I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Marketing Zrenjanin

Kako do A kategorije? Saveti, obuka i sve ostalo (VIDEO)

Kako do A kategorije, saveti, obuka i sve ostale stvari, koje vas čekaju da ih savladate pre nego što sednete na svoj motor.

Prvo da počnemo od kategorija za motocikle:

AM kategorija

– Obuhvata moped (skutere), lake tricikle i lake četvorocikle. Radna zapremina svih ovih vozila ne sme prelaziti 50 ccm, snaga ne sme biti veća od 4 kw i maksimalna projektovana brzina ne sme prelaziti 45 km/h. Takođe, za lake četvorocikle masa vozila ne sme biti preko 350 kg. Starosni uslov za ovu kategoriju je 16 godina.

A1 kategorija

– Obuhvata motocikle čija radna zapremina ne prelazi 125 ccm, snaga motora ne prelazi 11 kw i čiji odnos snage motora i mase vozila ne prelazi 0,1 kw/kg kao i tricikli čija snaga ne prelazi 15 kw. Ovu kategoriju je moguće dobiti sa 16 godina.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

A2 kategorija

– Obuhvata motocikle sa ili bez bočnog sedišta čija snaga motora ne prelazi 35 kw i čiji odnos snage motora i mase vozila ne prelazi 0,2 kw/kg. Ovu kategoriju moguće je dobiti sa napunjenih 18 godina.

A kategorija

– Obuhvata motocikle i tricikle bez ograničenja. Vozačku dozvolu A kategorije moguće je dobiti sa 24 godine, ili i sa manje godina, ukoliko lice poseduje vozačku dozvolu A2 kategorije duže od 2 godine.

Kandidat koji želi da dobije neku od pomenutih kategorija prvo mora da ode u auto – školu da se prijavi za obuku i polaganje testova.

Zatim počinje teorijska obuka u trajanju od 40 časova.

Ukoliko kandidat već ima položenu neku od “A” kategorija nije u obavezi da sluša teoretsku nastavu, a ako ima položenu neku od drugih kategorija (B,C,D) mora da odsluša 7 časova nastave.

Nakon odslušane teorijske nastave kandidat polaže teorijski deo ispita. Teorijski deo se polaže iz gradiva koje je obrađeno na teorijskoj nastavi. Kandidatu je za ocenu ’’položio’’ potrebno da tačno odgovori na 85% postavljenih pitanja.

Posle položenog teorijskog dela kandidat prelazi na praktičnu obuku na motociklu koji je u skladu sa kategorijom koju polaže. Pre početka praktičnog dela obuke kandidat je u obavezi da odradi lekarski pregled.

Nakon završene praktične obuke, a pre prijave praktičnog ispita kandidat je u obavezi da položi ispit iz prve pomoći. Ispit se polaže u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Ukoliko kandidat ima položenu neku drugu kategoriju, a uz nju je polagao i prvu pomoć, tada nije u obavezi ponovo da polaža prvu pomoć.

Posle položenog ispita iz prve pomoći kandidat može da pristupi polaganju praktičnog dela ispita. Nakon položenog praktičnog ispita kandidat ili bolje da kažemo budući vozač stiče pravo za dobijanje vozačke dozvole.

Nako završene celokupne obuke kandidat iz auto-škole dobija potrebne papire sa kojima odlazi u SUP u kojem će mu se izraditi dozvola.

Potrebno vreme za dobijanje dozvole je oko deset dana, sa tim što možete na licu mesta dobiti uverenje sa kojim možete upravljati vozilom do dobijanje dozvole.

KONTAKT

Sve informacije u vezi sa auto školom Euro Start mogu se dobiti na telefone 511-342 i 063-105 4152.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh