strano telo u oku može javiti i usled neadekvatnog korišćenja kontaktnih sočiva.

Strano telo u oku izaziva bol, osećaj grebanja, suzenje, osetljivost na svetlost, crvene (krvave) oči, nemogućnost otvaranja oka, preterano treptanje, nekada i krvni podliv oka i sniženu vidnu oštrinu.

Povrede oka uzrokovane stranim telom

Strano telo u oku može izazvati lakše ili teže povrede. U najblažim slučajevima, može uzrokovati eroziju ili ogrebotinu na rožnjači, a u težim slučajevima reč je o povredama unutrašnjih delova oka.

Najčešće se u tim slučajevima javlja curenje tečnosti – očne vodice ili krvi iz oka, nagli gubitak vida, razvoj infekcije unutrašnjih struktura oka, što može dovesti do teškog ili potpunog i trajnog gubitka vida.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Vađenje stranog tela iz oka

U slučaju stranog tela u oku, obavezno je odmah potražiti pomoć oftalmologa. Nikako nemojte strano telo vaditi sami, jer možete uzrokovati teške povrede oka.

Oftalmolog će vam anestezirati oko i na adekvatan način izvaditi strano telo iz oka. Zatim će detaljnim pregledom utvrditi da li postoje oštećenja rožnjače ili dubljih struktura oka. U slučaju krvarenja u oku, oftalmolog će uraditi i ultrazvuk oka.

Za blaže povrede oka, lekar će propisati antibiotske kapi i postaviće vam sterilan zavoj ili meko terapijsko sočivo na oko.

Površinska oštećenja najčešće spontano prolaze nakon 24-48h. Manje povrede moguće je šavovima zatvoriti dok se kod težih, probijajućih povreda najčešće rožnjače, vrši i transplantacija rožnjače. Ukoliko je došlo do povreda sočiva koje uzrokuju kataraktu ili povreda retine koje mogu izazvati odvajanje (ablaciju) retine, preporučuje se operativni zahvat uklanjanja traumatske katarakte koji se zove i vitrektomija.

Prevencija stranog tela u oku

Kako se povrede stranim telom najčešće dešavaju pri obavljanju poslova kao što su varenje, brušenje, sečenje, košenje, rad sa oštrim alatima, obavezno je nošenje zaštitne opreme pri radu (maske, naočare).

Tekst preuzet sa: http://perfectvision.rs/2019/06/strano-telo-u-oku/

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh